«Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα στηρίξει βαριές κυρώσεις προς την Τουρκία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφος Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ότι «θα υπάρχουν συμβολικές κυρώσεις η άλλη μία προειδοποίηση προς την Τουρκία για την προκλητικότητα της».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων προς την Άγκυρα ενώ είπε πως «ο Γάλλος πρόεδρος ασκεί πίεση στη Γερμανία».

Τέλος σημείωσε πως «πρέπει να υπάρξει αυστηρό lockdown στην Ελλάδα ως τα τέλη Ιανουαρίου και να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό της χώρας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κύρτσου στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τον Ούγγρο ευρωβουλευτή, ο κ. Κύρτσος σημείωσε: «Μου είχε κάνει εντύπωση για δύο λόγους πρώτον έκανε κάτι παρεμβάσεις, όσο εξωφρενικό και να είναι αυτό υπέρ της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της οικογένειας και μετά είχε αποτραβηχτεί, είχε αφήσει μια γενειάδα περίεργη, ήταν ατημέλητος. Μου είχε κάνει εντύπωση δηλαδή πως στην πρώτη πενταετία έπαιζε κάποιο ρόλο και στη δεύτερη πενταετία είχε αφεθεί. ο άνθρωπος αναζητούσε τον προσωπικό του δρόμο, βέβαια έπρεπε να σέβεται τους κανονισμούς και να μην έχει και χάπια ecstasy...».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Γερμανία θα στηρίξει στις κυρώσεις προς την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Αυτό το θεωρώ πολύ δύσκολο ως αδύνατο, διαβάζοντας αυτά που είπε η καγκελάριος επειδή έδωσε έμφαση στο θέμα της Κύπρου και των ερευνών ή θα υπάρξει κάποια επιβεβαίωση κάποιων κυρώσεων που ήδη θισχύουν για τουρκικές εταιρείες και παράγοντές τπους που έχουν σχέση με την αναζήτηση ενεργειακών πόρων σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής δημοκρατίας οι οποίες ήδη έχουν αποφασιστεί και δεν εφαρμόζονται αλλά και να εφαρμοστούν είναι μικρής σημασίας, συμβολικής. Και το λεω αυτό γιατί αποκλείεται τουρκική εταιρεία να φτάσει σε επίπεδο να κάνει έρευνες μόνη της . επομένως δεν εμποδίζεις τη λειτουργία των τουρκικών εταιρειών γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο της εξόρυξης. Άρα θα έχουμε ή συμβολικές κυρώσεις ή μια ακόμη προειδοποίηση του τύπου έχετε ακόμα 2-3 μήνες κλπ».

«Ξέρουμε ότι η Μέρκελ κάνει πλάτες στην Τουρκία για αυτό άλλωστε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλεσε την Γερμανία ''έντιμο διαμεσολαβητή''. Ο ρόλος της Γερμανίας πρέπει να είναι ρόλος εταίρου προς την Ελλάδα όχι έντιμου διαμεσολαβητή», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν ξέρω ακριβώς που πάμε, πάμε στο να περιμένει η ΕΕ και ιδιαίτερα η Μέρκελ τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Για τις κυρώσεις, ο κ. Κύρτσος ανέφερε: «Εγώ είμαι υπέρ των κυρώσεων, όχι μόνο επειδή είναι καθήκον όλων μας να υποστηρίξουμε τις κυρώσεις για να βάλουμε στη θέση της την Τουρκία αλλά γιατί πρέπει η ΕΕ κάποτε να δείξει ότι όπως λεει η Φον Ντερ Λαϊεν, είμαστε γεωστρατηγική δύναμη γιατί ως τώρα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η ΕΕ στις διεθνείς εξελίξεις».

«Ο Μακρόν επηρεάζει τη Μέρκελ. Νομίζω ότι όλος αυτός ο προβληματισμός της Μέρκελ ο δημόσιος οφείλεται στο Μακρόν διότι αν ήμασταν εμείς χωρίς τον Μακρόν δεν νομίζω ότι θα προβληματιζότανε καν. Ο Μακρόν ασκεί πίεση αλλά έχει τεράστια προβλήματα, η οικονομία είναι -11%, χειρότερα από τη δική μας, η κοινωνία είναι ανάστατη. Ο Μακρόν έχει καλή θεώρηση στα ευρωπαϊκά αλλά δεν έχει οικονομική και πολιτική ισχύ εσωτερική για να τα υποστηρίξει», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την πανδημία, ανέφερε: «Πρέπει να είμαι ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα ο οποίος είμαι υπέρ ενός αυστηρού lockdown διότι θεωρώ ότι αυτό το light lockdown έτσι όπως το εφαρμόζουμε δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο με ένα κινεζικού ή τύπου Νέας Ζηλανδίας lockdown διάρκειας τουλάχιστον 1,5 μήνα μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. θέλω αυστηρό lockdown τουλάχιστον μέχρι τέλη Ιανουαρίου και μετά μια διαχείριση στυλ Νέας Ζηλανδίας ή Κίνας».

«Η αυστηρή αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο το lockdown, περιλαμβάνει για παράδειγμα μαζικά τεστ και στη συνέχεια όταν πέσουν τα κρούσματα και προσπαθούμε να ανακάμψουμε σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση κάθε κρούσματος», επισήμανε ο ίδιος.

«Λέμε ότι δεν κάνουμε αυστηρό lockdown για να μη θιγεί η οικονομία, εγώ το αμφισβητώ αυτό γιατί αυτό το σούρσιμο το οποίο κάνουμε έχει διαλύσει την οικονομία αλλά δεν έχει διαλύσει την οικονομία μόνο σε επίπεδο Ελλάδας ή σε επίπεδο ΕΕ μετακινεί το οικονομικό κέντρο του βάρους σε Κίνα και Ασία. Δηλαδή η Κίνα αναπτύσσεται 2% το 2020 γατί έχει αφήσει πίσω την πανδημία με τις ΗΠΑ κα τη Γερμανία να είναι στο -5% και η πρόγνωση για το ’21 για την Κίνα είναι +8% επομένως άλλο ένα δύο χρόνια να μείνει μπερδεμένη η ΕΕ και οι ΗΠΑ στο θέμα της πανδημίας η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας θα έχει έρθει πολύ πιο κοντά», κατέληξε.