«Ορθότατη η κίνηση της κυβέρνησης για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως «η κυβέρνηση παρεμβαίνει τη χρονική στιγμή που χρειάζεται και όπου χρειάζεται».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς σε τι ποσοστό είναι η τηλεργασία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης απάντησε:
«Σε ποσοστό 40%, προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανές τις υπηρεσίες, προσπαθούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας, προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα. Εμείς ακολουθούμε αυτό το οποίο δίνει σαν κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών, τις άλλες απόψεις τις ακούμε, τις σεβόμαστε και τις παρακολουθούμε αλλά είναι απόψεις που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο».

Αναφορικά με τη την επίταξη ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε: «Θεωρώ ορθότατη την απόφαση της κυβέρνησης. Όλη αυτή η κριτική η οποία ακούγεται είναι αίολη διότι εκείνο το οποίο φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ορισμένοι είναι ότι κάθε μέρα το πρωί υπάρχει εποπτεία και παίρνονται αποφάσεις για το πώς θα κυλήσει η μέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος κάθε μέρα παρακολουθεί πόσα κρεβάτια υπάρχουν, πόσα κρεβάτια χρειάζονται και επομένως την κατάλληλη στιγμή παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα. Η προετοιμασία για το κακό και το χειρότερο σενάριο είναι η στενή παρακολούθηση, η ετοιμασία ώστε να είσαι έτοιμος τη χρονική στιγμή να πάρεις το μέτρο που πρέπει να πάρεις αλλά τη χρονική στιγμή. Οι συνεννοήσεις προφανώς και έχουνε γίνει. Από τις δικές του δηλώσεις (του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών) προκύπτει ότι εδώ και καιρό υπάρχει συζήτηση για το θέμα».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που ήταν αυτός υπουργός Υγείας θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Είναι unfair η ερώτηση γιατί αυτό προϋποθέτει ότι έχω λεπτομερή γνώση των ενεργειών του υπουργείου Υγείας για να σας πω σε κάθε σημείο αν συμφωνώ ή διαφωνώ».

«Έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδω και τέσσερις μήνες και μας λεει να επιτάξουμε όλες τις ΜΕΘ αυτό είναι λάθος. Είναι η λογική του ότι εγώ θα τα κάνω όλα είτε αυτά χρειάζονται εκείνη τη χρονική στιγμή είτε δεν χρειάζονται. Τα αχρείαστα είναι προβληματικό θέμα γιατί δεν είναι τσάμπα, δεν είναι δωρεάν αυτό. Προσπαθεί η κυβέρνηση, και κάνει ορθότατα, να παρεμβαίνει τη χρονική στιγμή που χρειάζεται εκεί που χρειάζεται», τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το επιχείρημα των κλινικαρχών ότι χρειάζονται χρόνο εκπαίδευσης για τα περιστατικά covid, δήλωσε: «Να μην πείθεστε εύκολα σε αυτά που λένε οι επιχειρηματίες, λένε τις απόψεις τους. Οι επιχειρηματίες της υγείας έχουν τα δικά τους και το κράτος, που φροντίζει για τη δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία του κάθε ασθενούς, κανει τη δική του πολιτική. Εκείνοι που λένε ότι δήθεν υπάρχει ένα προσωπικό στις ΜΕΘ το οποίο ξέρει να αντιμετωπίσει βαρύτατες χειρουργικές επιπλοκές, ξέρει να αντιμετωπίσει βαρύτατες νόσους αλλά δεν ξέρει να αντιμετωπίσει τη διασωλήνωση covid αυτό το αφήνω να το κρίνετε εσείς. Δεν ξέρω τι είδους εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει, να υποθέσω ως πολίτης πια ότι κάποιος ο οποίος είναι εντατικολόγος πρέπει να του πουν δύο πράγματα για τον covid αλλά δεν πρέπει να πάει και στο πανεπιστήμιο ξανά!».

«Η κυβέρνηση άκουσε τους ισχυρισμούς τους, τους είπε ''ευχαριστώ πολύ και επιτάσσουμε''», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Δεν αγαπάμε εμείς το ΕΣΥ, οπότε το αγαπούσε ο κ.Τσίπρας που το άφησε με 500 ΜΕΘ και εμείς που το έχουμε πάει στις 1000 δεν το αγαπάμε. Το αγαπούσε ο Τσίπρας ο οποίος δεν έκανε προσλήψεις, εμείς που έχουμε κάνει προσλήψεις δεν το αγαπάμε. Απλώς εμείς δεν έχουμε την εμμονή Τσίπρα. Ο Τσίπρας δεν θέλει να υπάρχει ιδιωτική υγεία και εμείς λέμε ότι υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ Δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιωτικής υγείας, και αξιοποιούμε αυτές τις δυνατότητες, δηλαδή τον συμπληρωματικό χαρακτήρα, τον παράλληλο χαρακτήρα με τις διάφορες παροχές και υπηρεσίες προς το συμφέρον του ασθενούς. Ο Τσίπρας είναι ο οποίος λεει ότι δεν θέλω να υπάρχει καθόλου ιδιωτική υγεία και θα τα κάνω όλα δημόσια, εμείς δεν είπαμε ότι θα κάνουμε όλη τη δημόσια υγεία ιδιωτική».