«Ο Παύλος Πολάκης είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση εκείνων που αποτελούν και συγκροτούν το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας πως «η περίπτωση του είναι γραφική και ακραία και πως αν ήταν υπουργός Υγείας θα είχαμε πεθάνει όλοι». 

Συγκεκριμένα, όπως θα ακούσε στο ηχητικό μετά το 16:59, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει:

«Ο κύριος Πολάκης είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση των ανθρώπων που σήμερα συναποτελούν και συγκροτούν το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εάν σήμερα ήταν Υπουργός Υγείας θα είχαμε πεθάνει ίσως όλοι. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται περί ανθρώπου που ακόμα και την ώρα που άνθρωποι χαροπάλευαν -είδαμε και τότε στο Μάτι- δεν δίστασε να στήσει επικοινωνιακή συνέντευξη Τύπου για να αποσιωπήσει τις ευθύνες. Δεν πρόκειται για μία περίπτωση γραφική ή ακραία. Είναι μία περίπτωση αντιπροσωπευτική, για αυτό ακριβώς είναι στη θέση που είναι, λέει αυτά που λέει, κάνει αυτά που κάνει, με την πλήρη όχι απλώς ανοχή αλλά με την πλήρη συνενοχή και του κυρίου Τσίπρα και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφορικά με τις πορείες που σχεδιάζουν ΚΚΕ, Μερα25 και ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Για μένα είναι πραγματικά προκλητικό στο όνομα των αγώνων και  της Θυσίας των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στη Χούντα, κάποια κόμματα όπως το μερα25 το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσκαλούν τους συμπολίτες μας να αγνοήσουν τα μέτρα προστασίας υγείας και της ζωής όλων μας προκειμένου να συμμετάσχουν σε πορείες και επετειακές εκδηλώσεις εν μέσω lockdown και κυρίως εν μέσω πανδημίας. Είναι όχι απλώς προκλητικό, είναι εγκληματικό αυτά τα κόμματα να παριστάνουν ότι έτσι αγωνίζονται και ουσιαστικά να υποδεικνύουν τέτοια προκλητική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή»

Και συμπλήρωσε: «Όσο για το γεγονός ότι χρειάστηκε για τα μάτια του κόσμου, να γίνει μία κίνηση δήθεν πειθαρχικής προσκλήσεως, θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι μία εντελώς προσχηματική ενέργεια πού όμως δείχνει ότι συνειδητά επιλέγουν και αυτήν την προσωπικότητα και αυτές τις παρεμβάσεις, σε αυτούς τους καιρούς. Άλλωστε ποια η διαφορά της επιδείξης Πολάκη ο οποίος και χειρουργεί και σε γεύματα πηγαίνει χωρίς μέτρα προστασίας και μπαίνει στα νοσοκομεία χωρίς μάσκα κτλ, από το ότι διεκδικούσαν οι του ΣΥΡΙΖΑ να μαζευτεί κόσμος Χωρίς καμία εγγύηση μέτρων για να κάνει πορεία για το Πολυτεχνείο τιμώντας υποτίθεται κατά αυτό τον τρόπο τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου»

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο ακόμα για ιδιοτελείς και τυχοδιωκτικές πράξεις λέγοντας πως «σήμερα είναι μια ιστορικής επέτειος και είναι κρίσιμο να προστατέψουμε τις ζωές όλων».

Η  επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει καταπατήσει το Σύνταγμα με τον πιο ακραίο τρόπο κάτι που όπως φαίνεται υποστηρίζουν ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 και μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πολιτικής κεφαλαιοποίησης κάποιων ώστε να θολώσουν το μήνυμα του πολυτεχνείου.

Ακόμα η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης καθώς κάποιοι προσπαθούν να την ελέγξουν και  ανέφερε πως δικαστικοί λειτουργοί είναι πρόθυμοι να ελεγχθούν.

Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί ο αρχηγός της Αστυνομίας εξέδωσε την εντολή για απαγόρευση των συναθροίσεων και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράγοντας αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε παράλληλα  το ΚΚΕ πως ανησυχεί μήπως και καταρρεύσει το σάπιο σύστημα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε:
«Για μένα είναι προκλητικό στο όνομα των αγώνων ή με αντιποίηση της θυσίας ανθρώπων οι οποίοι αντιστάθηκαν στη χούντα κάποια κόμματα, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 και ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσκαλούν τους συμπολίτες μας να αγνοήσουν τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής όλων μας προκειμένου να συμμετάσχουν σε πορείες και σε επετειακές εκδηλώσεις εν μέσω lockdown και εν μέσω πανδημίας. Είναι όχι απλώς προκλητικό, είναι εγκληματικό αυτά τα κόμματα να παριστάνουν ότι έτσι αγωνίζονται και ουσιαστικά να επιδεικνύουν τέτοια προκλητική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τους δημοκρατικούς αγώνες ούτε με την αντίσταση ούτε με τον αντιδικτατορικό αγώνα, είναι ιδιοτελείς πράξεις, τυχοδιωκτικές απέναντι στις οποίες οι πολίτες είναι κάλο όχι μόνο να αντιδρούν αλλά και να φυλάγονται».

