«Οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων με το παρακράτος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα διαλευκανθούν μέχρι τέλους» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Mea culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «αντί να διαχωρίζει την θέση του από τον Νίκο Παππά τον αγκαλιάζει και οχυρώνεται πίσω από πρωτοφανή γεγονότα».

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, ανέφερε πως επιχειρείται να μπει ένα πλαίσιο ώστε να δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο οι λίγο να ταλαιπωρούν τους πολλούς».
Όπως είπε «πρέπει να σταματήσει να στραγγαλίζεται το κέντρο της Αθήνας από τις χιλιάδες πορείες κάθε χρόνο».

Για την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «από το φθινόπωρο θα μπει σε φάση ανάκαμψης και από το 2021 σε δυναμική ανάπτυξη».

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να μην χαλαρώνουν στα μέτρα για τον κοροναϊό.

Παράλληλα σημείωσε πως «θα γίνουν επενδύσεις με τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Την ίδια στιγμή ο κ. Πέτσας απέρριψε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Ακόμη χαρακτήρισε «βαθιά κοινωνικό ζήτημα το μεταναστευτικό – προσφυγικό που δεν επιλυθεί εύκολα».

Τέλος ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «είναι προνόμιο του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων, ο κ. Πέτσας: «Έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες δει να αποκαλύπτονται πτυχές ενός παρακράτους είτε αυτό αφορούσε τις αναφορές του κ. Παππά για τη γνώση στον ίδιο ενός παρακράτους υπό τον κ. Παπαγγελόπουλο στη Δικαιοσύνη , να προχωρούμε στην ύπαρξη ενός παρακράτους το οποίο είχε να κάνει με τα ΜΜΕ , όπως οι αποκαλύψεις του κ. Καλογρίτσα και αντί να διαχωρίζει τη θέση του ο κ. Τσίπρας από τον κ. Παππά, που εμπλέκεται και στα δύο, ενώνει το νήμα και παίρνει αγκαλιά τον κ. Παππά χθες στην ΚΟ του κόμματός του και δεν διαχωρίζει τη θέση του. Αντίθετα λεει ότι αυτές δεν είναι επιθέσεις απέναντι σε ένα πρόσωπα αλλά απέναντι στην παράταξη και το κόμμα. Θέλει και ο ίδιος λοιπόν να οχυρωθεί πίσω από αυτό το γεγονός αντί να διαχωρίσει τη θέση του και να πει ότι αυτά τα πρωτοφανή για τη δημοκρατίας ότι πρέπει να διαλευκανθούν μέχρι τέλους. Πάντως εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα διαλευκανθούν μέχρι τέλους. Τι μορφή θα πάρει αυτή η διαλεύκανση είναι νωρίς κανείς να το πει. Είναι στη Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή μπορεί κάποια στιγμή να έρθει στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς μπορούμε να πούμε είναι ότι θα φτάσει η υπόθεση μέχρι το τέλος. Συνεπώς δεν διαχωρίζεται το πολιτικό με το ποινικό σκέλος;».

«Αυτή τη στιγμή εμείς μένουμε ως κυβέρνηση στο θέμα το πολιτικό γιατί ήδη το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, τι μορφή θα πάρει μετά θα το δούμε», ανέφερε χαρατηριστικά.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Εμείς αυτή τη στιγμή απέναντι σε μια σοβαρή δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό προχωρούμε ώστε να συνδυάσουμε αρμονικά την πρόνοια του συντάγματος, το άρθρο 11 για το δικαίωμα του συνέρχεστε, με την ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων που διέπουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις ώστε να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών. Θέλουμε να βάλουμε το πλαίσιο που δεν υπήρχε ή δεν υπήρχε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εδώ και πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η κατάχρηση, και αφού θα πάρει το σωστό πλαίσιο θα έχουμε έναν υπεύθυνο ο οποίος θα έχει και αστική ευθύνη για την οποιαδήποτε διοργάνωση μια πορείας ή μιας συγκέντρωσης, και από εκεί και μετά ξεκάθαρους κανόνες εμπλοκής όπου χρειάζεται για την Αστυνομία προκειμένου να μην στραγγαλίζουμε το κέντρο των πόλεών μας από τις χιλιάδες πορείες κάθε χρόνο που οι πιο πολλές από αυτές δεν είναι οι μεγάλες εμβληματικές πορείες. Με αυτό το νομοθέτημα βάζουμε το πλαίσιο και μετά είναι θέμα εφαρμογής, δεν είναι τόσο εύκολο να πούμε ότι ψηφίσαμε και τελειώσαμε . Το θέμα είναι η εφαρμογή του να γίνει με το σωστό τρόπο. Πιστεύουμε ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κοινωνία είναι έτοιμη, το πολιτικό σύστημα έχει καθυστερήσει».

