«Πρέπει να καλέσουμε την εκκλησία μας να παίξει πιο ηγετικό ρόλο σε αυτό το σημείο δηλαδή αντί οι ιερωμένοι μας να καμαρώνουν χωρίς τη μάσκα ή και να επιτίθενται στη χρήση της μάσκας, να τη χρησιμοποιήσουν όλοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Αναφερόμενος στην έξαρση του κοροναϊού, ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι τον ανησυχεί περισσότερο το ότι βλέπει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα φυσικά, ότι «βιώνει κανείς ένα δεύτερο κύμα ανόδου των κρουσμάτων και των θυμάτων που υπογραμμίζει την ήττα που έχει υποστεί η ανθρωπότητα από τον ιό».

«Οι προληπτικοί μηχανισμοί της ιατρικής οι οποίοι ιστορικά ήταν ατροφικοί έχουν δώσει το δικαίωμα σε ένα τόσο χαμηλού βιολογικού επιπέδου όν, όπως είναι κοροναϊος, να κατακτήσει όλη την ανθρωπότητα, να επιβάλει όρους, να αλλάξει όλη τη ζωή μας και αναρωτιόμαστε τι πρέπει να γίνει παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη νυχτερινή διασκέδαση, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εξάπλωση του κοροναϊού έχει η λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, των μπαρ, και όλα αυτά που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι και αμέσως μετά οι συγκεντρώσεις των νέων ανθρώπων για διασκέδαση, που όπως είπε «αποτέλεσαν ένα πολύ μεγάλο λάθος το οποίο σήμερα το πληρώνουμε σε κάθε επίπεδο». 

«Θα έπρεπε άμεσα να απαγορευτεί η λειτουργία όλων αυτών των νυχτερινών μπαρ και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης κατά τον ίδιο τρόπο που έχουν απαγορευτεί ή σχεδόν δεν λειτουργούν καθόλου άλλοι πολύ σοβαροί χώροι τέχνης όπως είναι τα θέατρα, όπως είναι ακόμη και οι κινηματογράφοι», τόνισε ο ίδιος.

«Όπως έχει στερηθεί ο σημερινός πολίτης κάθε σοβαρής έκφρασης τέχνης έτσι θα έπρεπε να στερήσουμε και από τους νέους ανθρώπους αυτή την επιθυμία να πηγαίνουν σε ένα μπαρ, να πηγαίνουν σε μια συναυλία, να πηγαίνουν και σε ένα τόπο νυχτερινής διασκέδασης 100 και 200 γιατί αυτό αποτέλεσε μηχανισμό υπερμετάδοσης της νόσου. Νομίζω ότι πρέπει να απαγορευτεί άμεσα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα ΜΜΜ, ο κ. Μπεχράκης επισήμανε ότι «θα πρέπει να λιγοστέψουμε τις μετακινήσεις μας όσο γίνεται, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο».
«Αν μετακινούμεθα λιγότερο και αν προσπαθήσει η πολιτεία να διευκολύνει αυτές τις μετακινήσεις ώστε να μην γίνεται συνωστισμός αλλά αυτά είναι δύσκολα, δεν μπορεί να αποκτήσει ξαφνικά δέκα φορές παραπάνω συρμούς ηλεκτρικού από όσους έχει σήμερα ένα κράτος ούτε λεωφορεία άρα εκεί μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί όπως μπαίνουν και με τα σχολεία», σημείωσε παράλληλα.

«Έχουμε αυτές τις αίθουσες δεν έχουμε παραπάνω, θα περιοριστούμε και θα χρησιμοποιούμε αυτές. Μην οδηγούμαστε σε αδιέξοδα, να βρίσκουμε λύσεις σε κανάλια που υπάρχουν», υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης.

Για το ρόλο της εκκλησίας, σημείωσε ότι «πρέπει να καλέσουμε την εκκλησία μας να παίξει πιο ηγετικό ρόλο σε αυτό το σημείο δηλαδή αντί οι ιερωμένοι μας να καμαρώνουν χωρίς τη μάσκα ή και να επιτίθενται στη χρήση της μάσκας, να τη χρησιμοποιήσουν όλοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο». 

«Όλοι οι ψάλτες να χρησιμοποιούν μάσκα μόνοι τους χωρίς να τους το επιβάλει κανείς, και η εκκλησία η οποία ιστορικά έχει αποτελέσει το καταφύγιο της κοινωνίας όταν αυτή δοκιμάζεται να παίξει το ρόλο της και αντί να απωθεί τους ανθρώπους από το να θρησκεύονται γιατί τώρα συμβαίνει ένα μεγάλο πρόβλημα να τους καλέσει τις τάξεις της με όρους ασφάλειας», επισήμανε ο πνευμονολόγος.

«Δεν είναι δυνατόν η εκκλησία να μην έχει εμφανιστεί ως ηγέτης δύναμης στην αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου κοινωνικού προβλήματος. Θα έπρεπε να ήταν μπροστάρηδες και να οδηγούν εκείνοι τον κόσμο να χρησιμοποιούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις», κατέληξε.