Πρωτόγνωρο αυτό που έγινε στις ΗΠΑ καθώς η Δημοκρατία στη χώρα είναι από τις παλαιότερες με ισχυρότατους θεσμούς, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο κ.  Συρίγος εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια κίνηση που δεν ήταν οργανωμένη και το αποτέλεσμα ήταν μια κατάσταση οχλοκρατίας, δεν υπήρχε σχέδιο να καταλύσουν κάτι πλην να σταματήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είπε ακόμα πως ο Τραμπ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους θεσμούς οι οποίοι αντέδρασαν.

Εκτίμησε μάλιστα  πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στη ορκωμοσία του Τζο Μπάϊντεν στην οποία θα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Πενς και η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
 

Ειδικότερα, η συνέντευξη του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1 έχει ως εξής:

Με αφορμή τη χθεσινή επίθεση στο Καπιτώλιο

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Αμερική είναι μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες  του κόσμου, δεύτερον ότι έχει ισχυρότερους θεσμούς. Δηλαδή βλέπουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πως αντιδρούν οι θεσμοί σε μια προσπάθεια καταλύσεώς τους.  Αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο και πραγματικά είναι σοκαριστικό να βλέπεις αυτά τα πράγματα. Η εντύπωση που μου δίνεται είναι ότι ο Τράμπ έκανε μια κίνηση η οποία δεν ήταν οργανωμένη, δεν είχε δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο στόχο πλην  το αόριστο να «ανατρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών» αλλά ήταν αρκετά θολό αυτό  έτσι καταλήξαμε σε μια κατάσταση οχλοκρατίας στην οποία αυτοί οι οποίοι εισέβαλλαν μέσα στο Καπιτώλιο δεν ήξεραν τι να κάνουν. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποιο σχέδιο να καταλύσουνε κάτι πλην του να σταματήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο δεν  γίνεται όμως να σταματήσει.

Ο Τράμπ προσπάθησε, χωρίς κανέναν πολιτικό πολιτισμό, να εκμεταλλευτεί τους θεσμούς και οι θεσμοί βλέπουμε πως αντιδρούν».

Αναφορικά με τον «τραμπισμό

«Αυτό που αναφέρεται ως «τραμπισμός» είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο το οποίο πιάνει και την Ευρώπη, είναι η αμφισβήτηση του υπάρχοντος συστήματος, είναι η αμφισβήτηση αυτών των οποίων ακούμε, είναι αυτό που βλέπουμε με το αντι-εμβολιαστικό κίνημα ή με το κίνημα των αρνητών της μάσκας είναι όλα αυτά τα οποία τα βλέπουμε να υπάρχουν. Στην Αμερική λέμε «τραμπισμό» στην Ευρώπη αυτά τα κινήματα οδήγησαν στο Brexit  επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κυρίως να αποφύγουμε αυτές τις αφοριστικές αντιλήψεις «αυτό δεν είναι για εμάς, συμβαίνει αλλού». Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο Τράμπ θα παραδώσει στον Μπάϊντεν

« Το πιο πιθανό είναι να μην παρευρίσκεται στη διαδικασία αναλήψεως καθηκόντων από το νέο πρόεδρο,  είμαι βεβαίως όμως ότι θα παρευρίσκεται ο νυν αντιπρόεδρος κος Πενς και η ηγεσία του ρεπουμπλικανικού κόμματος ως μήνυμα ότι δεν συμφωνούν με αυτές τις αντιλήψεις».