«Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο κ. Μπεχράκης σημείωσε πως «ζούμε σε μια εποχή όπου ο αριθμός των κρουσμάτων γίνεται τριψήφιος και δεν υπάρχει μείωση».

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο τα πράγματα να γίνουν χειρότερα λέγοντας ότι «η διασπορά των κρουσμάτων στην επικράτεια δηλώνει πως έχουμε μεγάλη
δυσκολία».
Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ΕΕ και ο δυτικός πολιτισμένος κόσμος έχει κάνει τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Μπεχράκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα. Αρκεί και μόνο να δείτε τις καμπύλες των κρουσμάτων όπως παρουσιάζονται από τον ΕΟΔΥ, για να συμπεράνει κανείς ότι είμαστε σε μια ανοδική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων ενώ είχαμε φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Άρα καλό είναι να προσαρμοστούμε ψυχολογικά με την πρακτική μας στο δεδομένο αυτό και όχι να τρέφουμε αυταπάτες. Ζούμε μια εποχή όπου ο αριθμός των κρουσμάτων δίνεται πλέον τριψήφιος σε ημερήσια βάση και δεν βλέπουμε μια άμεση προοπτική για μείωση των κρουσμάτων με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα μέχρι στιγμής. Κατά συνέπεια άνοδο των κρουσμάτων πρέπει να αναμένουμε, σταθεροποίηση τους σε τριψήφιο αριθμό και αν δούμε και τις αναλογίες των θανάτων που μέχρι σήμερα συμβαίνουν στη χώρα μας καλό είναι να αρχίσουμε να παίρνουμε υπόψη μας ότι 3% περίπου επί των κρουσμάτων θα είναι και οι απώλειες σε ανθρώπινη ζωή που θα έχουμε σε ημερήσια βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων και η διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια δηλώνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία για τον έλεγχο του φαινομένου από εδώ και πέρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σκληρό χειμώνα, να είμαστε προετοιμασμένοι για το ότι ένα φαινόμενο που σε παγκόσμια κλίμακα εμφανίζει έξαρση μοιραία θα εμφανίσει έξαρση και στην Ελλάδα», τόνισε ο πνευμονολόγος.

«Λείπουν οι οδηγίες αντιμετώπισης σε διεθνές επίπεδο. Τα κράτη έχουν αφεθεί μόνα τους να κάνει το καθένα ότι νομίζει σαν την τακτική που λεει ο ''σώζων εαυτόν σωθήτω''. Έτσι δεν αντιμετωπίζονται τα παγκόσμια φαινόμενα. Βλέπω τεράστια λάθη από τον ΠΟΥ και από την ΕΕ και από τον οργανωμένο και πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Έχουνε γίνει τεράστια λάθη διότι απλά λείπουν οδηγοί χρήσης στην αντιμετώπιση του φαινομένου», διευκρίνισε ο κ. Μπεχράκης.

Για τη χρήση της μάσκας, επισήμανε: «Θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και στους ανοιχτούς χώρους χωρίς καμία εξαίρεση όπου γίνεται παραβίαση του μέτρου της τήρησης των αποστάσεων, έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε από το lockdown και αυτό θα έπρεπε να εφαρμόζεται σαν γενική οδηγία σε όλες τις χώρες τουλάχιστον της ΕΕ και της Βόρειας Αμερικής».