«Δεν βλέπω ολιγωρία αστυνομικών οργάνων, βλέπω μια παθογένεια για δεκαετίες ώστε να περιθωριοποιηθεί ο οποιοσδήποτε θα έπρεπε να κάνει το καθήκον του γιατί δεν είχε ούτε πολιτική κάλυψη ούτε την απαραίτητη νομοθετική κάλυψη . Επομένως αφού παρέχουμε αυτά τα δύο τότε πιστεύω σιγά –σιγά το νέο σύστημα θα βρει την εφαρμογή του όπως πρέπει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας το Φθινόπωρο, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Είμαι από τους αισιόδοξους για την οικονομία, είμαι αισιόδοξος αρκεί να κάνουμε αυτό που πρέπει. Πρέπει να παρέχουμε στήριξη στον κόσμο της εργασίας όλο αυτό το διάστημα που θα υποστεί μια μείωση στο εισόδημά του λόγω των μειωμένων κυρίως αφίξεων από το εξωτερικό, να διατηρήσουμε τον παραγωγικό ιστό στη θέση του ώστε όλοι μαζί να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια γρήγορη επανεκκίνηση. Αν αυτά γίνουν από το Φθινόπωρο και μετά είμαι αισιόδοξος ότι η οικονομία θα μπει σε φάση ανάκαμψης, και από το 2021 σε φάση δυναμικής ανάπτυξης. Γενικά για τη διετία 2020-2021 βλέποντας και τις τελευταίες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος θα έλεγα ότι δεν βλέπω κάποια μείωση εισοδήματος συνολικά. Φυσικά θα υπάρχει μια βαθιά ύφεση φέτος, μια δυναμική ανάκαμψη και ανάπτυξη του χρόνου αλλά συνολικά στη διετία δεν βλέπω μείωση του εισοδήματος. Άρα δεν θα έλεγα ότι τα δύσκολα είναι από το Φθινόπωρο, τα δύσκολα είναι αυτό το καλοκαίρι να διατηρήσουμε τον παραγωγικό ιστό στη θέση του».

Αναφερόμενος στην πανδημία του κοροναϊού, επισήμανε: «Εμείς προσπαθούμε να έχουμε πάντα σε εγρήγορση το μηχανισμό ώστε να εντοπίζονται τα εισαγόμενα κρούσματα. Θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα σκοπός όμως είναι να εντοπιστούν γρήγορα, να περιχαρακωθούν γρήγορα ώστε να μην υπάρξει διασπορά στον κοινότητα. Μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει. Τι θα γίνει όταν θα πολλαπλασιαστούν τα νούμερα; Για να πολλαπλασιαστούν τα νούμερα, που θα πολλαπλασιαστούν τα νούμερα των αφίξεων από τον Αύγουστο και μετά, πρέπει ο Ιούλιος να πάει καλά και πως θα πάει καλά; Να φροντίσουμε εμείς, οι έλληνες στο εσωτερικό να μην χαλαρώσουμε. Φαινόμενα όπως αυτά που έχουμε δει είτε με τα πανηγύρια είτε με τους συνωστισμούς είναι πηγή ανησυχίας σοβαρότερη από ότι είναι κάποια εισαγόμενα κρούσματα με μια πτήση. Αν αυτά εμείς τα διαφυλάξουμε, στο εσωτερικό μας, είμαι πολύ αισιόδοξος για τον Αύγουστο. Αντίθετα όπου υπάρχει εξέλιξη αρνητική στα επιδημιολογικά δεδομένα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε όπως το αποδείξαμε και με τη Σερβία, όπως το αποδείξαμε και με τις πτήσεις από την Ντόχα...».

Αναφορικά με το οικονομικό πακέτο από την ΕΕ, δήλωσε: «Δεν έχουμε πάρει ούτε 1€ από την Ευρώπη, όλο αυτό το χρονικό διάστημα χρησιμοποιούμε μόνο πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ταμείο του κράτους και από δράσεις που είχαν προβλεφθεί ήδη από το υφιστάμενο ΈΣΠΑ. Δεν έχουμε πάρει ούτε 1€ έξτρα χρηματοδότηση για να κάνουμε όλα αυτά που έχουμε κάνει από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δέσμευσή μας προς τους Έλληνες είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν θα τα δαπανήσουμε αλλά θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα συνολικά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το επόμενο ΕΣΠΑ που είναι ικανά να μεταμορφώσουν την Ελλάδα αρκεί να πιάσουν τόπο».

Αναφορικά με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εκλογές, ήταν κατηγορηματικός χθες ο Πρωθυπουργός. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Για το μεταναστευτικό –προσφυγικό ζήτημα, ανέφερε: «Το μεταναστευτικό–προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μικροπολιτικό ούτε κομματικό, είναι ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα το οποίο δεν θα αντιμετωπιστεί εύκολα. Θα έχει πάνω και κάτω. Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα με το σχέδιο το οποίο έχουμε αναπτύξει δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά. Όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των ροών κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, η μείωση των ανθρώπων που διαμένουν στην Ελλάδα κατά 4%, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι απονομές στο ζήτημα αιτήσεων ασύλου όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι όμως η χορήγηση ασύλου μέχρι να μπορέσει να βρει μια τακτοποιημένη ζωή στην Ελλάδα ή να αναχωρήσει για άλλες χώρες της Ευρώπης αυτός ο οποίος έχει πάρει το άσυλο θα δημιουργήσει τέτοιου είδους φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στην πλατεία Βικτωρίας μέχρι να ομαλοποιούνται. Πιστεύουμε ότι θα ομαλοποιούνται και για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι οποίοι υποκινούν τέτοιου είδους φαινόμενα και είναι μόνο τέτοιοι ανθρωποι αλλά είναι και πολιτικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε μια απαράδεκτη ανακοίνωση και υποκινεί και θέματα στο εξωτερικό συντασσόμενοι με χώρους που υπονομεύουν και διαβάλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό, τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να περιθωριοποιούνται γιατί κάνουν κακό στην Ελλάδα και στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό προσφυγικό».

Ερωτηθείς αν θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, απάντησε ότι «είναι ένα προνόμιο του πρωθυπουργού και ο ίδιος κρίνει ότι δεν είναι της στιγμής».