«Ο κοροναϊός είναι πλέον στην Ελλάδα και μπορεί να σκάσει οπουδήποτε» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος είπε πως «άλλη είναι η συμπεριφορά των πολιτών το πρωί και άλλη το βράδυ» σημειώνοντας ότι «τα μέτρα δεν εφαρμόζονται πάντα».

Εκτίμησε μάλιστα πως «τα μέτρα που λαμβάνονται όπως χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού θα ελαττώσουν τα κρούσματα γρίπης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άλκη Βατόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

«Το βασικό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο κοροναϊός είναι σε όλη την Ελλάδα πλέον άρα μπορεί να σκάσει οπουδήποτε. Η αντιμετώπιση είναι τόσο εύκολη όσο και δύσκολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

«Είναι εύκολη γιατί μεταδίδεται με τα σταγονίδια άρα αν τηρούμε κάποιες αποστάσεις μεταξύ μας, δεν συνωστιζόμαστε, φοράμε μάσκα και κάποια απλά πράγματα τα οποία όμως τελικά αποδεικνύονται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν διότι ο κόσμος έχει άλλη συμπεριφορά το πρωί άλλη συμπεριφορά το βράδυ όπως φαίνεται. Το πρωί στην τράπεζα, στη δουλειά του φοράει μάσκα, τηρεί αποστάσεις το βράδυ το ξεχνάει», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Όταν αρχίσουμε να βλέπουμε ότι κάτι στραβώνει είναι ήδη αργά με την έννοια ότι ήδη έχει αρχίσει η διασπορά και είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταματήσει. Νομίζω ότι η πρόληψη πρέπει να είναι όταν είμαστε ακόμα στο πράσινο. Δηλαδή πρέπει να θεωρούμε όλοι εαυτούς και αλλήλους φορείς του ιού και να δρούμε ανάλογα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το χειμώνα θα έχουμε δύο ασθένειες, το καλό είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα ελαττώσουν τη γρίπη. Δηλαδή η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις λογικά θα επιδράσουνε και στη γρίπη βέβαια αυτό θα το δούμε και ουσιαστικά είναι μια ιατρική πρόκληση να μπορεί να καταλάβει ο γιατρός αν ο άρρωστός του έχει γρίπη, κοροναϊό ή τίποτα από τα δύο. Θα είναι ένας ενδιαφέρον χειμώνας. Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να ξεχωρίσουν τα δύο νοσήματα, ο σκοπός βέβαια είναι να μην καταφύγουμε σε χιλιάδες εξετάσεις, να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα, να έχουμε αυτή την καινούργια συμπεριφορά που μας επέβαλε ο κοροναϊός ώστε να μην κολλήσουμε. Το μυστικό είναι να μην κολλήσουμε», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Για τις αντοχές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ανέφερε: «Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη για δεκαετίες είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην Ελλάδα, τώρα οργανώνεται ελπίζουμε να προλάβει. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει ανεπάρκειες οι οποίες πάντα φαίνονται στον καιρό κρίσης και ας ελπίσουμε ότι είναι μια πρόκληση να διορθωθούν αυτές οι ανεπάρκειες. Πάντως οριακά είναι τα πράγματα και σε αυτό τον τομέα και στις ΜΕΘ γιατί τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν πάρα πολύ, πολύ γρήγορα οπότε δεν αρκεί να πει κανείς ότι έχει τις μισές ΜΕΘ κενές, μπορούν να αυξηθούν πάρα πολύ γρήγορα».