«Στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπήρχε ελλιπής προγραμματισμός και απουσία συντονισμού μεταξύ των υπουργείων » δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας.

Ο κ. Καρανικόλας σημείωσε πως «δεν έγινε έγκαιρη διανομή των μασκών» σημειώνοντας πως και αυτές «ήταν ακατάλληλες για τους μαθητές»

Την ίδια στιγμή ανέφερε πως «ένα γενικό lockdown θα είναι καταστροφικό» και ζήτησε από όλους να ακούνε τις υποδείξεις των ειδικών.

Αναφερόμενος στο νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι είναι «τελείως αδιάφορο».

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε πως «η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, να ενισχυθούν οι διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες και να υπάρχει αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας».

Τέλος, εκτίμησε ότι «το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να είχε γίνει χθες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σπύρου Καρανικόλα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Καρανικόλας σημείωσε: «Είναι σαφές ότι υπήρχε ένας ελλιπής προγραμματισμός και δεν υπήρξε συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων φορέων. Το υπουργείο Παιδείας ρίχνει την ευθύνη στο υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει την ευθύνη στη ΚΕΔΕ εν πάση περιπτώσει το αποτέλεσμα είναι σαφές σε όλους μας, ότι δεν έγινε έγκυρη διανομή των μασκών αλλά κι αυτές οι μάσκες που διανεμηθήκαν στους μαθητές ήταν πλήρως ακατάλληλες για τη χρήση την οποία προορίζονταν. Και βεβαίως υπάρχει ένα ερωτηματικό για τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν με χρηματοδότηση με τη σωστή κίνηση του υπουργείου Εσωτερικων να διατεθούν για τη δωρεάν χορήγηση των μασκών προς τους μαθητές αλλά ωστόσο από την άλλη καταλαβαίνουμε ότι οι μάσκες αυτές είναι παντελώς άχρηστες αυτή τη στιγμή! Τα χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων μάλλον πηγαίνουν προς τα σκουπίδια».

Ερωτηθείς πόσο πιθανό πιστεύει ότι είναι ένα lockdown, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Ένα πισωγύρισμα στην περίοδο του lockdown θα είναι απολύτως καταστροφικό για την οικονομία και για την καθημερινότητα όλων μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε και να έχουμε την αίσθηση ατομικής ευθύνης και να ακούσουμε τους ειδικούς οι οποίοι επιμένουν στην αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων προφύλαξης, ειδικά με τη μάσκα και τις αποστάσεις ασφαλείας ο ένας με τον άλλον, και να καταλάβουμε όλοι οτι ο ιός είναι παρόν. Ο κίνδυνος από τη διασπορά του ιού ειναι παρόν και βεβαίως οι συνέπειες από μια ενδεχομένη μεγάλη-μεγαλύτερη διασπορά του ιού είναι πάρα πολύ σημαντική και πολύ μεγάλη».

Για το συνωστισμό στο χώρων των δικαστηρίων, ο κ. Καρανικόλας ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο κτίριο 6 της Σχολής Ευελπίδων όπου δικάζονται πάρα πολλές αστικές υποθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι αποστάσεις δεν τηρούνται γιατί είναι διάδικοι και πληρεξούσιοι δικηγόροι ταυτόχρονα μαζί με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων. Βέβαια φορούνε όλοι μάσκα αλλά υπάρχει συνωστισμός λόγω του αριθμού των υποθέσεων, των διάδικων και των συνηγόρων παρόντων στις αίθουσες των δικαστηρίων. Θα μπορουσε για παράδειγμα, να χωριστούν οι υποθέσεις σε ώρες ώστε να μην βρισκονται όλοι ταυτόχρονα στην ίδια δικαστική αίθουσα περιμένοντας τον αριθμό της εκδίκασης της υπόθεσης τους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα θέσω στο Δικηγορικό Σύλλογο άμεσα και νομίζω οτι πρέπει να το δει και το υπουργειο Δικαιοσύνης ώστε να αποσυμφορηθουνε οι αίθουσες των δικαστηρίων».

