«Οι πολίτες να κάνουν όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο από το κράτος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής ανοσολογίας της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Λιγοξυγκάκης σημείωσε ότι: «έχει γίνει μια παρεξήγηση με την έννοια ότι όταν ανακοινώθηκε η αποτελεσματικότητα ανακοινώθηκε ως μέσος όρος δύο υποδοκιμών που έγιναν με διαφορετική δοσολογία και κάθε υποδοκιμή είχε τη δική της αποτελεσματικότητα και ίσως να μην έπρεπε να ανακοινωθεί ως ένας μέσος όρος αλλά εν πάση περιπτώσει με μια συγκεκριμένη δοσολογία το εμβόλιο φαίνεται ότι φτάνει τις αποτελεσματικότητες της Modena και της Pfizer».

Ερωτηθείς αν έχουν φτάσει στο τέλος της δοκιμής, ο καθηγητής ανέφερε πως: «στο τέλος της δοκιμής δεν έχω εικόνα για αυτή την εβδομάδα αλλά ίσως να έχουν τελειώσει ούτως ή άλλως και να έχουν μεταφερθεί όλα τα αποτελέσματα στη ρυθμιστική αρχή για την άδεια αλλά η παρακολούθηση των εθελοντών θα συνεχιστεί γιατί πρέπει πρώτα να βρούμε πόσο διαρκεί η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο και δεύτερο αν το εμβόλιο σταματάει τη μετάδοση του ιού».

«Γιατί όλα αυτά που ανακοινώνονται για τις αποτελεσματικότητες πρόκειται για την ατομική προστασία. Τα εμβόλια παρέχουν 90-95% ατομική προστασία αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εμβολιασμένοι θα γίνουμε ασυμπτωματικοί φορείς ή θα σταματήσει και η μεταφορά του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πότε θα έχουμε σαφή εικόνα για την ανοσία που μας προσφέρει το εμβόλιο, απάντησε: «Δεν θα ξέρουμε σίγουρα αν δεν ακολουθήσουμε τους εμβολιασμένους εθελοντές σε βάθος χρόνου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι ανθρωποι έχουν αναρρώσει από τον covid έχουν ανοσία τουλάχιστον για 8 μήνες, ο εμβολιασμός όμως πρέπει να πούμε ότι προκαλεί μεγαλύτερη διάρκεια ανοσίας συνήθως από τη φυσική ασθένεια».

ΔΗΜ.: Άρα μπορούμε να πούμε για ένα χρόνο περίπου;

«Ναι, θεωρώ ότι κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.