«Για επικίνδυνη κλιμάκωση από την Τουρκία» έκανε λόγο στα Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας πως «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει μια ύστατη προσπάθεια να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο το οποίο θα χρεώσει στην Ελλάδα».

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι «οι Αμερικανοί θα κάνουν ότι μπορούν να κρατήσουν την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ».

Ακόμη τόνισε πως «η Άγκυρα τορπιλίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ενώ η Ελλάδα παραμένει στις θέσεις της ‘’σταματήστε τις προκλήσεις’’».

Την ίδια στιγμή η κ. Μπακογιάννη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση των ΗΠΑ ταυτόχρονα με τις ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ.

Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία και να αποφευχθεί η Ελλάδα να παίξει το παιχνίδια που θέλει ο Ερντογάν.

Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγής, επισήμανε ότι «είναι κομματικα βλακώδες και καταστροφικό να παρουσιάζεις Μητσοτάκη και Σαμαρά ως πρόσωπα ταυτόσημα με τους Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη».

Αναφορικά με τις αλλαγές στον Ποινικό κώδικα, σημείωσε πως «είναι σαφές ότι για τον κατηγορούμενο και τον καταδικασθέντα ισχύει ο τελευταίος νόμος».

Η βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι «υπάρχει περιθώριο να υπάρξει ένα εθνικό μέτωπο» ενώ τόνισε ότι «είναι λάθος τα κόμματα να παρασυρθούν από τις όποιες ακραίες φωνές στην εξωτερική πολιτική».

Ανέφερε τέλος πως αναμφίβολα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα και κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιμάκωση είναι επικίνδυνη από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι ο Ερντογάν είναι πάρα πολύ θυμωμένος. Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση που έκανε με την ΕΕ δεν πήρε τίποτα και κάνει μια ύστατη προσπάθεια να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο το οποίο θα τον οδηγήσει σε μια εφ’ όλης της ύλης πολιτική συζήτηση. Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ο στόχος του. Η αίσθηση μου είναι ότι η στρατηγική του αυτή τη στιγμή είναι να προκαλέσει ένα είδους επεισόδιο το οποίο θα το χρεώσει στην Ελλάδα γιατί αυτή τη στιγμή όλοι οι ισχυρισμοί που λεει ο Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι η αιτία του κακού δεν επιβεβαιώνονται γιατί δεν έχουνε καμία βάση αλήθειας και άρα όλοι οι ξένοι οι οποίοι διαπραγματεύονται με τον Ερντογάν ξέρουν ότι αυτό δεν έχει βάση και ξέρουνε ότι η αιτία της αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, η αιτία της όλης μη συμμόρφωσης με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ή διεθνή απόφαση οφείλεται στον Ερντογάν. Άρα ο Ερντογάν κάνει μια ύστατη προσπάθεια να γυρίσει ανάποδα το χαρτί και για αυτό από εμάς θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή να μην πέσουμε στην παγίδα του».

