«Η επιστροφή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις ενημερώσεις για τον κοροναϊό δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Black out’’ με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «οικονομία και δημόσια υγεία πάνε μαζί και αν ληφθούν σκληρότερα μέτρα στην υγεία αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία».

Ακόμη ανέφερε πως «οι ελλείψεις και τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστια».

Παράλληλα σημείωσε πως «σε ένα μήνα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και κανείς δεν ξέρει πως θα ανοίξουν τα σχολεία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε δύσκολη την φετινή τουριστική χρονιά και δήλωσε πως «η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη».

Την ίδια στιγμή διερωτήθηκε πως θα στηριχθούν από τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Για τις προκλήσεις των τούρκων, υπογράμμισε πως «είναι θετικό που αποκλιμακώθηκε η πρόσφατη ένταση, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αρνητικό το γεγονός που εν έχει γίνει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «το ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια μακρά προσυνεδριακή περίοδο».

Ερωτηθείς εάν θέλει να γίνει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι έχει εκλεγεί βουλευτής.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στην «επιστροφή» του κ. Τσίοδρα, ο κ. Ζαχαρίαδης δήλωσε: «Είναι προφανές ότι επιστρέφει ο κ. Τσιόδρας άρα υπάρχει πρόβλημα. Είναι ένα πρόσωπο που είχε συνδεθεί με την πρώτη επιτυχία, τώρα που φαίνεται ότι τα έχουν κάνει θάλασσα επιστρέφει και επειδή εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη και έναν ευρύτερο σεβασμό προκειμένου να μπορέσει να ισορροπήσει και να έχει μεγαλύτερη διείσδυση το μήνυμα».

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε λάθος μια σειρά από ζητηματα. Έκανε πάρα πολλά μπρος-πίσω, για παράδειγμα πόσοι άνθρωποι θα κάθονται στα τραπέζια, το ζήτημα ότι έβγαλε μια οδηγία αυστηρή στην αρχή και μετά επειδή την πίεσε η εταιρεία TUI και η ευρωπαϊκή επιτροπή την άλλαξε. Μια αλαζονεία και μια αμετροέπεια η οποία εκπέμφθηκε μετά από την πρώτη επιτυχία που όλοι μας δουλέψαμε... Όλο αυτό δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας, χαλάρωσης, αμετροέπειας, υποτίμησης των πραγματικών κινδύνων. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τον μερικό εκτροχιασμό της πανδημίας έχουμε τη δυνατότητα ως κοινωνία να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και να επαναφέρουμε στις ράγες των καλών υγειονομικών επιδόσεων τη χώρα. Και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό θα συμβάλει και η επιστροφή του κ. Τσίοδρα όμως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται ότι είναι στον αέρα και εμένα μου εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία», ανέφερε ο ίδιος.

«Εγώ δεν θέλω σε αυτή τη μάχη η κυβέρνηση να σπάσει τα μούτρα της γιατί καταλαβαίνω ότι αν σπάσει τα μούτρα της η κυβέρνηση θα σπάσει τα μούτρα της η χώρα, θα είναι άρρωστο το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Μερικοί ανόητοι λένε «τι να κάνουμε δημόσια υγεία ή οικονομία;». Μα δεν πάνε χωριστά, αυτά πάνε μαζί, αν δεν στηρίξει η δημόσια υγεία την οικονομία και η οικονομία τη δημόσια υγεία θα μπορούμε σε ένα φαύλο κύκλο που όσο θα χειροτερεύει η δημόσια υγεία τόσο θα υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και πανικός, θα πέφτει η οικονομία και θα προσπαθούμε να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία, θα πιέζουμε την οικονομία και θα έχουμε ένα τροφοδοτούμενο σπιράλ θανάτου», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας δεν είναι καθόλου καλή. Οι ελλείψεις και τα κενά είναι τεράστιες. Η ομάδα του προσωπικού λόγω τη μη ανανέωσης τα τελευταία 10 έτη είναι γερασμένη. Δηλαδή εδώ έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικά με την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «σε ένα μήνα από σήμερα ανοίγουν τα σχολεία και δεν ξέρουμε ακόμα πως θα ανοίξουν. Με πόσα παιδιά θα ανοίξουν τα σχολεία;»

Για την τουριστική σεζόν, ανέφερε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε με την τουριστική κίνηση που απομένει που είναι πολύ κατώτερη και των χαμηλών προσδοκιών, και πως την επόμενη μέρα θα στηρίξουμε όλο αυτό τον κόσμο να περάσει το χειμώνα. Διότι έχουμε δομήσει εδώ και δεκαετίες ένα μοντέλο στην Ελλάδα που πολλές περιοχές στη χώρα δουλεύουν 5- 7 μήνες για να ζήσουνε 12. Αυτό το πράγμα δεν είναι βιώσιμο... Εδώ έχουμε μια σημαντική κοινωνική και οικονομική καταστροφή η οποία δεν έχει πάρει απαντήσεις».

Για τις τουρκικές προκλήσεις, επισήμανε: «Παρακολουθώντας την κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Βεβαίως είναι θετικό που αποκλιμακώθηκε η ένταση, δεν θέλαμε να κορυφωθεί και να έχουμε θερμό επεισόδιο ή πόλεμο ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς θέλουμε διεθνές δίκαιο, ειρήνη καλή γειτονία και συζήτηση αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με όρους ισοτιμίας, όχι με όρους εκβιασμού. Περίμενα από τον έλληνα πρωθυπουργό να είχε ήδη αθροίσει δυνάμεις γύρω από τον εαυτό του σε αυτή τη δυσκολία τη διαχρονική που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή θεωρώ το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα που δεν έχουμε κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι αρνητικό».

Αναφερόμενος στις εσωτερικές κόντρες στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε: «Είμαστε σε μια μακρά προ-συνεδριακή περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πριν ένα χρόνο τις εκλογές, παρόλα αυτά πήρε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα ότι είχε κυβερνήσει τη χώρα 4,5 χρόνια με τέτοιες μεγάλες δυσκολίες και όλοι τώρα λέμε ο καθένας τη γνώμη του για το πώς μπορούνε να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Αν αυτό κάποιες φορές γυρίζει σε εσωστρέφεια και σε ομφαλοσκόπηση αυτό πρέπει να μας κάνει όλους πολύ πιο προσεκτικούς γιατί η κοινωνία περιμένει από εμάς να κάνουμε μαχητική, πειστική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση ώστε να δείξουμε ότι δεν θέλουμε να τσακωνόμαστε ο ένας με τον άλλο αλλά ότι θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση ξανά».

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να γίνει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εγώ έχω εκλεγεί βουλευτής, έχω μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, έχω αφοσιωθεί σε αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει να κάνω καλά τη δουλειά την οποία μου έχει αναθέσει με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός και τα ιδιαίτερα καθήκοντα τα οποία μου έχει αναθέσει ο πρόεδρος και τα συλλογικά μας όργανα».