«Τα χθεσινά τεστ στην Θεσσαλονίκη δείχνουν αυξημένη θετικότητα του κοροναϊού, καθώς από τα 3.400 τεστ τα 251 ήταν θετικά, κάτι που δείχνει έντονη διασπορά στην κοινότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως «είναι ανεύθυνο κάποιοι να διασκεδάζουν τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη ενώ ήταν γνωστό ότι η πόλη θα μπει σε καραντίνα».

Για την Αττική, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι «εμφανίζει μια σχετική σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις».

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «άδικες τις επικρίσεις κατά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα», υπογραμμίζοντας ότι «έχει προσφέρει παρά πολλά».

Τέλος επισήμανε πως «τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα, καθώς η καθημερινότητα αλλάζει έως ότου βρεθεί το εμβόλιο για τον ιό».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Αρκουμανέα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στις χθεσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε: «Ειδικά εχθές που υπήρχε και η ανακοίνωση ότι η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο κόκκινο, που γινόντουσαν τα ομαδικά τεστ που θα ανακοινώσουμε και τα ακριβή νούμερα τα οποία δείχνουν μια αυξημένη θετικότητα, το να γίνονται αυτά τα πάρτι ή η διασκέδαση τη στιγμή που είναι να μπει σε lockdown η Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον ανεύθυνο».

«Το ποσοστό χθες ήταν λίγο πιο πάνω από το 7% αυτό είναι πολύ υψηλό. Είχαμε στα 3.400 τεστ 251 θετικά. Ήταν φυσικά η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχουμε κάνει, τα περισσότερα τεστ που γίνανε, υπήρχε θεαματική ανταπόκριση και αποδοχή αυτής της παρέμβασης. Δείχνει μια έντονη διασπορά στην κοινότητα όταν έχουμε αυτή τη μεγάλη θετικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προφανέστατα και οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη και οι όμοροι δήμοι πιέζονται ακριβώς γιατί υπάρχει μια κινητικότητα. Έχουμε δει ότι η μετακίνηση των πολιτών είναι ο νούμερο ένα παράγοντας όπου φέρνει την αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα κλείσουν τα σύνορα των κόκκινων νομών, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε: «Θα γίνουν ανακοινώσεις κεντρικά σήμερα, έχουνε συζητηθεί όλα τα μέτρα αλλά συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα».

Για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, ανέφερε: «Η Αττική είχε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και είχαμε πάρει τα πρώτα μέτρα πριν ενάμιση μήνα, έχουμε δει μια σχετική σταθεροποίηση με τάσεις αυξητικές φυσικά το τελευταίο διάστημα όπως έχει όλη η χώρα. Δεν είναι κοντά στον αλγόριθμο 150 η Αττική σήμερα...».

Ερωτηθείς για την ακύρωση της εκπομπής με τον κ. Πετράκο, απάντησε: «Δεν θέλω να σχολιάσω ότι ένας τραγουδιστής έχει επιστημονικές απόψεις όταν έχουμε καθηγητές και επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα η οποία έχει πάρει τα μπράβο από όλο τον πλανήτη και έχει συνεισφέρει πάρα πολύ στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Ας ακούμε τους κανονικούς ειδικούς, ακούμε τον κ. Τσίοδρα και όλη την επιτροπή λοιμωξιολόγων οι οποίοι είναι καθηγητές και αυθεντίες και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και όχι τραγουδιστές ή τηλεπαρουσιαστές και διάφορους που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και στα social media. Παίζουν με τους φόβους και την άγνοια των ανθρώπων και είναι τελείως λάθος σε μια στιγμή όπου έχουμε τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο να μπορεί ο καθένας να λεει ότι θέλει μόνο κι μόνο για να προκαλέσει το ενδιαφέρον, να προκαλέσει 5 λεπτά δημοσιότητας».

Αναφορικά με τη στοχοποιήση του κ. Τσίοδρα, ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε: «Θεωρώ τελείως άδικη την επίθεση, είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα και δεν είναι ο μόνος σε αυτή την πανδημία. Είναι συνεργάτης στον ΕΟΔΥ πάνω από 15 χρόνια άρα ούτε έχει να κανει με τη τωρινή κυβέρνηση , έχει υπάρξει με πάρα πολλές κυβερνήσεις, είναι επιστήμονας δεν ασχολείται με την πολιτική και προφανέστατα εκφράζει την επιστημονική του άποψη που πραγματικά είναι σε επίπεδο παγκόσμιο».

Για τα ΜΜΜ, ανέφερε: «Άκουσα τον υπουργό ο οποίος λεει ότι μόνο ένα 5% έχει πληρότητα πάνω από το 60%. Με με βάση τα στατιστικά που έχει το υπουργείο δεν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. Προφανέστατα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή σε πόλεις, όπως σε όλο τον πλανήτη οι μητροπόλεις έχουν αυτό το θέμα, έχουν εκατομμύρια πληθυσμού ο οποίος πρέπει να μετακινηθεί. Έγινε το σπαστό ωράριο το πρωί , προσπαθεί το υπουργεί και η κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε να μειωθεί η κίνηση, έχει γίνει και ένα πρόγραμμα γα περισσότερα λεωφορεία, για περισσότερες προσλήψεις αυτό γίνεται σταδιακά και νομίζω ότι θα αποφέρει τα αποτελέσματα. Αλλά το βασικό είναι η μάσκα και μέσα στα ΜΜΜ. Εμείς δεν έχουμε δει κάτι ιδιαίτερο αυτή τη στιγμή στα ΜΜΜ ως προς τη διάδοση και βλέπουμε ότι περισσότεροι πάνω από 95% τηρούνε τα μέτρα με τις μάσκες».

«Μέχρι να βγει το εμβόλιο δυστυχώς η καθημερινότητά μας θα αλλάξει άρα και αυτά τα Χριστούγεννα φέτος δεν θα είναι τα Χριστούγεννα που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές γιατί δεν θα έχει υπάρξει το εμβόλιο και να έρθει το εμβόλιο ξέρουμε ότι θέλει κάποιο διάστημα να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Να έχουμε υπομονή, νομίζω ότι η μάσκα που τη φοράμε πλέον όλοι και καθημερινά είναι η μικρότερη θυσία που μπορούμε να κάνουμε κι προστατεύει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό», διευκρίνισε ο κ. Αρκουμανέας.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η Βόρεια Ελλάδα δέχεται μια μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με την Πελοπόννησο ή με κάποια νησιά. Παρακολουθούμε παντού, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνολικότερη έξαρση στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι όπου έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, το οποίο πάντα γίνεται για το καλό των περιοχών που το επιβάλλουμε, δεν είναι τιμωρητικά, όπου μπήκαν περιοριστικά μέτρα αποδώσανε άρα και τώρα ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι αυτά τα μέτρα τα οποία είναι αυστηρά τις επόμενες 10-15 μέρες θα δούμε μια βελτίωση και μια μείωση των κρουσμάτων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.