«Όταν η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους κομπογιαννίτες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα κάνει το τηλεοπτικό του μήνυμα για τα νέα μέτρα γύρω στις 2 με 3 μετά το μεσημέρι».

Με αφορμή τα όσα μετέδωσε το politico ότι η Άγκελα Μέρκελ –στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ευρωπαϊκού συμβουλίου-  κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε  lockdown, διευκρίνισε πως «η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στη χώρα της και όχι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει στις ενημερώσεις για τον κοροναϊό».

Ακόμη ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ενώ είπε πως «δεν είναι εστία υπερμετάδοσης».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα να περιλαμβάνουν ακόμα και «κλείσιμο των συνόρων των νομών».

Διαβάστε όλοκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την ακύρωση εκπομπής του ΑLPHA με τον κ. Πετράκο, ο κ. Πέτσας σημείωσε:
«Καταρχάς είναι θέμα του τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος έκρινε ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν βοηθά η άποψη ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για το πρόβλημα της πανδημίας και όταν αυτές μάλιστα εμφανίζονται με έναν μανδύα επιστημονοσύνης υπάρχει ο κίνδυνος να παρασύρουν κάποιους από τους συμπολίτες μας και μια μικρή μειοψηφία είναι ικανή να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των περισσότερων πολιτών που προσπαθεί να προφυλαχθεί από την πανδημία. Όταν έχουμε τη δημόσια υγεία να κινδυνεύει εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ακούμε πάντα τις συστάσεις των ειδικών και να αποφεύγουμε τους κομπογιαννίτες».

Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Θα γίνουν προς το μεσημέρι. Αυτή τη στιγμή είναι η οριστικοποίηση του μηνύματος του πρωθυπουργού, πιστεύω μέχρι τις 2- 3 θα είναι το μήνυμα, καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα δεδομένου ότι είναι Παρασκευή. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στην αποκρυστάλλωση των βασικών μηνυμάτων που θα στείλει ο πρωθυπουργός είναι η χθεσινή συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου που είχε ο πρωθυπουργός την ευκαιρία να μιλήσει με άλλους ηγέτες να δει ποια είναι η κατάσταση στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Με αφορμή τα όσα μετέδωσε το politico ότι η κα Μέρκελ, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ευρωπαϊκού συμβουλίου, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε lockdown, ανέφερε: «Πότε δεν σχολιάζουμε το τι λένε οι ηγέτες στα ευρωπαϊκά συμβούλια όμως εδώ επειδή μιλάμε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα αξίζει να κάνουμε μια εξαίρεση και να πούμε ότι αναφέρθηκε η καγκελάριος, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, για τα θέματα που αφορούν τη χώρα τους και όχι σε μια συνολική θεώρηση του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι διαφορετικό το επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε χώρα επομένως η αναφορά αυτή αφορούσε την Γερμανία την ίδια και από εκεί και πέρα ήταν πολύ ξεκάθαρο το μήνυμα ότι για να τηρήσουνε τα μέτρα οι πολίτες πολλές φορές χρειάζεται να φοβηθούν».

«Δηλαδή ο φόβος είναι πολλές φορές που τους δίνει το έξτρα κίνητρο να κάνουν κάτι το οποίο θα τους φαινόταν πολύ δύσκολο, και δυστυχώς σύμφωνα με αυτή τη διαπίστωση ο φόβος έρχεται όταν γεμίζουν τα νοσοκομεία αλλά όταν γεμίζουν τα νοσοκομεία είναι πολύ αργά πλέον για να πάρεις μέτρα για να ελέγξεις την πανδημία. Εμείς πάντα δείξαμε ότι προσπαθούμε να είμαστε πριν από την κορύφωση της καμπύλης , να παίρνουμε μέτρα για να την χαλαρώνουμε, να την φέρνουμε σε χαμηλότερα επίπεδα παρά να φύγει εκτός ελέγχου. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για αυτό ο πρωθυπουργός με το μήνυμα του στους πολίτες θα μιλήσει για νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε την εξέλιξη της πανδημίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει η εστίαση, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Δεν θέλω πριν το μήνυμα του πρωθυπουργού να μπω σε συγκεκριμένα ζητήματα, είναι πολλά θέματα τέτοια στο τραπέζι τα έχουν αναφέρει και οι ειδικοί, υπάρχουν διάφορες προτάσεις ο πρωθυπουργός θα πάρει την πολιτική απόφαση».

