Στημένο το επεισόδιο με τον λιμενικό στην Αίγινα,δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 , Γιάννης Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως δεν έκανε μήνυση για να προστατέψει τους ανθρώπους του λιμενικού.

Ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα βρήκαν τον ίδιο και την σύζυγο του στην Αίγινα και πως ήρθε στην Αθήνα για την Βουλή. Σημείωσε, πως ο νόμος λέει πως οι βουλευτές δεν εμπίπτουν στα περιοριστικά μέτρα.

Ερωτηθείς αν ο Τούρκος Πρόεδρος προτίθεται να προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο απάντησε πως ούτε ο ίδιος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέρει και πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να προσκαλέσει τους αρχηγούς κρατών οι χώρες των οποίων βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο και να συζητήσουν για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
 
Ο κ. Βαρουφάκης, επίσης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και χαρακτήρισε υποκρισία το αίτημα του για επέκταση στα 12 μίλια ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν το έκανε όσο ήταν πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την παράταξη του, σημείωσε πως το ΜΕΡΑ 25 βρίσκεται σε ανοδική πορεία παρά τα χαμηλά ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Τέλος, δήλωσε για την κρίση του κορονοϊού ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι 10% σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που έχει προτείνει το κόμμα του, δηλαδή κουρέματα δανείων και άλλα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στα Παραπολιτικά 90,1 :

Αναφορικά με το επεισόδιο με τον Λιμενικό στην Αίγινα τον περασμένο Απρίλιο

«Το επεισόδιο αυτό ήταν στημένο και ένας από τους λόγους που δεν έκανα μήνυση ήταν επειδή θέλω να προστατεύσω τους ανθρώπους του Λιμενικού που μπήκαν σε αυτή τη δύσκολη θέση. Δεν ήταν στημένο από τους συγκεκριμένους λιμενικούς αλλά αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης βγήκαν και μου ζητούσαν να ζητήσω συγνώμη. Για ποιο λόγο; Βλέπετε ότι αυτό κινήθηκε από πιο ψηλά.»

«Τα περιοριστικά μέτρα έπιασαν τη γυναίκα μου και εμένα στο σπίτι μας στην Αίγινα όπου περνάμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, αυτό που πρέπει να κάνει ένας οποιοσδήποτε πολίτης, όχι βουλευτής, είναι εκεί που τον πιάνουν τα περιοριστικά μέτρα εφόσον είναι σπίτι του να μείνει εκεί, να μην μετακινηθεί. Αυτό είχα σκοπό να κάνω, να σας θυμίσω ότι ήμουνα ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που επισταμένως ζητούσα από τον πρόεδρο της Βουλής να μας δώσει τη δυνατότητα να τοποθετούμαστε στην ολομέλεια με τηλεδιάσκεψη. Μια πρόταση δική μου και ένα αίτημα που απερρίφθη. Πήγα από το σπίτι μου στην Αίγινα στη Βουλή, μίλησα και μάλιστα ήταν η ομιλία μου στην οποία είχα μιλήσει για τουλάχιστον 10% ύφεση, και εκείνο το βράδυ αντί να συζητιέται ότι ένας πολιτικός αρχηγός έκανε μια τέτοια πρόβλεψη μιλούσαν για διακοπές στην Αίγινα και ο Βαρουφάκης παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα. Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο σε αυτό αλλά και η ηθική τάξη είναι ξεκάθαρη, δεν θα είχα βγει από το σπίτι μου εάν δεν ήμουνα αρχηγός πολιτικού κόμματος και με ανάγκαζαν δεδομένου ότι δεν μου δώσανε τη δυνατότητα να μιλήσω με τηλεδιάσκεψη, να πάω στη Βουλή και να γυρίσω. Εάν ήταν οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός δεν υπήρχε πρόβλημα, στην συγκεκριμένη περίπτωση στήθηκε μια προβοκάτσια στο λιμάνι της Αίγινας και αργότερα έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά. Ευχαριστώ τους συναδέλφους και από τη ΝΔ, και από το ΚΙΝΑΛ, και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ που κατάλαβαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και υπόνοια ότι μπορεί αξιωματικός είτε της Αστυνομίας είτε του Λιμενικού να σταματάει τον βουλευτή από το να πηγαίνει στη Βουλή και να γυρνάει από όπου και αν βρίσκεται, είτε είναι περιοριστικά μέτρα είτε δεν είναι. Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο, το ίδιο και η ΚΥΑ ότι οι βουλευτές δεν εμπίπτουν στα περιοριστικά μέτρα προφανώς ήταν στημένο και ευτυχώς τελείωσε.»

