«Είναι σημαντικό ακόμα και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα και η νομιμότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο,  ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι «οριακός ο κίνδυνος και αλλάζει η έννοια τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».

Παράλληλα ο κ. Μποτόπουλος εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως «τα κόμματα και οι φορείς που συμμετέχουν στην επέτειο θα πρέπει να βγουν και να πουν επίσημα ότι δεν θα γίνουν οι παραδοσιακοί εορτασμοί».


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Μποτόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι γίνεται καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ο κ. Μποτόπουλος απάντησε:
«Είναι σημαντικό ακόμα και σε περιόδους έκτακτης κατάστασης, όπως αυτή που ζούμε, να μην παραβιάζονται το σύνταγμα και η νομιμότητα όμως, και αυτή είναι η κρίσιμη διάκριση, αυτές οι συνθήκες οι οριακές εφόσον υπάρχουν, και θεωρώ ότι στην παρούσα περίπτωση ο υγειονομικός κίνδυνος είναι τόσο αδιαμφισβήτητος που δεν χρειάζεται καν να συζητάμε, αλλάζουν την ίδια την έννοια του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».

«Το γεγονός ότι από τη μια έχουμε την προστασία της δημόσιας υγείας από συναθροίσεις, συγκεντρώσεις που ξέρουμε ότι βοηθάνε στη διασπορά του ιού και της πανδημίας και από την άλλη έχουμε μια πολύ σημαντική μέρα ιστορικής μνήμης, την επέτειο του Πολυτεχνείου, εγώ δεν ανήκω καθόλου σε αυτούς που λένε να πάψουμε να μιλάμε για το Πολυτεχνείο, το αντίθετο, είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα η οποία όμως μπορεί να εορταστεί με διαφορετικό τρόπο λόγω αυτού του γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου τα ίδια τα κόμματα, οι ίδιοι οι φορείς, οι ίδιοι αυτοί που οργανώνουνε ή συμμετέχουνε κάθε χρόνο σε αυτή την εκδήλωση φέτος να βγουν και να πουν επίσημα ότι λόγω της κατάστασης δεν θα κάνουμε τον παραδοσιακό εορτασμό αλλά σας καλούμε σε διαδικτυακή εκδήλωση, να το σκεφτείτε από το σπίτι σας, να μιλήσετε για αυτό με τους φίλους σας. Πάμε στο καθαρά νομικό, αυτό που ακούω, είπε και η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων που φώτισε όμως μια μόνο πτυχή και όχι όλο το ζήτημα, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας γενικός περιορισμός. Ότι ναι μεν από το σύνταγμα μπορεί πράγματι να τεθεί για μια συγκέντρωση, για μια εκδήλωση ένας περιορισμός εφόσον οι λόγοι που το στηρίζουν είναι σε αυτούς που προβλέπονται από το σύνταγμα και το νόμο αλλά δεν μπορεί να υπάρξει γενικός, και εδώ θεωρήθηκε ότι επειδή η αστυνομική ανακοίνωση λεει 15 με 18 Νοεμβρίου και σε όλη την επικράτεια ότι είναι γενικό», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ο νόμος 4703 θέσπισε καινούργιους κανόνες για τις δημόσιες συναθροίσεις ανάμεσα στα οποία προέβλεψε και την υπό όρους απαγόρευση , εκεί είμαστε όχι στο σύνταγμα απευθείας, σε αυτό το νόμο. Αυτός ο νόμος λεει επίσης ότι ειδικά για το Πολυτεχνείο και για την Πρωτομαγιά, και για ποιο λόγο; Επειδή αυτές είναι δίπλα στις κλασικές εθνικές εορτές 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου και είναι μέρες που γιορτάζονται κάθε χρόνο εθιμοτυπικά και αποτελούν σχεδόν εθνικές εορτές και αυτές, αυτές δεν χρειάζονται να γνωστοποιούνται για να γίνουν εκδηλώσεις. Εφόσον λοιπόν δεν θα έλεγε κανείς ότι εγώ θα κάνω σήμερα στην Καρδίτσα, για παράδειγμα, μια πορεία, μια γιορτή για τις ημέρες του Πολυτεχνείου επιλέγει λόγω της πανδημίας και λόγω της πανδημίας και λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της πανδημίας από συναθροίσεις ο δρόμος να βγει μια γενική απαγόρευση στο πλαίσιο του νόμου, με αναφορά στο νόμο ότι μπορούν να απαγορευτούν τέτοιες εκδηλώσεις όταν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής κοινωνικής διαταραχής», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν είναι σοβαρή κοινωνική διαταραχή να αυξηθούν τα κρούσματα ή να υπάρξει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων από την πανδημία. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων που αν κανείς τα πάρει με την κοινή λογική του πολίτη που βάζει κάτω τα αγαθά και λεει ότι αυτή τη στιγμή, στη συγκεκριμένη συγκυρία της πανδημίας τι είναι πρότερο κοινωνικό αγαθό να ξανακάνω μια εκδήλωση που δεν παύει να εορτάζεται αλλά μπορεί να εορταστεί με άλλο τρόπο ή να κινδυνεύσω πάλι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις που ξέρουμε ότι συμβάλουν στην εξάπλωση της πανδημίας; Νομίζω ότι αν το παίρναμε έτσι που μιλάει στην ψυχή του κάθε πολίτη, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε αυτή την περιπλεγμένη περιπλοκή. Να πάρουμε τα πράγματα στην κοινωνική τους διάσταση, σε αυτό που μας αγγίζει όλους μας ως πολίτες νομίζω ότι θα οδηγούμασταν σε αυτή τη λύση», σημείωσε ο συνταγματολόγος.

Για το φαινόμενο τα πολιτικά κόμματα να χρησιμοποιούν την ερμηνεία του συντάγματος κατά το δοκούν, ανέφερε: «Δικαίως μας προβληματίζει όλους μας ως πολίτες γιατί μιλάμε για εργαλειοποίηση του συντάγματος δηλαδή για χρήση του ως εργαλείο για την κομματική αντιπαράθεση πράγμα που θα έπρεπε να αποφεύγεται, και θα έπρεπε ακόμα περισσότερο να αποφεύγεται όταν η αιτία που προκαλεί αυτές τις διαφωνίες και αυτές τις προσωρινές κάμψεις, γιατί δεν έχουμε παραβίαση έχουμε όμως ασφαλώς μια κάμψη. Το να μου απαγορεύσεις να κάνω μια εκδήλωση δημόσια που θα ήθελα είναι μια κάμψη του δικαιώματός μου, το ζήτημα είναι η κάμψη αυτή δικαιολογείται έναντι των συνθηκών; Δημιουργεί «συνθήκες ασφυξίας της δημοκρατίας «όπως άκουσα να λέγεται; Η γνώμη μου είναι ότι αν τα βάλουμε κάτω ψύχραιμα δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες και θα κέρδιζε και η δημοκρατίας μας και το σύστημα και η δημόσια συζήτηση και η εικόνα που έχει η πολιτική».