«Σήμερα που τιμούμε μια πάρα πολύ σημαντική ιστορική επέτειο είναι κρίσιμο ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους συνανθρώπων μας και τις ζωές όλων, είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας όπου δεν χωρούν ούτε αστεϊσμοί ούτε διακινδύνευση και βεβαίως είναι καλό να θυμόμαστε ότι όλοι αυτοί που ξαφνικά τώρα θυμήθηκαν το σύνταγμα τι έχουν πράξει με το σύνταγμα. Γιατί είναι τρομακτικό όχι απλώς να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καταπατήσει το σύνταγμα με τον πιο ακραίο τρόπο, ως υπερασπιστής και προστάτης του συντάγματος αλλά και να τον αναγνωρίζουν και να τον αναστηλώνουν σε αυτή τη θέση το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Και εντάξει για μεν τον κ. Βαρουφάκη δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, ο άνθρωπος και μνημόνιο έχει ψηφίσει γιατί έχει ψηφίσει τα δεύτερα προαπαιτούμενα και τον κώδικά πολιτικής δικονομίας δηλαδή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την παράδοση της κατοικίας των πολιτών στις τράπεζες, και μνημόνιο έχει φέρει και εννοώ την Συμφωνία της 26ης Φεβρουαρίου και τον έχουμε συνηθίσει να λεει άλλα το πρωί άλλα το μεσημέρι άλλα το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά το ΚΚΕ είναι εντυπωσιακό, θα σας το πω και μα αναφορά στην προσωπική μου εμπειρία, το ΚΚΕ αρνήθηκε να καταψηφίσει την εισαγωγή του τρίτου μνημονίου στη Βουλή το 2015 μόνο και μόνο για να μην συμφωνήσει με την πρότασή μου ως προέδρου της Βουλής και τώρα ξαφνικά προσκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ σε συνυπογραφή κειμένων και αναγνωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ ως υπερπάντων προστάτη του συντάγματος! Αυτό το θεωρώ και προδοσία προς τον κόσμο του ΚΚΕ που δεν είναι βέβαια ούτε της συναλλαγής ούτε αυτού του τύπου αμαρτωλών συμφωνιών άνθρωποι. Πιστεύω ότι έχουνε μείνει σίγουρα και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ με το στόμα ανοιχτό από αυτή την ενέργεια», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ότι υπάρχει μια προσπάθεια και αποπροσανατολισμού και κεφαλαιοποίησης πολιτικών κερδών είναι εξόφθαλμο. Κατά τη γνώμη μου εκπορεύεται και από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η προσπάθεια. Από την άλλη όμως πλευρά τη στιγμή κατά την οποία είναι κεφαλαιώδες να αντιληφθούν όλοι οι άνθρωποι σε πόσο κρίσιμη φάση βρισκόμαστε, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τους συνανθρώπους μας, πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ο καθένας από εμάς να προστατεύσει τους συνανθρώπους του και πόσο χρειάζεται μια συλλογική προς αυτή την κατεύθυνση συναπόφαση και ενσυνείδητη στάση της κοινωνίας, στη φάση λοιπόν αυτή το να δημιουργούν κάποιοι αντιπερισπασμούς ή να θολώνουν το μήνυμα είναι εγκληματικό. Ακόμα και το να υπαινίσσεσαι ότι θα μπορούσε σήμερα να γίνει μαζική πορεία γιατί πάντοτε στο Πολυτεχνείο και η επιδίωξη και η αγωνία όλων μας είναι να είναι μια μαζική πορεία ανάλογη της μεγαλειώδους θυσίας των φοιτητών του 1973, το να υπαινίσσεται κανείς ότι αυτό μπορεί αν είναι στόχος σήμερα που πρέπει όλοι να αυτοσυγκρατηθούμε, που δεν γίνονται πάρα πολλά πράγματα είναι εγκληματικό», υπογράμμισε η ίδια.

