«Η σωστή διαχείριση και του τελευταίου ευρώ είναι υποχρέωσή μας κι αυτό δεν θα γίνει με άλλο τρόπο παρά μόνο όταν ξέρουμε τι έχουμε , τι ανάγκες υπάρχουν και πως λειτουργούμε έτσι ώστε να υπάρξει σωστή ανάπτυξη όλων των αθλημάτων χωρίς καμία διάκριση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Mea Culpa’’ με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι: «οι προηγούμενοι υπουργοί, μέχρι και εγώ στο ξεκίνημά μου, δεν ξέραμε τίποτα παραπάνω πέρα από τον αριθμό των αθλητικών ομοσπονδιών που έχουμε στη χώρα μας». 

«Δεν ξέραμε τι ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία έχουμε, δεν ξέραμε με ποιο τρόπο κατανέμονται οι χρηματοδοτήσεις παρά είχε διαμορφωθεί ένα πλαίσιο και ανάλογα με τη συμπάθεια ή την αντιπάθεια που είχε ο Χ υπουργός στον εκάστοτε πρόεδρος της Ομοσπονδίας γινόταν κάτι τις παραπάνω ή κάτι λιγότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν ξέραμε τι εγκαταστάσεις έχουμε και σε τι αδειοδοτική κατάσταση βρίσκοντας ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πήραμε ακόμα και κόκκινη κάρτα από την WADA γιατί δεν είχαμε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά τα τελευταία 6 χρόνια με το ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των επισημάνσεων και διορθώσεων που έπρεπε να έχουν γίνει για τα θέμα του αντιντόπινγκ. Οπότε ξεκινήσαμε δουλειά, βήμα –βήμα», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Καταγράψαμε και φτιάξαμε ένα ωραίο μοντέλο με μετρήσιμα στοιχεία όπου έχουμε τη δυνατότητα πλέον, και έτσι κατανεμήθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς τις ομοσπονδίες, 17,5 εκ. με στοιχεία και με μετρήσιμους κανόνες που παρουσιάστηκαν σε όλους τους ομοσπονδιάρχες και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και έτσι δεν άνοιξε μύτη γιατί ξέρανε όλοι ότι τα χρήματα που κάνει να πάρεις είναι αποτέλεσμα στοιχείων μετρήσιμων που προσκόμισες και όλα αυτά με απόλυτη διαφάνεια δοθήκαν σε όλους και ήξερε ο καθένας τι θα πάρει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ακόμη ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι: «η αθλητική οικογένεια διψά για ποιότητα, για τάξη, για διαφάνεια άρα έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε πολλά πράγματα σε πολύ λίγο χρόνο άρα στους 16 μήνες που βρίσκομαι στο τιμόνι του υπουργείου Αθλητισμού είμαι σε θέση να σας πω ότι γίνανε πράγματα παράλληλα». 

«Όπως επίσης για παράδειγμα ολοκληρώσαμε την καταγραφή όλων των εγκαταστάσεών μας και σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, τι έχουμε και τι δεν έχουμε. Έχουμε πλέον εικόνα των εγκαταστάσεων μας 283 σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως συνεργαστήκαμε και με την ΚΕΔΕ και έχουμε πλέον μέσα από τον ΠΕΛΟΠΑ μια καταγραφή μεγάλου μέρους, συνεχίζεται η προσπάθεια αυτή και από τους δήμους των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν και εκείνοι», συμπλήρωσε.

«Η σωστή διαχείριση και του τελευταίου ευρώ είναι υποχρέωσή μας κι αυτό δεν θα γίνει με άλλο τρόπο παρά μόνο όταν ξέρουμε τι έχουμε , τι ανάγκες υπάρχουν και πως λειτουργούμε έτσι ώστε να υπάρξει σωστή ανάπτυξη όλων των αθλημάτων χωρίς καμία διάκριση από τη μια αλλά και από την άλλη σωστή διαχείριση και του τελευταίου ευρώ έτσι ώστε όλοι οι δήμοι και όλη η περιφέρεια να διαθέτει εγκαταστάσεις αφενός και αφετέρου να εξυπηρετούνται όλα τα αθλήματα, επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Για το ΕΣΚΑΝ, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Το μαύρο χάλι, το μαύρο χάος αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που μόλις την Πέμπτη το απόγευμα είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της WADA ο οποίος ενθουσιασμένος από τη δουλειά και τη μεθοδικότητα και τα αποτελέσματα δήλωσε «είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι με την Ελλάδα». Ο ΕΣΚΑΝ που ήταν ένα τμήμα του υπουργείου καταχωνιασμένο, στριμωγμένο σε ένα γραφείο κάπου εδώ στο κτήριο σε ελάχιστες ημέρες θα εγκατασταθεί πλέον στο κεντρικό κτήριο του Ολυμπιακού σταδίου με γραφεία οργανωμένα όπως αρμόζει στον ΕΣΚΑΝ που πλέον έχει μετεξελιχθεί σε ΕΟΚΑΝ. Σε οργανισμό δηλαδή αντιντόπινγκ με δικό του προϋπολογισμό, δική του δομή, με δυνατότατα ανάπτυξης και συνεργασίας και με άλλα αντίστοιχα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως υλοποιώντας όλες τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις που πολύ σωστά είχαν μπει από τη WADA αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί γιατί τους προηγούμενους δεν τους ενδιέφερε, δεν πουλούσε αυτό το θέμα. Τώρα είμαστε Κύριοι».

«Σήμερα έχουμε 5.344 σωματεία όλων των αθλημάτων που έχουν προεγγραφεί στο αθλητικό μας μητρώο όμως από τον έλεγχο που έχει γίνει από τις υπηρεσίες μας δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζεται είναι χαοτική, είναι τραγική. Έχουμε μόλις 117 σωματεία νόμιμα και σε αγωνιστικό και σε οικονομικό επίπεδο. Η απόφαση μας είναι θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να τακτοποιηθούν, να είναι νόμιμα, να ενισχυθούν οικονομικά», εξήγησε.