«Οι δομές των ηλικιωμένων είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία για την μετάδοση του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι ενόψει του χειμώνα: «Υπάρχει πρόβλεψη να ληφθούν μέτρα όπως αναστολής δραστηριοτήτων και στην κίνηση της κυκλοφορίας».

«Έχουμε τις πρώτες 15 μέρες του Οκτωβρίου 78 απώλειες, είχαμε 65 όλο τον Αύγουστο και είχαμε 125 όλο τον Σεπτέμβριο που ήταν και ο φονικότερος μήνας από τότε που μας επισκέφτηκε ο κοροναϊός», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι: «οι δομές των ηλικιωμένων είναι από τα πιο ευαίσθητα σqημεία και όταν ο ιός κινείται στην κοινωνία μοιραία θα πλησιάσει και εκεί κάποια στιγμή παρά το γεγονός ότι τα μέτρα τα οποία προβλέπονται για αυτές τις δομές είναι ιδιαιτέρως αυστηρά».

«Υπάρχει πρόβλεψη αν αλλάξει η κατάσταση προς το χειρότερο να ληφθούνε μέτρα, και μάλιστα αυτά είναι τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες με την μορφή του πίνακα με τα τρία χρώματα όπου στο κόκκινο υπάρχει αναστολή πάρα πολλών δραστηριοτήτων και πολύ μεγάλος περιορισμός της κίνησης της κυκλοφορίας δηλαδή πάμε σε ένα επίπεδο πολύ διαφορετικό από αυτό στο οποίο είμαστε τώρα», επισήμανε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να είναι στο κόκκινο, το χειμώνα ενδεχομένως να βρεθούμε και θα έλεγα ότι το πιθανότερο είναι να βρεθούνε περιοχές κατά διαστήματα στο κόκκινο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι: «έχει μεγάλη σημασία να προσπαθήσουμε τηρώντας απαρέγκλιτα και καθ’ υπερβολή τα μέτρα σε αυτή τη φάση να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη διασπορά ώστε να ξεκινήσουμε από το καλύτερο σημείο έτσι ώστε το ενδεχόμενο αυτό ή να μην έρθει ή να έρθει αργότερα ή να αφορά λιγότερους ή να μας αφορά για λιγότερο χρονικό διάστημα διότι ο χειμώνας προβλέπεται πραγματικά δύσκολός».

Για τις αντοχές του συστήματος υγείας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι: «αυτή τη στιγμή το σύστημα λειτουργεί χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε τις εσωτερικές ούτε τις εξωτερικές του εφεδρείες εάν επιτρέψουμε να δοκιμαστεί το σύστημα, όπως και άλλα συστήματα πολύ καλύτερα από το δικό μας παγκοσμίως, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει διότι δεν υπάρχει σύστημα που να μπορεί να ανταπεξέλθει και το δικό μας είναι ένα σύστημα που είχε πολλά προβλήματα και είναι αδύνατον να μεταρρυθμιστεί αυτή τη χρονική περίοδο και κάποιες φόρες οι γιατροί έχουμε θέματα συμπεριφοράς που δεν θα έπρεπε να τα έχουμε και αναφέρομαι στον τρόπο που γίνονται ορισμένες κινήσεις οι οποίες αφορούνε χαμηλότερο επίπεδο από το κεντρικό». 

«Εννοώ ότι κάποιες φορές υπάρχει ένας χειρισμός των γιατρών και χαμηλότερο διοικητικό επίπεδο ο οποίος δεν είναι σωστός, δεν είναι κομψός», διευκρίνισε ο ίδιος.