Αναφερόμενη στη δήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σημείωσε: «Υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, υπάρχει πρόβλημα και γιατί οι εξουσίες, κυβερνητικές και πολιτικές, επιδιώκουν να ελέγχουν τη Δικαιοσύνη, υπάρχει πρόβλημα και γιατί υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί πρόθυμοι να ελεγχθούν και να συνεννοηθούν έξω από το πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. Αυτή τη στιγμή στο πεδίο της Δικαιοσύνης το πιο σοβαρό το οποίο συμβαίνει είναι ότι δυστυχώς εξακολουθούν να λειτουργούν τα δικαστήρια σε πάρα πολλά επίπεδα ενώ δεν θα έπρεπε, και ότι αυτό ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα πιέσεων τις οποίες άσκησαν στην κυβέρνηση και πιέσεων στις οποίες υπαναχώρησε η κυβέρνηση. Συνωστίζονται άνθρωποι στα δικαστήρια που δεν θα έπρεπε ενώ θα έπρεπε να συμβαίνουν αυτά που είχαν αποφασιστεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητα ή μη της απόφασης του αρχηγού της Αστυνομίας, ανέφερε: «Εάν μια τέτοια απόφαση έβγαινε σε κανονικές συνθήκες πρόκειται για ακραία αντισυνταγματική απαγόρευση. Το ότι εκδόθηκε τώρα αυτή η απόφαση σε συνθήκες lockdown δηλαδή σε συνθήκες κατά τις οποίες ισχύουν πολύ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα από τη μια πλευρά δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά γιατί την εξέδωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας και γιατί περιεβλήθη με αυτή την κυβερνητική κάλυψη κι από την άλλη πολύ σοβαρά ερωτηματικά και για αυτους που έκαναν σημαία αυτή την απόφαση η οποία είναι κούφια. Είναι αχρείαστη, είναι περιττή και είναι και προκλητική γιατί συμβάλει σε μια κλιμάκωση μιας άνευ αντικειμένου πολιτικής κομματικής αντιπαράθεσης που είναι η αντιπαράθεση για το να γίνει πορεία σήμερα και μάλιστα κομματική πορεία για την επέτειο της 17 Νοέμβρη».

Για την πολιτική κατάσταση της χώρας, επισήμανε: «Πράγματι στο κοινοβούλιο δεν υπάρχει αντιπολίτευση, εγώ είχα προειδοποιήσει για αυτή την κατάσταση, ότι θα φτάναμε σε ένα κοινοβούλιο χωρίς πραγματική αντιπολίτευση. Τώρα το να θεωρεί κανείς ότι θα κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ενδιαφέρουσα μεν αλλά ανεδαφική προσέγγιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης, είναι αυτός που έστρωσε το χαλί στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είναι αυτός που ψήφισε τα χειρότερα μνημόνια και τις χειρότερες αντισυνταγματικές διατάξεις, είναι εκείνος που περιφρόνησε και καταπάτησε με τον πιο κυνικό τρόπο τις συνταγματικές εγγυήσεις, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών αλλά ακόμα και τις βασικές διατάξεις του συντάγματος για τη δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία ακόμα και για τη λαϊκή κυριαρχία. Είναι αυτός που περιφρόνησε ακόμη και το αποτέλεσμα ενός συντριπτικού δημοψηφίσματος το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράγοντας αντιπολίτευσης, είναι παράγοντας βεβαίως σταθερότητας ενός σάπιου συστήματος και είναι πολύ ανησυχητικό ότι το ΚΚΕ δείχνει μια ανησυχία μη και το σάπιο σύστημα καταρρεύσει. Η δική μου προσέγγιση και η προσέγγιση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ότι το σάπιο σύστημα πρέπει να καταρρεύσει».

Στην ερώτηση για το αν το ΚΚΕ βάζει πλάτη στο σύστημα, απάντησε: «Αυτό ακριβώς λεω και το λεω μεγάλη έκπληξη ως προς το εξόφθαλμο του πράγματος. Δεν εκπλήσσομαι πολιτικά, εκπλήσσομαι όμως που πια δεν υπάρχουν ούτε τα προσχήματα».

Ερωτηθείσα πως τα έχει πάει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αν πιστεύει στις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω επιβαρύνσεις και μέτρα, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Θεωρώ ότι πάρθηκαν σωστά μέτρα στην αρχή της πανδημίας, προς τη σωστή κατεύθυνση και έδειχνε τότε και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος υγείας και προς την κατεύθυνση του να στηριχτούν οι άνθρωποι οι οποίοι πλήττονται. Αυτή τη στιγμή δεν θα κάνω την ίδια αποτίμηση , θεωρώ ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με απραξία. Δεν είναι επιτρεπτό το ότι δεν έχει ενισχυθεί ικανοποιητικά το ΕΣΥ, δεν είναι επιτρεπτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θεωρώ επίσης ότι αφέθηκε η κοινωνία για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς μέτρα προστασίας υπό το δόγμα ότι πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία με προκλητική περιφρόνηση ενός βασικού κανόνα ότι δεν υπάρχει καμία οικονομία χωρίς κοινωνία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και πρέπει να προστατεύσουμε και ως πολίτες εαυτούς και αλλήλους από τον κίνδυνο ο οποίος υπάρχει».