«Είχα χθες μια τηλεοπτική διάσκεψη με το Ανώτατο Συμβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου πέρασα μια καταδικαστική προς τη Τουρκία απόφαση η οποία θα συζητηθεί μετά και πλέον θα χρειαστεί η Τουρκία να αποδείξει ή να απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες τις οποίες της έχουμε προσάψει. Μάλιστα πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία 16-3 δηλαδή είχα την υποστήριξη όλων των χωρών δηλαδή έμεινε στο τέλος η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό έχει μια μεγάλη σημασία για το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται σε επίπεδο ευρύτερο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία βρέθηκε αμυνόμενη και ουσιαστικά απέναντι σε ένα τείχος διπλωματικό και ένα τείχος έλλειψης κατανόησης προς τις τουρκικές θέσεις από όλες τις χώρες και αυτή τη στιγμή οι κινήσεις είναι παντελώς σπασμωδικές. Βεβαίως η σπασμωδικότητα αυτών των κινήσεων δεν σημαίνει ότι δεν ενέχει κινδύνους. Αυτό δηλαδή που ο Μπολτον, ο τέως σύμβουλος του Τραμπ, είπε σε μια συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι από τώρα μέχρι να αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένα τρίμηνο κενού και άρα εξαιρετικά ανησυχητικό και βλέποντας ο Ερντογάν ότι ο Τράμπ κινδυνεύει πραγματικά να χάσει χάνει και το τελευταίο προσωπικό του στήριγμα, λειτουργεί χωρίς ειρμό, χωρίς λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ότι ο Ερντογάν θέλει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Εγώ πιστεύω ότι το ξέρουνε πάρα πολύ καλά, οι αμερικάνοι δεν κατέβηκαν τυχαία, δεν κατέβηκε ο Πομπέο να δώσει όλα αυτά τα μηνύματα τα οποία έδωσε. Δεν ακύρωσε το ταξίδι του τυχαία ο Μαας στην Τουρκία και έρχεται μόνο στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Το ξέρουν πάρα πολύ καλά, δεν το ξέρουμε μόνο εμείς αυτό, το ξέρουν και αυτοί και για αυτό και η πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία και για αυτό και τα πάρα πολύ ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Ερντογάν. Οι αμερικάνοι θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες τις οποίες έχουν να κρατήσουν τον Ερντογάν εντός του ΝΑΤΟ αλλά αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι έχουν να κάνουν πλέον με έναν παίκτη ο οποίος έχει μηδέν αξιοπιστία και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα γενικότερα της διεθνούς κοινής γνώμης και πόσο μάλλον ημών».

Αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Οι διερευνητικές επαφές ξεκινήσανε με μια προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει τις προκλητικές του ενέργειες. Απέσυρε το Ουρούτς Ρεις και κατόπιν τούτου είπαμε εμείς ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές και εξακολουθούμε και λέμε το ίδιο πράγμα. Δεν πάμε γυρεύοντας να ξυστούμε στην γκλίτσα του τσοπάνη ούτε πάμε γυρεύοντας για καυγά εμείς λέμε σταθερά τις ίδια θέσεις . Σταματήστε τις προκλήσεις, πάμε σε διερευνητικές επαφές.Οι διερευνητικές επαφές με βάση το διεθνές δίκαιο γίνονται για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, αυτό είναι το πλαίσιο σε αυτό συμφωνήσαμε. Σε αυτό συμφώνησαν οι πάντες, οι ευρωπαίοι, οι αμερικάνοι και το σύμπαν όλο «ελάτε να καθίσετε». Δεν το θέλει αυτό ο Ερντογάν, ο Ερντογάν δεν θέλει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών διότι αυτό το πλαίσιο δεν τον βολεύει επειδή δεν τον βολεύει θέλει να το τορπιλίσει με κάθε τρόπο. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να επιμείνουμε ότι αυτό είναι το πλαίσιο, κόψτε τις απειλές, κόψτε τα νταηλίκια, κόψτε τις παράνομες ενέργειες και ελάτε να κάτσουμε στο τραπέζι».

