«Το lockdown δεν είναι ίδιο με του Μαρτίου και έως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «τα πρόστιμα που επιβάλλονται θα εισπραχθούν», ενώ ανέφερε πως «θα επισπευστεί η διαδικασία και τα έσοδα από τη βεβαίωση των παραβάσεων θα διατεθούν σε ειδικό σκοπό».

Ακόμη δήλωσε πως «μόλις χθες 10.454 αστυνομικοί ήταν στον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων για τον κοροναϊό».

Για τον τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη και το όπλο που είχε πάνω του, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η υπόθεση εκκρεμεί στη δικαιοσύνη».

Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι «η Ελληνική αστυνομία εξετάζει διάφορα σενάρια ελέγχου των μέτρων ενόψει των εορτών».

Ενόψει της επετείου για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ανέφερε πως «δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις και οι συναθροίσεις».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την κίνηση των οχημάτων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Όπως έχει τονιστεί επαλειμμένα το lockdown αυτό δεν είναι το ίδιο σε σχέση με αυτό που είχαμε το Μάρτιο κατά συνέπεια υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία είναι μέσα στα πλαίσια που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ».

«Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί αρκετά, βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται. Αναμφισβήτητα υπάρχει μια κούραση αλλά από την άλλη έχει γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας είναι τα μέτρα αυτά», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το 24ωρο που μας πέρασε είχαμε στην Αττική 53.476 ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.638 παραβάσεις. Παραβάσεις για μη χρήση μάσκας είχαμε 439, το 1/3 των παραβάσεων αφορά τη μη χρήση μάσκας βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μια συμμόρφωση ως προς τη χρήση της μάσκας ως προς τις πρώτες μέρες πολύ σημαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εισπραξιμότητα των προστίμων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Καταρχήν αυτό είναι ένα θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και σε λεπτομέρειες σχετικά με την εισπραξιμότητα των προστίμων δεν θα ήθελα να εισέλθω δεδομένου ότι αφορά και άλλο υπουργείο αλλά σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα θα εισπραχθούν. Υπάρχει μια διαδικασία όπως για τα δημόσια έσοδα και όπως εισπράττονται και τα άλλα πρόστιμα».

ΔΗΜ: Μετά από πόσο καιρό θα δει κάποιος στην εφορία του ότι το χρωστάει;

«Οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται αυτή τη στιγμή είναι να επισπευστεί η διαδικασία αυτή και τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τη βεβαίωση των παραβάσεων αυτών να διατεθούν για ειδικό σκοπό. Τα πρόστιμα θα πληρωθούν πολύ πιο σύντομα από ότι με την κανονική διαδικασία διότι γίνεται ειδική μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου όπου χρειαστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις για την πιο γρήγορη εισπραξιμότητα αυτών των παραβάσεων», απάντησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν μπορούν να σβηστούν τα πρόστιμα, απάντησε: «Υπάρχουν υποβολές ενστάσεων, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που κρίνεται ότι όντως η ένσταση είναι βάσιμη και δεν επιβάλλεται το πρόστιμο, σε κάθε περίπτωση όμως αυτές είναι ελάχιστες περιπτώσεις. Υπάρχει αυστηρή διαδικασία για τα πρόστιμα».

«Η Αστυνομία και το προσωπικό της από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μάχης, χθες για παράδειγμα 10.454 αστυνομικοί ήταν στον έλεγχο αποκλειστικά και μόνο στον έλεγχο που γίνεται για τον covid 19», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πόσοι Αστυνομικοί νοσούν από τον covid, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Έχουμε αυτή τη στιγμή 428 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αστυνομικούς σε όλη τη χώρα και σε καραντίνα είναι 339 αστυνομικοί. Έχουμε μια σαφώς μειωτική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εφαρμόζονται συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν δοθεί εγκαίρως από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα μικρότερος ο αριθμός».

Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Σφακιανάκη, σημείωσε: «Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ στη συγκεκριμένη περίπτωση δεδομένου ότι εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Σε ότι αφορά γενικά όμως στο θέμα των ανανεώσεων των αδειών οπλοφορίας κλπ όταν υποβάλλονται τα σχετικά δικαιολογητικά και οι αιτήσεις, εξετάζονται σαφώς με ένα πλαίσιο αυστηροποίησης».

«Δεν είναι σοβαρό να μπούμε σε αυτή την συνομωσιολογία και στη σεναριολογία, ήταν ένας συνήθης έλεγχος, έγινε από τις ομάδες ΔΙΑΣ όπως συνηθίζεται πάρα πολλές φορές να γίνεται και ο έλεγχος του αυτοκινήτου και διαφόρων αντικειμένων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τους ελέγχους την περίοδο των γιορτών, επισήμανε: «Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχουν και επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν και τα μέτρα που θα ισχύουν όλη αυτή την περίοδο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι τα Χριστούγεννα αυτά θα είναι κάπως διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα και θα πρέπει να αυτοπεριοριστούμε μέσα στην οικογένειά μας, να αποφύγουμε τις πολλές συναντήσεις με άλλα άτομα. Επεξεργαζόμαστε σχέδια, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στο δρόμο, θα ασκεί ελέγχους , θα εφαρμόζει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό αλλά πάνω από όλα απαιτείται να έχει ο καθένας την ατομική και τη συλλογική του ευθύνη. Δεν μπορείς να είσαι ούτε έξω από κάθε σπίτι ούτε έξω από κάθε πολυκατοικία με έναν αστυνομικό. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει στον καθένα από εμάς να αρθεί στο ύψος της ευθύνης που απαιτείται για να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του και τον κοινωνικό του περίγυρο».

Αναφορικά με την επικείμενη επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, σημείωσε: «Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει υποχρέωση να απευθυνθεί και απευθύνθηκε στο υπουργειο Υγείας όπου η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα δώσουν τη σχετική γνωμοδότηση σχετικά με τις συγκεντρώσεις ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου και ανάλογα με το τι θα γνωμοδοτηθεί θα εκτιμηθεί και θα αποφασίσει και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αυτονόητο ότι συγκεντρώσεις και συναθροίσεις με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν από επιδημιολογικής κατάστασης δεν επιτρέπονται».