«Μας προβληματίζει η αυξητική τάση των κρουσμάτων οι διασωληνωμένοι και ο αριθμός των θανάτων» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαντζογλου, η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη σημείωσε πως «τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο με τις ιώσεις και την γρίπη».

Συνέστησε μάλιστα να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στα Μέσα Μεταφοράς στα οποία είπε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως μείωση του αριθμού των επιβατών».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ματίνας Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και το βλέπουμε καθημερινά από τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων, αυτό που μας προβληματίζει είναι και οι θάνατοι. Σε τρεις μέρες είχαμε 25 θανάτους, ήταν πολύ μεγάλος αριθμός και αν προχωρήσουμε έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν και δυσκολεύουν και για ένα ακόμα λόγο , μη ξεχνάμε τις υπόλοιπες ιώσεις συν τη γρίπη Η1Ν1. Όλα αυτά μαζί από Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο που η γρίπη θα είναι σε έξαρση θα υπάρχει πρόβλημα για αυτό καλό είναι να ξεκινήσουν από 20 Οκτώβρη να γίνονται τα εμβόλια της γρίπης, να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε μέτρα και να προσέξουμε στα ΜΜΜ που εκεί υπάρχει ακόμα συνωστισμός και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των ΜΜΜ. Πιστεύω ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών που μπαίνουνε γιατί θα είναι κλειστά τα παράθυρα μπαίνοντας προς το χειμώνα οπότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Για τα εμβόλια, η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά σημείωσε: «Τα εμβόλια είναι στην τρίτη φάση τα 7-8 που έχουνε μείνει από τα 172, είναι μια δύσκολη φάση, είδατε ότι είχανε παρενέργειες. Είναι προσεκτική η επιτροπή, πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί γιατί θα κάνουμε εμβόλιο όταν έρθει και είναι ασφαλές, όταν τελειώσει η τρίτη φάση και έχουμε αποτελέσματα τα ασφαλή».

Για τα μέτρα, ανέφερε: «Δεν έχουν άδικο ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα 100% που ήδη υπάρχουν αλλά εμμέσως πλην σαφώς λέγεται σε όλους ότι η μάσκα δεν πρέπει να φεύγει, τη μάσκα πρέπει να τη φοράμε. Η άποψή μου εδώ και πολύ καιρό είναι ότι η μάσκα χρειάζεται και στους εξωτερικούς χώρους για να προφυλαχτούμε και από τις υπόλοιπες ιώσεις και αυτό θα είναι ένα μέτρο που θα μπορέσει να μας προφυλάξει αρκετά τους επόμενους μήνες που είναι δύσκολοί μήνες. Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία υπάρχουν μέχρι τώρα και εάν δούμε πως μπορεί να λυθεί το θέμα των ΜΜΜ νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουν σιγά –σιγά κρούσματα αν αυτά δεν γίνουν τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα. Πιστεύω ότι ο καθένας μας μετά από 8 μήνες είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει και να έχει καταλάβει τη χρήση της μάσκας».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις των γιατρών, η κ. Παγώνη δήλωσε: «Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το ότι ανοίγονται κρεβάτια ΜΕΘ αυτό είναι καλό και δεν το συζητάει κανένας από εκεί και το θέλουμε από και πέρα το προσωπικό μέχρι να διοριστεί θέλει ένα χρονικό διάστημα. Εμείς ζητήσαμε να γίνουν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες , όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ξεκινήσουν σταδιακά να ανοίγουν αυτά τα κρεβάτια ούτως ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται γιατροί από ένα νοσοκομείο για να βοηθήσουν να ανοίξουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ γιατι δημιουργείται πρόβλημα στο νοσοκομείο που φεύγουν. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι άτρωτοι, μπορεί να νοσήσουν, μπορεί αν χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα για αυτό και σε αυτό τον τομέα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γρήγορα οι προσλήψεις και σιγά-σιγά σταδιακά η λειτουργία των κρεβατιών γιατί όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε να λειτουργήσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ όμως μη δημιουργούμε προβλήματα σε νοσοκομεία που είναι πρώτης γραμμής, που δεν έχουν πολύ προσωπικό και πρέπει να λειτουργήσουν και για ασθενείς μη covid».