«Παρών δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάταξη για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία Ιανός», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως «το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο διαμόρφωσε σταθερά έσοδα για τους Έλληνες παραγωγούς από τις άμεσες ενισχύσεις ενώ αυξάνονται τα ποσά για τα επενδυτικά προγράμματα των παραγωγών μας».

Σε ότι αφορά την μετατροπή της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης».

Ακόμη σημείωσε πως για τις ποινές θα υπάρξει «συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ τόνισε πως κατεύθυνση του πρωθυπουργού είναι να βαρύνουμε τις ποινές».

Τέλος ανέφερε πως «οι ποινές θα είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη για τους βασανισμούς ζώων».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη τροπολογία για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός, ο κ. Βορίδης απάντησε:
«Ρώτησα τον κ. Σκρέκα με ποιο σκεπτικό δεν ψήφισαν, μου είπε «δεν άκουσα σκεπτικό». Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών σε μια τροπολογία όπου έχουμε κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να δώσουμε έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποζημιώσεις στους πληγέντες εν γένει στην περιοχή ειδικά για τα θέματα της Πρωτογενούς παραγωγής στους αγρότες μας. Η διάταξη αυτή ήταν απαραίτητη για να μπορέσει να τους αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ στο 100% της ζημίας τους γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100%, αποζημιώνει στο 80% της ζημιάς. Και για να μπορέσουμε να τους δώσουμε και τη γενναία προκαταβολή γιατί συνήθως ο ΕΛΓΑ πληρώνει την επόμενη χρονιά από τη ζημιά τον Ιούνιο».

Αναφερόμενος στη στάση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που τάχτηκε κατά του συνόλου της προτασης της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο διαμόρφωσε σταθερά έσοδα για τους παραγωγούς. Αυτό ήταν μια τεράστια μάχη την έδωσε ο πρωθυπουργός, την έδωσα εγώ, την έδωσε η κυβέρνηση για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερούς τους πόρους. Αυτό ήθελε μάχη γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση είναι ότι προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες νέες πολιτικές της ΕΕ έπρεπε από κάπου να βρεθούν τα χρήματα αυτά και τα πολλά χρήματα στην ΕΕ είναι στην αγροτική πολιτική επομένως έπρεπε να μειωθούν οι πόροι της αγροτικής πολιτικής. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια και εν τέλει πράγματι το αποτέλεσμα είναι απολύτως θετικό, είναι σχεδόν σταθερά τα έσοδα για τους παραγωγούς μας από τις άμεσες ενισχύσεις , έχουν δηλαδή μια πολύ μικρή μείωση της τάξης του 2, κάτι% και αυξάνονται τα ποσά για τα επενδυτικά προγράμματα των παραγωγών μας περίπου κατά 8-9% άρα το σύνολο είναι θετικό. Σε αυτό το οποίο αποτέλεσε μια υπερπροσπάθεια και των πολιτικών αρχηγών και της Συνόδου Κορυφής και εν γένει των ευρωπαϊκών θεσμών και ήταν και πολύ δύσκολο γιατί είχε και πολλές αντιρρήσεις και αντιδράσεις ήταν το πρώτο ζήτημα το οποίο επετεύχθη».