Για το ΚΙΝΑΛ, ανέφερε: «Ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος αυτός ο δρόμος που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε. Υπάρχει η συμπίεση κι από τη ΝΔ που ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφιλοχωρήσει στο κέντρο και προσπαθεί να δείξει το προφίλ του κεντρώου πλέον πολιτικού. Και από την άλλη βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα βέβαια με τον αδιάλειπτο λαϊκισμό του-είδα χθες και το σποτάκι του που με περισσό θράσος προσπάθησε πρώτον να καπηλευτεί και να οικειοποιηθεί την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία ως φυσική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ , της δημοκρατικής δηλαδή παράταξης, όταν την ίδια στιγμή καθημερινά όλα τα στελέχη του από τον ίδιο μέχρι και τον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τζανακόπουλο, κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι κατέστρεψε τη χώρα, αλλά παρόλα αυτά θεωρεί ότι είναι και η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης αλλά ταυτόχρονα μας παρουσίασε και τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρανικόλας δήλωσε: «Τελείως αδιάφορο. Πέρα από το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ κρατώ την προσοχή μου στα συνθήματα τα οποία ανέδειξε ο κος Τσίπρας όταν μας είπε «για επιστροφή στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στην ισότητα, στην ελευθέρια» αρχές τις οποίες καταπάτησε ο ίδιος πάρα πολύ σθεναρά κατα την περίοδο της διακυβέρνησης του τόσο με το παραδικαστικό κύκλωμα, τόσο με την ύπαρξη του παρακρατικού κυκλώματος που στόχο είχε όλους όσους ενοχλούσανε τον κ. Τσίπρα και την παρέα του όσο και κυρίως την εργαλειοποίηση ακόμα και της ίδιας της Δικαιοσύνης για να επιτευχθούνε οι πολιτικοί στόχοι του κου Τσίπρα. Άρα λοιπόν όλα αυτά τα οποία ακούσαμε χθες είναι το νέο ψεύτικο αφήγημα του κου Τσίπρα για να κάνει μια στροφή δήθεν προς τον σοσιαλισμό και την κεντροαριστερά αλλά όλοι γνωρίζουν οτι ο κος Τσίπρας, και πρώτος βέβαια ο ίδιος το γνωρίζει, δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με την Κεντροαριστερά ούτε με τη Σοσιαλδημοκρατία, ούτε καν με την Αριστερά! Είναι ένας πολιτικός ο οποίος εκμεταλλεύτηκε συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες για την αναρρίχηση του στην εξουσία. Πορεύθηκε με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ τεσσερισήμισι χρόνια από συνειδητή του επιλογή, εφάρμοσε ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξαθλιώνοντας τη μεσαία τάξη και έφτασε στο πρωτόγνωρο σημείο της εργαλειοποιησης των θεσμών, ιδίως της Δικαιοσύνης για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντίπαλους».

Αναφορικά με το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενέφερε: Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έπρεπε να είχε γίνει χθες και το λεω αυτό έχοντας επίγνωση της εξέλιξης της προκλητικότητας της Τουρκίας και της επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα. Δεν πρέπει α εφησυχάζουμε επειδή το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Αττάλεια. Χρειάζεται συνεχόμενη επαγρύπνηση όλων, και των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και της πολιτικής ηγεσίας, γιατί είναι πολύ πιθανόν αυτή η κίνηση του Ερντογάν να αποτελεί μια στρατηγικής κίνησης προσπάθεια ώστε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποφύγει τις κυρώσεις».

«Εμείς πρέπει να κινηθούμε σε τρία παράλληλα μέτωπα, πρώτον στην ΕΕ να επιμείνουμε για την αναγκαιότητα της επιβολής κυρώσεων στην περίπτωση που ο Ερντογάν συνεχίσει την προκλητική του ρητορική και τις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα. Δεύτερον, να συνεχίσουμε την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με χώρες όπως η Αλβανία, και τρίτον να υπάρχει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο για αυτό επιμένουμε στην αναγκαιότητα της σύγκλισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής, εθνικής στρατηγικής και να εκπέμψουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας του πολιτικού συστήματος. Αυτό προϋποθέτει μια σοβαρότητα ειδικά από την αντιπολίτευση η οποία δεν πρέπει να εργαλειοποιεί αυτή την περίοδο αυτές τις συνθήκες για μικροκομματικά οφέλη», επισήμανε ο ίδιος.