«Είμαστε σε περίοδο αναταράξεων, η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει από την άλλη πλευρά του Αιγαίου η απαραίτητη σωφροσύνη ενώ είπε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις εξελίξεις».

Ακόμη ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος έχει αλλάξει ο ίδιος και η πολιτική της χώρας του».

Για τον κοροναϊό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσπαθεί να αποφύγει τοπικά lockdown».

Για το εξοικονομώ κατ΄οίκον, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «αυξάνονται τα χρήματα, διευρύνεται το επίπεδο δράσεων» ενώ προανήγγειλε και νέα προγράμματα τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστ'η Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Είναι φανερό ότι είμαστε σε περίοδο αναταράξεων, επίσης είναι φανερό ότι η Τουρκία έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις στη Γερμανία και σε άλλες πλευρές που επιχείρησαν να μεσολαβήσουν στις μεταξύ μας σχέσεις για την εκτόνωση της έντασης, υποσχέσεις τις οποίες δεν έχει τηρήσει και για αυτό το λόγο προφανώς παρακολουθούμε με πολύ αυξημένη προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εργαζόμαστε για την ειρήνη αλλά δεν μπορούμε φυσικά να βγάλουμε από το μυαλό μας το χειρότερο σενάριο. Θέλω να ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει από την άλλη πλευρά του Αιγαίου η αναγκαία σωφροσύνη».

Ερωτηθείς ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, απάντησε: «Θα σας παρέπεμπα σε ποιες απαντήσεις έχει δώσει ήδη η κυβέρνηση επί του πεδίου. Είναι η απάντηση που δώσαμε με το Ισραήλ και την Κύπρο για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med μετά από τις σχετικές προκλήσεις της Τουρκίας. Είναι η απάντηση που δώσαμε στον Έβρο σε σχέση με την κατευθυνόμενη εισβολή μεταναστών. Είναι η απάντηση που δώσαμε το καλοκαίρι, ιδιαίτερα το Ελληνικό Ναυτικό, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο όταν και πάλι είχαμε αντίστοιχες προκλήσεις από το Ορούτς Ρείς. Επομένως έτσι θα κινηθούμε, αυτή είναι η κατεύθυνσή μας. Παρακολουθούμε με αυξημένη προσοχή τις εξελίξεις».

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να μην υφίσταται από τις μεγάλες χώρες τα επίχειρα της συμπεριφοράς του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε: «Ο Ερντογάν δεν είναι αυτός που ήταν πριν από 20 χρόνια και από 10 χρόνια ακόμα. Είναι ολοφάνερο ότι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος και η πολιτική της Τουρκίας, άλλωστε η Τουρκία έχει εμπλοκή και σε όλες τις κρίσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη γειτονιά της επομένως νομίζω ότι είναι ένας παράγων αναταραχής. Όλο αυτό γίνεται αντιληπτό, νομίζω ότι υπάρχει ενόχληση καταγράφεται και στις δηλώσεις του Στειτ Ντιπάρτμεντ, καταγράφεται και στις θέσεις της ΕΕ. Προφανώς υπάρχει η διάσταση αφενός συμφέροντα και αφετέρου υπάρχει η διάσταση της αμφιβολίας με την έννοια ότι ως δοθεί μια προθεσμία μήπως κάτι γίνει. Από εκεί και πέρα θα σας απαντήσω με μια παροιμία η οποία πάντοτε ισχύει, από τις πολλές φορές που έχει πάει η στάμνα στη βρύση καμιά φορά σπάει. Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλοι και οι γείτονες μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, απάντησε: «Η κυβέρνηση συντονισμένη με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθεί να αποφύγει τέτοιου είδους εξελίξεις. Προτίμησή μας είναι να μην καταφύγουμε σε τέτοιου είδους μέτρα, να μην καταφύγουμε ακόμα και σε τοπικά lockdowns στο οποία αναγκαστικά καταφεύγουμε γιατί ξεφεύγει το πράγμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Η κυβέρνηση το παρακολουθεί μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάθε μέρα, είμαστε συντονισμένοι, βλέπουμε πως εξελίσσονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτή την ώρα είμαστε προσανατολισμένοι σε αυτά που είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς. Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω».

Για το νέο εξοικονομώ κατ΄οίκον, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: «Αυξάνονται τα χρήματα του προϋπολογισμού του προγράμματος, είναι το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ. Τέτοια προγράμματα θα υπάρχουν κάθε χρόνο. Συνέχεια θα υπάρχουν στον ορατό ορίζοντα τέτοια προγράμματα άρα όσοι δεν μπουν φέτος μη στεναχωρηθούν θα μπουν του χρόνου ή την άλλη χρονιά. Αυξάνεται η ένταση των ενισχύσεων δηλαδή από το 40-45% που κάλυπτε το κράτος τώρα πάμε από 65 μέχρι 85% και 95% στις λιγνιτικές περιοχές και επίσης διευρύνεται το πεδίο των δράσεων. Δεν θα είναι μόνο δράσεις όπως ήταν παλιότερα για κουφώματα, τζάμια κλπ , θα είναι και δράσεις που έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρισμό δηλαδή φωτοβολταϊκά στις στέγες, έξυπνες πρίζες, μηχανισμοί που κάνουν εξοικονόμηση στην ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης χαλαρώνουμε το εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή επιτρέπουμε και σε λιγότερο φτωχούς να συμμετέχουν και εκείνοι γιατί το πρόγραμμα δεν είναι του υπουργείου Εργασίας είναι του υπουργείου Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου πρέπει να έχει περιβαλλοντικά κριτήρια. Μας ενδιαφέρει όσο το δυνατόν περισσότεροι να κάνουν αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση διότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει σημασία αν προέρχεται από φτωχότερους ή πλουσιότερους πρέπει να περιορίζεται. Θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία στις 30 Νοεμβρίου από το Νότιο Αιγαίο, θα πάμε περιφέρεια-περιφέρεια και μέχρι 20 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η διαδικασία».

Για τη ΔΕΗ, ανέφερε: «Είναι σημαντικό αυτό που έγινε αυτή τη χρονιά στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν είναι μια επιχείρηση ανθούσα αλλά σίγουρα έχει βγει από το νοσοκομείο, έχει περάσει σε μια οριακή κερδοφορία».

Ερωτηθείς για την εισήγηση της Εισαγγελέως για αναστολή των ποινών όλων των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής πλην του Ρουπακιά, απάντησε: «Δεν σχολίασα ούτε την προηγούμενη τοποθέτηση της Εισαγγελέως στην προηγούμενη φάση της δίκης ούτε την απόφαση αυτή κάθε αυτή είχα σημειώσει μόνο το οποίο το επαναλαμβάνω ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σε εναρμόνιση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Περιμένω και πάλι την τελική απόφαση του δικαστηρίου».