«Τώρα συζητάμε ποια θα είναι η σχέση των περιβαλλοντικών δράσεων, της περιβαλλοντικής φιλοδοξίας με την αγροτική πολιτική. Εκεί υπάρχει μια συζήτηση στην οποία εκείνο που ανησυχεί πολλά κράτη μέλη είναι ότι εάν βάλουμε μέσα περιβαλλοντικά μέτρα τα οποία δεν θα μπορέσουν τελικώς να υλοποιηθούν τελικώς, δεν ενδιαφέρουν τους αγρότες μας και δεν υλοποιηθούν, θα χαθούν ποσά από τις άμεσες ενισχύσεις. Και υπήρξε μια συζήτηση ποια πρέπει να είναι η σχέση των περιβαλλοντικών δράσεων του πυλώνα 1 με τον πυλώνα 2 που είναι ο επενδυτικός-αναπτυξιακός τομέας στον πρωτογενή τομέα και αυτό ήταν που συζητούσαμε. Εκεί, σε αυτό ενώ με πολύ προσπάθεια και καλή διάθεση επετεύχθη ένας συμβιβασμός αρκετά ισορροπημένος ώστε και να μην μειωθεί η περιβαλλοντική φιλοδοξία της ΕΕ αλλά και να μη διακινδυνεύουν οι αγρότες μας να χάσουν ποσά αν δεν υλοποιηθούν μέτρα σε αυτό η ομάδα της Αριστεράς καταψηφίζει και καταψηφίζει με ένα σκεπτικό «μαξιμαλιστικό» από πλευράς περιβάλλοντος γιατί θεωρούν ότι πρέπει να είναι πολύ περισσότερα τα περιβαλλοντικά μέτρα τα οποία πρέπει να μπούνε στην κοινή αγροτική πολιτική», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ζητούν να φτάσουν τα περιβαλλοντικά μέτρα στις άμεσες ενισχύσεις το 40% δηλαδή ότι παίρνουν σήμερα οι παραγωγοί μας ως άμεση ενίσχυση να το χάνουν αν δεν κάνουν περιβαλλοντικά μέτρα στο ύψος του 40%. Αυτό είναι αυτο το οποίο ζητάει η Αριστερά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταψήφισε την πρόταση. Για μια ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Αριστερά παίρνει μια στάση μαξιμαλιστική η οποία θα οδηγήσει σε λιμοκτονία όχι μόνο τους παραγωγούς–γεωργούς μας αλλά ενδεχομένως και όλους μας γιατί μια τέτοιου τύπου προσέγγιση δεν διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει η παραγωγή με ασφάλεια τροφίμων ή ότι τα τρόφιμα δεν θα εκτοξευτούν σε δυσθεώρητα ύψη από πλευράς τιμών οπότε θα είναι δυσπρόσιτα στον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά την μετατροπή του αδικήματος της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα και για τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο υπουργός δήλωσε: «Το ένα επιχείρημα που προβάλλεται ως ένσταση είναι ένα διοικητικού τύπου επιχείρημα, ποιος έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Η απάντηση είναι ότι είναι κοινή η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης του ύψους των ποινών προφανώς θα συνεργαστούμε και θα συνεννοηθούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η κατεύθυνση η οποία υπάρχει από την πλευρά του πρωθυπουργού είναι να βαρύνουμε τις ποινές. Επομένως θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό και δεν θα υπάρξει διαδικαστικό ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα θέτει το ζήτημα της αναλογίας, δηλαδή τι λεει αυτό το επιχείρημα εν τέλει δεν μπορεί κάποιος να μεταχειρίζεται με τον ίδιο ποινικό τρόπο, δεν έχει την ίδια ηθικοκοινωνική απαξία ο βασανισμός ενός ζώου με το βασανισμό ενός ανθρώπου άρα δεν μπορεί να έχουνε την ίδια ποινή. Αυτό ειναι σωστό, δεν θα έχουνε την ίδια ποινή. Με τον παλαιό ποινικό κώδικα, τον κανονικό αυτόν που πρέπει να επαναφέρουμε, τα βασανιστήρια είχανε πλαίσιο ποινής κατά των ανθρώπων 5 έως 20 χρόνια κάθειρξη, αυτό το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνουμε εμείς για την προστασία των ζώων είναι κάθειρξη 5 ως 10 χρόνια. Επομένως λαμβάνουμε υπόψη το ζήτημα της αναλογίας και προφανώς ο βασανισμός των ανθρώπων τιμωρείται βαρύτερα από ότι τιμωρείται ο βασανισμός των ζώων».

«Η οποιαδήποτε κακοποίηση παραμένει πλημμέλημα αλλά ο βασανισμός ο οποίος μαρτυρά πρόσθετη και διαστροφική σκληρότητα πρέπει να τιμωρείται βαρύτερα. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι που φέρονται με τέτοιου τύπου σαδιστική σκληρότητα και βαρβαρότητα στα ζώα αυτό το κάνουν εν συνεχεία και σε ανθρώπους. Το κάνουν σε όποιους ανθρώπους δεν μπορούν να προβάλουν σωματική αντίσταση απέναντι σε αυτή τη βία που έχουν αυτοί τη δυνατότητα να τους ασκήσουν. Άρα αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρούνται γιατί πρέπει να στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα και σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές ούτε και πέφτουν στα μαλακά», επισήμανε ο κ. Βορίδης.