«Υπάρχουν αρρυθμίες στην κυβέρνηση η οποία έχει αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας θα ξεκινήσουν σύντομα, στο πλαίσιο που έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος ότι συζητείται μόνο οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

«Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να θολώνουν τα νερά», επισήμανε ο ίδιος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την εικόνα της ΝΔ, ο κ. Καιρίδης σημείωσε: «Να συμφωνήσουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες κρίσεις και στα εξωτερικά και στα εσωτερικά. Ότι υπάρχουν αρρυθμίες υπάρχουν και θα υπάρχουν βεβαίως αυτά δεν χαλάνε και δεν κυριαρχούν στη γενική εικόνα, θα υπάρχουν αυτά. Οι βουλευτές πιέζονται από τα βάση να μεταφέρουν κάποια αιτήματα αλλά εδώ είμαστε να τα δούμε τα λογικά, να τα προχωρήσουμε και αυτά που έχουν λαϊκιστικό τοπικιστικό χαρακτήρα όχι. Γίνεται μια ζωντανή συζήτηση, η ΝΔ είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα εδώ είμαστε για να τα δούμε και να τα συζητάμε».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Θα ξεκινήσουνε, σύντομα. Έχει παίξει ένα μπρα ντε φερ η Τουρκία, μέχρι τελευταία στιγμή το καθυστέρησε προκειμένου να δει τι θα γίνει στη Σύνοδο. Νομίζω ότι από Δευτέρα ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη σιγά –σιγά, στο πλαίσιο που έθεσε η Μέρκελ, η επικεφαλής της διαμεσολάβησης ότι ένα είναι το θέμα η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών και κανένα άλλο».

Για το αίτημα για αποστρατικοποίηση, ανέφερε: «Δεν πρέπει να δίνουμε χώρο στο περιθώριο της συνωμοσιολογίας και της ανοησίας διότι καλλιεργείται μια ηττοπάθεια, μια φοβία, μια μεμψιμοιρία η οποία δεν βλάπτει τον κ. Μητσοτάκη ούτε ωφελεί τον κ. Τσίπρα, βλάπτει τη χώρα και βλάπτει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει τον τουρκικό κίνδυνο. Νομίζω με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβίες, με τα ισχυρά επιχειρήματα μας διότι δεν πρέπει να δέσουμε τα χέρια μας μόνοι μας και να αυτοκτονήσουμε να χαρίσουμε δηλαδή στον τούρκο τα επιχειρήματα. Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο, είναι χώρα του διαλόγου, της συνεννόηση, της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και δεν χρειάζεται να αυτό-υπονομευόμαστε. Να μην τσιμπάμε να μην αναπαράγουμε».

«Δεν νομίζω ότι τόσο πολύ οι Τούρκοι ασχολούνται με τον Τσαβούσογλου ή με τον Ακάρ όσο ασχολούμαστε στην δω πλευρά και καλό είναι να ασχολούμαστε και να έχουμε εικόνα αλλά από να μην τσιμπάμε στην προπαγάνδα και να μην τσιμπάμε απέναντι σ’ ένα περιθώριο εθνικολαικιστικό, συνωμοσιολογικό στην πατρίδα μας το οποίο επιχειρεί να αποκτήσει ρόλο μέσα από τα εθνικά υπονομεύοντας όμως στην ουσία το εθνικό συμφέρον . Αυτή όλη η φοβία ότι πάνε οι ξένοι να μας βάλουνε να «πουλήσουμε» τα νησιά, να αποκρατικοποιήσουμε όλες αυτές οι ανοησίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν επρόκειτο να συζητήσει τέτοια ζητήματα. Δεν υφίστανται αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως οι τούρκοι θα προσπαθούν να θολώνουν τα νερά , βεβαίως οι τούρκοι κατανοούν ότι έχουν αδύναμη νομικη θέση στα ζητήματα των νησιών, μια θέση την οποία δεν ασπάζεται κανένας άλλος στον κόσμο άλλωστε για αυτό δεν έχουν υπογράψει το Διεθνές δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι για τις διερευνητικές επαφές, απάντησε: «Αισιόδοξος δεν είμαι, ρεαλιστής είμαι και βεβαίως βλέπω τι κάνει η Τουρκία, βλέπω τι κάνει τώρα στον Καύκασο. Μετά το μπουρλότο στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουμε ότι πάει και στο Ναγκόρνο. Όλες οι χώρες του κόσμου ζητούν κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις η μόνη χώρα η οποία επαινεί τη βία και λεει βουρ στον πόλεμο είναι η Τουρκία».

«Σήμερα το βράδυ έχουμε το δείπνο. 27 ηγέτες της Ευρώπης θα μιλήσουν de profundis, αφήστε το τι γίνεται στα επίσημα, τα ανεπίσημα είναι τα σημαντικά στις ευρωπαϊκές συνόδους. Σήμερα το βράδυ όπου δεν θα είναι ο Τσαβούσογλου, δεν θα είναι ο Ερντογάν αλλά θα είναι ο Μητσοτάκης και ο Αναστασιάδης αυτοί οι 27 θα συζητήσουνε για την Τουρκία και εκεί ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τα ελληνικά θα πει στις Βαλτικές χώρες και στους Πολωνούς ''ελάτε να δείτε τη στήριξη που δίνει ο Ερντογάν στον Λουκασένκο'', θα πει στους άλλους ελάτε να δείτε τη στήριξη που δίνει στο Μαδούρο, θα πει στους Σκανδιναβούς ''ελάτε να δείτε πόσους έχει φυλακή''...», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.