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο

«Θεωρώ ότι ούτε ο ίδιος δεν ξέρει άρα είναι αίολο να προσπαθούμε να προβλέψουμε. Ο Ερντογαν είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο, μια σκέφτεται έτσι και μια αλλιώς. Έχει ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο να κρατάει τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή και τις μεγάλες δυνάμεις σε αναμμένα κάρβουνα για ένα βασικό λόγο. Το καθεστώς του είναι ετοιμόρροπο, το καθεστώς του στηρίζεται πάνω σε κινούμενη άμμο και όσο περισσότερο δημιουργεί τέτοιου είδους εντάσεις τόσο περισσότερο το σταθεροποιεί τουλάχιστον πρόσκαιρα. Εμείς πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας πάρα πολύ σοβαρά, έχουμε την κακή τύχη να είμαστε δίπλα σε μια χώρα η οποία εδώ και δεκαετίες έχει καθεστώτα τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι ετοιμόρροπα οπότε πετάνε ένα θερμό επεισόδιο, μια κρίση, μια ένταση στο Αιγαίο. Εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι αλλά επί της ουσίας η κριτική που κάνω στον κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει αφήσει τον εαυτό του να συρθεί σε μια επιμερή διαπραγμάτευση από την οποία τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει. Η εναλλακτική δεν είναι το θερμό επεισόδιο, η μόνη λύση είναι η διπλωματική. Εμείς προτείνουμε ότι η Ελλάδα έπρεπε, μέσα από το στόμα του κ. Πρωθυπουργού, εδώ και καιρό να συγκαλέσει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη τους αρχηγούς κρατών όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, με ένα θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη μόνο, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με ένα χάρτη κοινό και να έρθει ο καθένας να πει τι ζητάει πάνω σε αυτό το χάρτη. Να χαρτογραφήσουμε τις διαφορές μας. Πιστεύω ότι πρέπει να το πούμε τώρα γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε αυτές τις διμερείς διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο γιατί ο Ερντογάν θα τα βάλει όλα στο τραπέζι.»

Αναφορικά με την κριτική που άσκησε στον κ. Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

«Πρόκειται για υποκρισία και δειλία. Πρωθυπουργός ήταν τέσσερα χρόνια αν ήθελε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα το έκανε. Όταν προσπαθείς να κερδίσεις ερείσματα παγκοσμίως δεν βγαίνεις με μια επιθετική κίνηση την οποία δεν μπορείς να τη στηρίξεις γιατί αυτό θα ήταν θείο δώρο στον Ερντογάν. Η Τουρκία εδώ και χρόνια τώρα λεει ότι είναι casus belli για εκείνη να πάμε στα 12 μίλια. θέλουμε εμείς να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση; ...Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε εντάσεις; Όχι, εμείς θέλουμε να ξεμπροστιάσουμε τον Ερντογάν ως αυτόν που δημιουργεί εντάσεις για να σταθεροποιήσει το καθεστώς του κερδίζοντας όσο γίνεται περισσότερα ερείσματα τόσο εντός της ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Ο κ. Τσίπρας τώρα που είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης ρίχνει και ένα αστροπελέκι τέτοιου είδους το οποίο δεν το έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός. Αυτό για εμάς δεν αποτελεί σοβαρή στάση και εμείς κόμμα της αντιπολίτευσης είμαστε θα μπορούσαμε να πούμε στον κ. Μητσοτάκη, να το περιορίσουμε κιόλας ότι είναι ενδοτικός, δεν το κάνουμε αυτό, προσπαθούμε να κάνουμε προτάσεις οι οποίες θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποκτήσει ερείσματα και όχι να τα χάσει.»