Ερωτηθείς τα νέα μέτρα θα επικαιροποιούνται στη διάρκεια του μήνα, ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε όταν βλέπουμε ότι κάτι πάει να ξεφύγει, δρούμε πιο γρήγορα. Άρα εμείς καθημερινά παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας, ο ορίζοντας του ενός μηνός θα αναθεωρείται τακτικά κατά 14 μέρες αλλά και οποτεδήποτε αυτό χρειαστεί είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο».

«Έχουμε στην Ελλάδα υποτιμήσει το τι έχει καταφέρει η επιστημονική κοινότητα της χώρας και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αυτά που κάνουμε εμείς από την αρχή της πανδημίας δεν τα κάνουν πολλές άλλες χώρες. Για παράδειγμα χθες στην συζήτηση στο επίπεδο των ηγετών πάρα πολλές χώρες δεν κάνουν rapid test, εμείς τα κάνουμε εδώ και ενάμισι μήνα. Πολλές χώρες δεν κάνουν την ιχνηλάτηση που κανουμε εμείς. Εμείς την κάνουμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Πολλές χώρες δεν εφαρμόζανε στην αρχή το PLF, εμείς το κάναμε από την πρώτη μέρα όταν ανοίξαμε τα σύνορα μας στον τουρισμό», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Τα προγνωστικά μοντέλα που έχουνε οι επιστήμονές μας για να βλέπουν πως μπορεί να εξελιχθεί η καμπύλη. Κάποια πράγματα δεν τα είχανε κάνει καν πολύ πιο προηγμένες χώρες από εμάς και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και στην αυταπάρνηση των υπηρεσιών. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα αυτές οι 4 βδομάδες που είμαστε μπροστά από την εξέλιξη της Ευρώπης μας οδήγησαν σε πολύ χαμηλότερα κρούσματα άρα είναι πιο εύκολο με τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε πάρει ήδη και θα πάρουμε και τις επόμενες ημέρες να περιορίσουμε την καμπύλη και σιγά σιγά να τη φέρουμε προς τα κάτω. Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε αρκετά πιο μπροστά και αυτό το χρόνο θα τον αξιοποιήσουμε κατάλληλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη στοχοποίηση του κ. Τσίοδρα, δήλωσε: «Μένει άφωνος κανείς με αυτού του είδους τις επιθέσεις. Θα ήθελα να απευθύνω ξανά το ερώτημά μου στον κ. Τσίπρα όταν ακόμα και βουλευτές του όπως ο κ. Παππάς ή ο κ. Γιαννούλης όπως πολλά στελέχη του κόμματός του, έντυπα τα οποία ελέγχει και όλοι αυτοί απευθύνονται με τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς ή επιτίθενται συνεχώς στον κ. Τσίοδρα αν επικροτεί αυτές τις επιθέσεις. Πρέπει επιτέλους να τις καταδικάσει ο ίδιος προσωπικά με ανάρτησή του ή με δήλωσή του να σταματήσει αυτό το πράγμα. Θα είναι απαράδεκτο έναν άνθρωπο ο οποίος κατάφερε να επηρεάσει τόσο σημαντικά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας πείθοντας τους πολίτες για την ανάγκη των μέτρων που έσωσαν ζωές τώρα να τον λιθοβολούνε έστω αυτοί οι λίγοι. Είναι θέμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, σήμερα να καταδικάσει όλες αυτές τις επιθέσεις, να πάρει απόσταση από αυτές και επιτέλους κάποιες φωνές ψυχραιμίας και σοβαρότητας όπως του πρώην υπουργού υγείας (κου Ξανθού) ας ακουστούν σε αυτό το κόμμα».