Ερωτηθείσα πόσο εφικτές είναι οι κυρώσεις προς την Τουρκία, απάντησε: «Μην αποκλείετε καθόλου να αντιδράσουν και οι ΗΠΑ ταυτόχρονα με την Ευρώπη γιατί αυτή τη στιγμή ο Τράμπ κάνει δύσκολες εκλογές, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι επί προεδρίας του να διαλυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ήδη τα μηνύματα από τις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ σκληρά στο σύνολό τους είτε από το Στειτ Ντιπάρτμεντ, είτε από τη Γερουσία είτε από το Κογκρέσο δηλαδή αρχίζει και δημιουργείται ένα τεράστιο μπλοκ ο Πομπέο όμως είναι μέσα στο στενό κύκλο του Τραμπ άρα μην αποκλείεται καθόλου να του στείλουν ένα μήνυμα ταυτόχρονα με τους ευρωπαίους και οι αμερικάνοι ακόμα και πριν από τις εκλογές ότι μέχρι εδώ ήτανε αλλιώς θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Γιατί έχει προχωρήσει ο Τράμπ μια φορά να σηκώσει το τηλέφωνο και να του πει ότι «εγώ θα σε τελειώσω», με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας σήμερα μια τέτοια απειλή είναι καταδίκη για την Τουρκία. Άρα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση, μια φάση στην οποία ορθώς η ελληνική κυβέρνηση ξαναρίχνει στο τραπέζι το σύνολο διπλωματικών όπλων και το σύνολο των συμμαχιών της. Θέλει ψυχραιμία, θέλει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να παίξουμε το παιχνίδι που θέλει ο Ερντογάν να παίξουμε. Δεν μπορούν να προσάψουν στην ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα το παραμικρό οι ξένοι, ξέρουν ότι ο λόγος μας είναι λόγος μας και τον τηρούμε, και ξέρουν ότι από την άλλη μεριά έχουν έναν άνθρωπο του οποίου ο λόγος του αλλάζει σε καθημερινή βάση σαν τα πουκάμισά του άρα ξέρουν ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος δεν είναι».

Ερωτηθείσα αν την φοβίζει το ενδεχόμενο πιέσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, ανέφερε: «Δεν μας το λεει κανένας αυτό κι δεν υπάρχει και κανένας ο οποίος να ισχυρίζεται ένα τέτοιο θέμα. Όλοι ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα και δεν πάει κανένας να επιβραβεύσει τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα μιας περιοχής γιατί ξέρει ότι αν τον επιβραβεύσεις μια φορά και του περάσει από εκεί και πέρα αυτή η πολιτική θα ακολουθηθεί, όχι μόνο από τον Ερντογάν, αλλά από πάρα πολλές χώρες. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουνε ως προς αυτού του είδους τη θέση περί αυτού δεν έχω καμία τέτοιου είδους ανησυχία».

«Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, θέλει πάρα πολύ λεπτούς χειρισμούς, αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα, να μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν και να συνεχίσουμε μια πολιτική η οποία έξι μήνες τώρα μας έχει αποφέρει πρόσθετες συμμαχικές δυνάμεις», υπογράμμισε η ίδια.

Αναφορικά με την πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπεις ένα κόμμα να βάζει τα χεράκια του και να βγάζει τα ματάκια του. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό το πράγμα πως ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να φτάνει λόγω της κρίσης την οποία έχει λόγω της κρίσης να πιστεύεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τα εσωτερικά σου προβλήματα, βλέπε Κοντονή, με το να παρουσιάσεις τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη ως κομμάτια περίπου ταυτόσημα με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη επειδή πάει κόντρα στην λογική των ανθρώπων έχει δύο αποτελέσματα. Είναι κομματικά βλακώδες και αυτοκαταστροφικό γιατί απομακρύνει ένα ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ , το σκεπτόμενο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα και πολιτικά επικίνδυνο διότι πραγματικά ρίχνει νερό στο μύλο όλων εκείνων που λένε ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος είναι φθαρμένο άρα στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Είναι τρελό πολιτικά αυτό το οποίο συμβαίνει και από εκεί και πέρα μπαίνουνε σε έναν καυγά ποιος είναι περισσότερο , ποιος είναι λιγότερο, ποιος έχει κάνει το Α ποιος το Β όταν με την απόφαση του δικαστηρίου και με την ανακοίνωση της απόφασης αυτής το σύνολο του δημοκρατικού μετώπου ήτανε ικανοποιημένο 100% και πανηγύριζε. Γιατί ήταν μια νίκη, μια ναζιστική οργάνωση καταδικάστηκε, οι έλληνες αποδείξανε ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα το οποίο είναι αποφασισμένοι να το προστατεύσουν με νύχια και με δόντια και τελείωσε η υπόθεση. Και καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να το γυρίσει αυτό και στο τέλος να το γυρίσει εις βάρος του».