«Η κυβερνηση οφείλει να λάβει μέτρα τα οποία να είναι πραγματικά. Αυτή τη στιγμή το lockdown δεν είναι πραγματικό, είναι σχεδόν εικονικό σε κάποιες περιπτώσεις. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι τα δικαστήρια λειτουργούν σχεδόν κανονικά, γίνονται δίκες που θα έπρεπε να έχουν ανασταλεί και συνωστίζονται άνθρωποι κατά δεκάδες μέσα σε δικαστικές αίθουσες μικρές υπό το πρόσχημα ότι είναι δικές χωρίς μάρτυρες και την ίδια ώρα επίσης στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν εταιρείες που προχωρούν κανονικά σε δραστηριότητες οι οποίες θα έπρεπε να έχουνε περισταλεί. Δυστυχώς η διαχείριση γίνεται σε ένα επίπεδο διαπραγμάτευσης και υποχώρησης ή υπαναχώρησης σε πιέσεις ή προβολείς εξυπηρετήσεων έτσι όμως δεν μπορεί να έχουμε αποτελεσματικές πολιτικές. Και από την άλλη πλευρά θα σας πω και κάτι που έχει να κάνει με την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, η κυβέρνηση έλαβε και διαφήμισε ότι έλαβε σημαντικές ενισχύσεις για την πανδημία, αυτές τις ενισχύσεις δεν μπορεί να τις κρατάει στα συρτάρια για τη μετά θάνατον ζωή. Αυτές τις ενισχύσεις είναι για την κοινωνία και για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλο αδιέξοδο διότι δεν μπορούν να αυτοπεριοριστούν χωρίς να θέσουν σε διακύβευση την επιβίωσή τους και την επιβίωση των οικογενειών τους. Θα πρέπει να γίνουν γενναίες ενισχύσεις ώστε ο κόσμος να μπορέσει να περιοριστεί στα σπίτια του και να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία και θα πρέπει να σταματήσουν τα παζάρια της μικροπολιτικής σε αυτό το επίπεδο. Δεν υπάρχει ιερότερο και σημαντικότερο από την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη υγεία», συμπλήρωσε.

Για τον κ. Πολάκη, τόνισε: «Ο κ. Πολάκης είναι δυστυχώς αντιπροσωπευτική περίπτωση των ανθρώπων που σήμερα συναποτελούν και συγκροτούν το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν ήταν υπουργός Υγείας θα είχαμε πεθάνει ίσως όλοι. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται περί ανθρώπου ο οποίος έθεσε, και τον είδαμε και τη στάση του στο Μάτι και τον τρόπο με τον οποίο όλη αυτή η παρέα δεν δίστασε ακόμα και επί πτωμάτων, ακόμα και την ώρα που άνθρωποι χαροπάλευαν στο Μάτι, δεν δίστασε να στήσει επικοινωνιακή συνέντευξη Τύπου για να αποσιωπήσει τις ευθύνες. Δεν είναι μόνο ο Πολάκης, δεν είναι μια περίπτωση γραφική ή ακραία είναι μια περίπτωση αντιπροσωπευτική και για αυτό ακριβώς είναι στη θέση που είναι, λεει αυτά που λεει, κάνει αυτά που κάνει με την πλήρη όχι απλώς ανοχή, με την πλήρη συνενοχή του κ. Τρίπρα και των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Όσο για το ότι χρειάστηκε για τα μάτια του κόσμου να γίνει μια κίνηση δήθεν πειθαρχικής προσκλήσεως θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μια εντελώς προσχηματική ενέργεια που όμως δείχνει ότι συνειδητά επιλέγουν αυτή την προσωπικότητα και αυτές τις παρεμβάσεις σε αυτούς τους καιρούς. Άλλωστε ποια η διαφορά της επίδειξης Πολάκη ο οποίος και χειρουργεί και σε γεύματα πηγαίνει χωρίς μέτρα προστασίας και στις ΜΕΘ εισέρχεται χωρίς μάσκα και, και, και από αυτό το οποίο μέχρι χθες, και πριν τα πάρουν πίσω άρδην, διεκδικούσαν οι του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να μαζευτεί κόσμος σε μεγάλο αριθμό χωρίς καμία εγγύηση μέτρων προστασίας για να κάνει πορεία για το Πολυτεχνείο τιμώντας υποτίθεται έτσι κατ’ αυτό τον τρόπο τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου», σημείωσε χαρακτηριστικά.