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει στην ενημέρωση ο κ.Τσιοδρας, απάντησε: «Φυσικά. Σήμερα το απόγευμα για παράδειγμα δεν θα είναι γιατί είναι άλλη η προσέγγιση σήμερα. Σήμερα θα είναι η εξειδίκευση της επιδημιολογικής κατάστασης πως βρισκόμαστε σήμερα και των μέτρων στήριξης της οικονομίας, που θα κάνει ο κ. Σταϊκούρας αλλά θα είναι τακτική η παρουσία του κ. Τσίοδρα στις ενημερώσεις».

Ερωτηθείς αν θα κλείσει η εστίαση, σημείωσε: «Αυτό είναι μέσα στα ενδεχόμενα που έχουν προτείνει οι ειδικοί. Η απόφαση είναι του πρωθυπουργού».

Για τα ΜΜΜ και την κριτική του κ. Παππά, επισήμανε: «Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε, τι ''μερεμέτια'' έκανε ο κ. Παππάς το είδαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με τον ΟΑΣΘ άρα ας το αφήσω ασχολίαστο και ας πάω παρακάτω. Εμεις έχουμε κάνει τρία πράγματα για να αποφορτίσουμε τους συρμούς και τα ΜΜΜ από το συνωστισμό. Τηλεργασία 40%, αύξηση των δρομολογίων μέσω της προσθήκης νέων λεωφορείων, και φυσικά το κυλιόμενο ωράριο. Τα μέσα μεταφοράς είναι αυτό που λεει η λέξη είναι μαζικής μεταφοράς, όλοι περιμένουν ότι θα έχει περισσότερο κόσμο και για αυτό παίρνουν τα μέτρα προστασίας όπως είναι η μάσκα. Εμείς κάναμε ελέγχους στοχευμένους στο Σύνταγμα, στο Θησείο και αλλού για να δούμε ποιο είναι το φορτίο σε ώρες αιχμής και από την τελευταία εξέταση που έγινε με rapid test στο Σύνταγμα είδαμε ότι ο βαθμό θετικότητας ήταν κάτω της μονάδος άρα δεν σχετίζεται το μέσο μεταφοράς ως εστία υπερμετάδοσης».

«Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη είδαμε βαθμό θετικότητας πάνω από 7 εχθές, είδαμε στον μέσο όρο της επικράτειας να είναι πάνω από 3 άρα δεν είναι μια εστία υπερμετάδοσης τα μέσα μεταφοράς γιατί ο κόσμος που τα χρησιμοποιεί προσέχει, φοράει τη μάσκα, φροντίζει όσο μπορεί να είναι σε στάση τέτοια ώστε να μπορέσει να αποφύγει μια πολύ στενή επαφή. Υπάρχει ο συνωστισμός σε ώρες αιχμής αλλά κοιτάζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να το αραιώσουμε αλλά είναι η φύση των μέσων τέτοια», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Στην ερώτση αν υπήρξε πλημμελής αντιμετώπιση από την Αστυνομία για τα χθεσινά πάρτι στη Θεσσαλονίκη και αν αυτά θα επιβαρύνουν την εικόνα της πανδημίας, απάντησε: «Είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές και είναι ένας από τους λόγους που ξέφυγε τόσο γρήγορα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ακριβώς γιατί έγινε εστία υπερμετάδοσης αυτός ο τρόπος χαλαρής αντιμετώπισης. Αλλά δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι παντού ακόμα και στη Αθήνα είδατε πολλά καταστήματα που έπρεπε να κλείνουν στις 12 ότι άνοιγαν στην πίσω πόρτα και βάζανε κόσμο μέσα μετά τις 1 το πρωί».

ΔΗΜ: Και σε περιπτώσεις με τα στραβά μάτια της Αστυνομίας ή με τη βοήθεια κάποιων αστυνομικών

«Για αυτό το λόγο επειδή όλοι ζούμε σε αυτή τη χώρα και καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοια ζητήματα, σε μεμονωμένες επαναλαμβάνω περιπτώσεις, υπάρχουν τα μεικτά συνεργεία και συνεργεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με τους δήμους και φυσικά την Αστυνομία από άλλες περιοχές για να ελεγχθούν αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο ίδιος.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανέφερε: «Η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι πολύ δύσκολα θα χαλαρώσουμε σε αυτή τη φάση, αν τα καταφέρουμε όμως και πάμε όπως πρέπει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ναι υπάρχει μια αισιοδοξία».