Για τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Μαλακάσας, Κωνσταντίνο Καλέμη αναφορικά με τα ρατσιστικά του σχόλια εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στη εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Την Παρασκευή πληροφορήθηκα για τις δηλώσεις του κ. Καλέμη, ο οποίες είναι απαράδεκτες, ρατσιστικές και άκρως προσβλητικές», τόνισε η υπουργός Παιδείας.


Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «ήταν αυτονόητο ότι η άμεση αντίδρασή μου ήταν να ανακληθεί από τη θέση αυτή».

Την ίδια στιγμή η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας και ότι δεν είναι αληθές ότι βρίσκεται σε πανεπιστήμιο.

«Περιμένω τις εισηγήσεις τις υπηρεσίας και για τυχόν επόμενα βήματα πέρα από την ανάκληση της θέσης του», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ακόμη η υπουργός επισήμανε ότι «πολιτεία πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα ζητήματα» και γι αυτό όπως ανέφερε η ίδια «δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο το οποίο φέραμε στη Βουλή εισάγαγε και νέες θεματικές στο ωρολόγιο πρόγραμμα μια εκ των οποίων αφορά στο σεβασμό των άλλων, στο σεβασμό στη διαφορετικότητα».

«Το νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται αύριο αφορά λίγο κόσμο, αλλά έχει ένα βαθύ συμβολισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι «το επόμενο νομοσχέδιο έχει να κάνει με την επαγγελματική εκπαίδευση».

«Ιδρύουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρότυπα επαγγελματικά Λύκεια», επισήμανε η ίδια.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Δύο τα βασικά σενάρια για τα σχολεία. Το ένα να ανοίξουμε κανονικά 7 Σεπτεμβρίου με πλήρη σύνθεση, δηλαδή να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο , με κάποια μέτρα προστασίας, η μάσκα είναι από αυτά που έχουν συζητηθεί, δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις και το δεύτερο είναι να γίνει εκ περιτροπής διδασκαλία».

Αναφορικά με τον κοροναϊό, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «με βάση τις διεθνής μελέτες, τα παιδία δείχνουν να αρρωσταίνουν και να μεταδίδουν πολύ λιγότερο».

Για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «το επικρατέστερο σενάριο με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι να ανοίξουμε με όλα τα παιδιά και με μέτρα προστασίας».