«Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, μετά το άνοιγμα των συνόρων ήταν αναμενόμενη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής σημείωσε πως πρόβλημα αποτελεί «η χαλάρωση με τις μεγάλες συναθροίσεις στο εσωτερικό που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού».

Παράλληλα ανέφερε πως «ήταν άγνωστη η κατάσταση στα Βαλκάνια όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα».

Τόνισε ακόμα πως «οι ειδικοί δεν έχουν πει για μη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα χρειαστεί να υπάρξουν απαγορεύσεις που θα μας γυρίσουν στον Μάρτιο».

Την ίδια στιγμή ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να έρθει ακόμα και τον Αύγουστο.

Τέλος, επανέλαβε ότι «πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άλκη Βατόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Ήταν αναμενόμενο, το είχαμε πει, με το που θα ανοίξουν τα σύνορα, για τα οποία κανείς δεν είχε αντίρρηση ότι πρέπει τα σύνορα να ανοίξουν, ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και γι’ αυτό έχει γίνει όλη αυτή η προετοιμασία από την πολιτική προστασία και από τον ΕΟΔΥ ώστε να μπορεί να υπάρχει αυτό το σύστημα επιτήρησης. Δεν είχαμε λάβει σοβαρά υπόψη δυο πράγματα, το πρώτο είναι τα Βαλκάνια που δεν ξέραμε ποια είναι η κατάσταση ή μάλλον εκεί πέρα η κατάσταση επιδεινώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, κι αυτό είναι ένα μάθημα γι’ εμάς. Και το δεύτερο πρόβλημα, ότι η χαλάρωση η εσωτερική, οι μεγάλες συναθροίσεις, τα πανηγύρια, τα μπαράκια κτλ και η συνάθροιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων αγνώστων μεταξύ τους οι οποίοι μετά θα διασκορπιστούν σε πολλά μέρη της Ελλάδος μπορεί να είναι πραγματικά ένας τεράστιος κίνδυνος εξάπλωσης του ιού».

«Χρειάζεται πολύ προσοχή κυρίως η τήρηση των μέτρων. Μάσκα όσο μπορούμε περισσότερο κυρίως όταν υποψιαζόμαστε συνωστισμό στους κλειστούς χώρους. Αποφυγή συναθροίσεων, αποστάσεις, όλα αυτα τα πράγματα που μονότονα λέμε τόσο καιρό», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη χρήση προστατευτικής μάσκας, δήλωσε: «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιστεύουμε ότι η μάσκα είναι βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όχι εμείς δεν είχαμε πει να χαλαρώσει η μάσκα, σε καμία περίπτωση».

Ερωτηθείς ποιο είναι το plan b της επιτροπής στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας απάντησε: «Ακόμα δεν υπάρχει plan b γιατί δεν μπορεί και να υπάρχει plan b με την έννοια ότι βλέποντας και κάνοντας είναι αυτα τα πράγματα. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε τις απαγορεύσεις, τα κλεισίματα, να μη γυρίσουμε στο Μάρτη αλλά αυτό εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και την πορεία της επιδημίας».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πιθανό ότι μπορεί να έρθει δεύτερο κύμα κοροναϊού τον Αύγουστο, ανέφερε: «Είναι πιθανό. Αν έρθει δεύτερο κύμα, αν θα είναι ισχυρό, ποτέ θα έρθει εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Δηλαδή ποτέ θα δοθεί ευκαιρία στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση να γίνεται τεστ σε όλους όσους έρχονται στη χώρα, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε: «Αν υπάρχει τεχνική δυνατότητα κακό δεν κάνει. Το μόνο κακό που κάνει το να κάνεις test σε όλο τον κόσμο είναι ότι μπορεί να έχει μετά ο άλλος την αίσθηση της ασφάλειας και να αρχίσει να βήχει μετά από μια εβδομάδα και να πει «α δεν έχω τίποτα, άλλο πράγμα είναι, δεν είναι ο κορονοϊός, εξετάστηκα». Και φυσικά υπάρχει και το τεχνικό θέμα. Άμα λυθεί το τεχνικό θέμα κι ο άλλος συνειδητοποιήσει ότι είναι μια στιγμιαία απεικόνιση της πραγματικότητας η μοριακή εξέταση θα είναι κάτι θετικό».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οτι ο κορονσϊός είναι ανάμεσα μας και πρέπει όλοι να κρατάμε τα μέτρα υγιεινής που έχουμε πει κατ’ επανάληψη», υπογράμμισε ο ίδιος.