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

« Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θα πω αυτό που έλεγα προεκλογικά, είχα πει ότι μια ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη για έναν απλό λόγο αναρωτιόμουν, «όταν θα είστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και θα κάνετε κριτική και θα βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και θα λεει «γιατί μας κατηγορείτε, κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς, να ίδια νομοσχέδια, στην ίδια βάση της οικονομικής πολιτικής ότι κάνατε εσείς το παίρνουμε και το προχωράμε». Εσείς τι θα πείτε; Και η απάντηση είναι ότι δεν μπορείτε να πείτε τίποτα γιατί όντως έτσι είναι. Δεν μπορείτε να τους κατηγορήσετε ότι έχουν προ-πληρωμή φόρων όταν τη βάλατε εσείς, γιατί δεν βάζουν το ΕΚΑΣ όταν το κόψατε εσείς, ότι πουλάνε τα κόκκινα δάνεια στα ταμεία όταν εσείς δρομολογήσατε αυτή τη διαδικασία. Οπότε ήταν νομοτελειακά δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από κάποιους μήνες , γιατί το 32% ήταν μια προσωπική επιτυχία του κ. Τσίπρα, αυτό θα ξέφτιζε και θα κατέληγε εκεί που είναι.»

Για την αποδοχή του κόσμου στην κυβέρνηση

« Είναι αλήθεια ότι όταν έχεις το πηδάλιο του καραβιού σε μια μεγάλη φουρτούνα όλοι οι επιβάτες , και αυτοί που δεν σε συμπαθούν, θέλουν να πιστεύουν σε σένα γιατί αλλιώς καταρρέει το ηθικό τους. Έχουμε μια πανδημία, έχουμε τα ελληνοτουρκικά όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι θέλουν να εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό εκείνη τη στιγμή ακόμη και αν δεν τον ψήφισαν. Όταν έχεις όμως ταυτόχρονα μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να δίνει κατά το δοκούν δεκάδες εκατομμύρια στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα στα κανάλια που την αγιοποιούν καθημερινά δεν είναι και πάρα πολύ δύσκολο αυτό. Η κριτική μου δεν είναι στα ΜΜΕ, η κριτική μου είναι σε ένα πολιτικό σύστημα όπου μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα επιλέγει σε ποια κανάλια θα δώσει πόσα, αυτό δεν συνάδει με τη δημοκρατία.»

Για τα ποσοστά του ΜέΡΑ 25

« Εμείς είμαστε ένα μικρό κόμμα καινούργιο είχαμε υπόψη μας να κάνουμε το συνέδριο μας τον περασμένο Μάιο με τον κορονοϊό ήταν αδύνατο αυτό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα κόμμα σαν το δικό μας να κάνει την πορεία στο λαό που θέλαμε να κάνουμε παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν με μικρά ποσοστά αλλά ουσιαστικά έχουμε διπλασιάσει το ποσοστό μας σε σχέση με αυτό που δίνανε λίγο πριν τις εκλογές. Οπότε προσπαθούμε και νομίζω ότι το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία.»

Για την οικονομία

« Οι προβλέψεις του ΔΝΤ πηγαίνουν εκεί που σας έλεγα από τις 10 Μαρτίου. Έλεγα ότι θα έχουμε ύφεση 10%, τώρα πήγε στο 9,7 το ΔΝΤ. Δυστυχώς θα είναι μεγάλη η κρίση. Θεωρώ ότι όταν θα αναθεωρηθούν τα στοιχεία του ΑΕΠ του χρόνου η ύφεση θα ανέβει από το μείον 10 στο μείον 13-14 για το 2020. Το θέμα του lockdown δεν χωράει αντιπολιτευτική κριτική, αν χρειαστεί να γίνει θα πρέπει να γίνει. Αυτό θα φέρει άλλο ένα μείον 5%. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τον κορονοϊό όμως εμείς να κατηγορήσουμε, ως οικονομολόγος και ως ΜέΡΑ 25, το γεγονός ότι δεν κάνουν αυτό που τους λέμε από την αρχή το οποίο είναι το ένα και βασικό ότι χρειάζονται κουρέματα. Όχι αναβολές φόρων, όχι αναβολές δόσεων, όχι αναβολές ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να είναι βαθιά κουρέματα, να διαγραφούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο δημόσιό, στα ταμεία, στις τράπεζες. Όχι άλλα δάνεια. Δεν βοηθιέται ο χρεοκοπημένος που δεν έχει πελατεία, δεν βοηθιέται με δάνεια ούτε με αναβολές.»