«Για ένα πρωτοφανές αδίστακτο παρακράτος» έκανε λόγο στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως σημειώνοντας ότι «οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος».

Η κα Κεραμέως επισήμανε πως «οι πανελλαδικές πήγαν παρά πολύ καλά παρά τις αντιξοότητες λόγω της πανδημίας».

Παράλληλα τόνισε πως «ξεκινά η υλοποίηση αρκετών διατάξεων του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας».

Για τα ειδικά μαθήματα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «γίνεται επεξεργασία για το πως μπορεί το υπουργείο να προωθήσει τις τέχνες στο σχολείο».

Τέλος, η κα Κεραμέως επανέλαβε πως «η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως «εάν χρειαστεί οι πρώτες εβδομάδες θα αφιερωθούν στην αναπλήρωση χαμένων μαθημάτων».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της υπουργού Παιδείας στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Κεραμέως σημείωσε: «Το σχετικό υλικό που βγήκε χθες προφανώς πρόκειται για μια αποκάλυψη σοκαριστική και δείχνει να μιλάμε για ένα πρωτοφανές, αδίστακτο παρακράτος. Προφανώς όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος αλλά είναι πραγματικά σοκαριστικά. Δηλαδή αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σοκάρουν, προκαλούν ανατριχίλα. Δεν ξέρω σε τι βαθμό θα περίμενε κανείς ότι θα περίμενε κανείς ότι θα ακούγαμε τέτοιες συνομιλίες. Μιλάμε για μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης διάκρισης εξουσιών, γενικότερα ήταν σοκαριστικές οι αποκαλύψεις».

Αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πάει πάρα πολύ καλά παρά τις φετινές δυσκολίες. Και λεω δυσκολίες γιατί δυσκολίες ήταν και για τους μαθητές λόγω του κοροναϊού, και για τους εκπαιδευτικούς που στην τελική ευθεία προετοιμασίας κλήθηκαν να μεταφέρουν όλη τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στην εξ αποστάσεων και για το υπουργείο βεβαίως το οποίο κλήθηκε να οργανώσει πανελλαδικές μια εποχή που όλη η χώρα είχε λίγο πολύ παγώσει. Παρόλα αυτά έχουν πάει πάρα πολύ καλά, ολοκληρώνονται σιγά –σιγά τα βασικά μαθήματα... Έχουν τηρηθεί απόλυτα όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, δεν έχουμε ως τώρα κανένα κρούσμα σε περίπτωση υποψηφίου. Έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών για αυτό έχουμε και περισσότερα εξεταστικά κέντρα φέτος απ’ ότι πέρυσι και χθες ανακοινώσαμε ειδικά όσον αφορά τα ειδικά μαθήματα ενώ παραδοσιακά τα ειδικά μαθήματα εξετάζονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φροντίσαμε ούτως ώστε φέτος να προστεθούν ειδικά εξεταστικά κέντρα σε τρεις επιπλέον περιοχές, στην Κρήτη, την Πάτρα και το Αγρίνιο και στην Ξάνθη».

Για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ανέφερε: «Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και το λεω αυτό γιατί σημαντικές ρυθμίσεις ήδη υλοποιούνται για παράδειγμα τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προβλέπουμε την ίδρυση 28 προτύπων και 34 πειραματικών σχολείων τα οποία ξεκινούν από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά και ήδη την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία και αυτή την εβδομάδα έχουμε κλήρωση για τα πειραματικά . Άρα ξεκινάει η υλοποίηση πολλών πτυχών του νομοσχεδίου. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων, οι νέες θεματικές όπως ο εθελοντισμό, η οδική ασφάλεια, η νέα επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή όλα αυτά ξεκινούν από το Σεπτέμβριο στα σχολεία μας πιλοτικα. Έχουν ενισχυθεί κάποιες θεματικές όπως είναι η πληροφορική, οι ξένες γλώσσες σε όλες τις βαθμίδες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στόχος είναι το σχολείο να δίνει όσα περισσότερα εφόδια τα οποία θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στα παιδιά μας όταν θα βγουν στην κοινωνία. Ενισχύθηκε επίσης η φυσική αγωγή γιατί δυστυχώς η χώρα μας είναι πάρα πολύ υψηλά στην παιδική παχυσαρκία. Εμείς θεωρούμε ότι η φυσική αγωγή είναι πολύ σημαντικό μάθημα, επιτρέπει στα παιδιά να έχουν μια σημαντική ισορροπία στη ζωή τους και για αυτό το λόγο έχουμε προβλέψει την αύξηση των ωρών της φυσικής αγωγής».

Για το μάθημα της μουσικής και των καλλιτεχνικών, διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή αναφορικά με τη μουσική σε όλο το σχολείο, ότι ίσχυε συνεχίζεται κανονικά. Στα καλλιτεχνικά επίσης συνεχίζεται κανονικά σε όλο το Δημοτικό και σε όλο το Γυμνάσιο. Η αλλαγή που επήλθε αφορά σε ένα μάθημα επιλογής της ‘Α Λυκείου το οποίο το επέλεγε μικρός αριθμός μαθητών».

Για τα ειδικά μαθήματα και τη ζώνη πολιτισμού, ανέφερε: «Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τα ειδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στο σχολείο για τις πανελλαδικές. Υπάρχουν κάποια ειδικά μαθήματα όπως είναι το σχέδιο, όπως είναι η μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, όπως είναι οι γλώσσες όπως τα Ισπανικά και τα Ιταλικά όλα αυτά είναι ειδικά μαθήματα τα οποία δεν διδάσκονται στο σχολείο. Κάνουμε μια προσπάθεια για να δούμε αν θα μπορούσε να προβλεφθεί η διδασκαλία σε όλα αυτά τα ειδικά μαθήματα. Όπως επίσης εκπονούμε ένα σχέδιο για τη «ζώνη πολιτισμού» δηλαδή μια διαθεματική προσέγγιση μουσικών, καλλιτεχνικών, θεάτρου στο σχολείο προκειμένου να ακολουθήσουμε και διεθνείς τάσεις που έχουν μια διαθεματική προσέγγιση σε αυτά. Όλα αυτά είναι σχέδια που επεξεργαζόμαστε για το πώς μπορούμε συνολικά να ενισχύσουμε τις τέχνες στο σχολείο».

Ερωτηθείς για τη νέα σχολική χρονιά, η κα Κεραμέως απάντησε: «Θα ξαναρχίσουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του σχολείου θα αφιερωθούν, εάν αυτό είναι απαραίτητο, σε κάλυψη ενδεχομένως χαμένου εδάφους. Αν και από στοιχεία που λαμβάνουμε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας φαίνεται ότι αυτές οι εβδομάδες τώρα λειτουργίας των σχολείων καλύφθηκε πολύτιμο έδαφος από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που είχε χαθεί τους μήνες της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας. Για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων το Σεπτέμβριο δεν έχουμε ακόμα οδηγίες από τους ειδικούς για τον κορονοϊό, θα αναμένουμε τις οδηγίες από τους ειδικούς πάντως ειμαστε ακόμα καλύτερα εξοπλισμένοι από ότι ήμασταν, με πλούσια εμπειρία από το τελευταίο διάστημα το οποίο και όπως βλέπετε και από την επαναλειτουργία των σχολείων εξελίχτηκε πολύ καλά».