Αναφορικά με τις αλλαγές του ποινικού κώδικα, επισήμανε: «Η αλλαγή του ποινικού κώδικα τις εγκληματικές οργανώσεις τις ρίχνει στα μαλακότερα σε σχέση με αυτό το οποίο ήτανε παλιά. Όταν το κάνανε αυτό το κάνανε μετά λόγου γνώσις αλλά ο στόχος τους ήταν πιο πολύ οι ακραίες οργανώσεις, οι τρομοκρατικές, οι οργανώσεις οι οποίες είχανε προτέρα ιστορία και ήταν ακόμα ελεύθερες και μπορούσαν να συλληφθούν. Αυτό ήταν περισσότερο στο μυαλό τους απ’ ότι η Χρυσή Αυγή και για αυτό και υπάρχει και τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτό πιστεύω ότι όταν το συζητούσανε στο μυαλό τους είχανε τις τρομοκρατικές οργανώσεις βεβαίως υπήρξαν νομικοί οι οποίοι τους είπαν ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα και στη Χρυσή Αυγή, δεν το αξιολογήσανε ή δεν θεωρήσανε ότι ήταν επαρκώς μείζον το επιχείρημα για να μην το κάνουν και βρίσκονται σήμερα απολογούμενοι. Βρίσκονται σήμερα απολογούμενοι γιατί ο νόμος λεει ότι ο επιεικέστερος νόμος έστω και μια μέρα να ισχύει για τον κατηγορούμενο θα ισχύσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βρίσκεται σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και αντί να πει ότι έγινε ένα δημοκρατικό μέτωπο, καταδικάστηκε και με τον εκλογικό νόμο έχουμε όλη τη δυνατότητα, αφού τελεσιδικήσει, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αντί να τα κάνει αυτά κάνει τα διάφορα που είναι πολιτικά και κομματικά 100%βλακώδη και βγαίνει η ΑΥΓΗ με τα πρωτοσέλιδα και απαντάνε οι άλλοι ...καταφέραμε δηλαδή σε μια εποχή που δεν πρέπει σήμερα το εθνικό μέτωπο να είναι διασπασμένο».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο να υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο στα εθνικά ζητήματα, απάντησε: «Πάντοτε υπάρχει και πρέπει να υπάρξει αλλά μέσα στην ανεμοδούρα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ... Και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν από εξωτερική πολιτική εγώ έχω πολλές φορές συνομιλήσει με διάφορους ανθρώπους και όλοι βλέπουμε ότι όταν πρόκειται να δώσουμε μια μάχη κοινή, και τη βλέπω και από τους συναδέλφους που είναι στο συμβούλιο της Ευρώπης όπου υπογράφουμε το ίδιο χαρτί, κυνηγάμε το ίδιο πράγμα πετυχαίνουμε με κοινές δυνάμεις το αποτέλεσμα και βλέπω ότι αυτό το περιθώριο πάντοτε υπάρχει. Είναι και δική μας ευθύνη να προσπαθήσουμε να το καλλιεργήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι λάθος αυτή τη στιγμή τα μεγάλα κόμματα να παρασυρθούνε από τις όποιες ακραίες φωνές ένθεν και ένθεν σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι είναι ώρα η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα, ανέφερε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα το κάνει ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτός για ενημέρωση, ως οφείλει, προς όλα τα κόμματα. Εγώ δεν είμαι οπαδός του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για ένα και μόνο λόγο γιατί το έχω ζήσει. Όταν προσέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί απαγγέλλοντας τις θέσεις τις οποίες θέλουν να πουν μετά έξω είναι παρά πολύ δύσκολο να καθίσεις κάτω και να μιλήσεις υπεύθυνα. Αντίθετα οι ενημερώσεις που γίνονται από τον πρωθυπουργό προς τους πολιτικούς αρχηγούς επειδή έχουνε δυο συνομιλητές είναι αυτομάτως πολύ πιο σοβαρή η συζήτηση από ότι όταν μπορείς να κρυφτείς πίσω από τον άλλο».