«Αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ είναι κάτι μεταξύ τραγωδίας και οπερέτας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας πως οι εισβολείς δεν ήξεραν τι ήθελαν.

Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στο θέμα των ΗΠΑ υπογράμμισε πως «μια πολιτική ετών ακραίου λαϊκισμού θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ».

Παράλληλα, σημείωσε πως μια μεγάλη μερίδα πολιτών έκανε την ανασφάλεια, οργή και οδηγήθηκε σε ακραίες θεωρίες, ενώ είπε ότι «η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα για το οποίο πρέπει να παλεύεις καθημερινά»

Ειδικότερα, εκτίμησε πως οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αντιληφθεί ότι δεν πάει άλλο και θα γυρίσουν στις αρχές του κόμματος επί Λίνκολν.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τέτοια φαινόμενα να συμβούν και στην Ελλάδα.

Τέλος, τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα λύσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν. 

Για τα ελληνοτουρκικά:

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο διαλόγου με την Άγκυρα στο πλαίσιο των θεμάτων που έχει θέσει η Αθήνα.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στις διερευνητικές επαφές καθώς έχει με το μέρος της το διεθνές δίκαιο ενώ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό ώστε να πάμε στη Χάγη.

Για τον ανασχηματισμό:

Για τον ανασχηματισμό είπε πως είναι μια νέα αρχή λέγοντας ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα ενώ απέρριψε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Αναφορικά με την πανδημία και την περίοδο του εμβολιασμού η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως είναι μείζον θέμα αν δεν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό έως το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή ωστόσο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει την τρίχα τριχιά ενώ είπε πως οι ισχυρισμοί της ξεφεύγουν από το λογικό πλαίσιο.

Για την Εκκλησία:

Η κ. Μπακογιάννη δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και για το μείζον που δημιουργήθηκε με την Εκκλησία και την λειτουργία των ναών τα Θεοφάνεια, σημειώνοντας πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ζήτησε ατομική ευθύνη από όλους ενώ είπε πως δεν μπορούσε να διανοηθεί ΜΑΤ έξω από τις εκκλησίες.

Κατέληξε λέγοντας ότι συμπεριφορές μικρής μειονότητας είναι αυτές που πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στα επεισόδια στο Καπιτώλιο, η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε:
«Αυτό που συνέβη είναι κάτι μεταξύ τραγωδίας και οπερέτας. Τραγωδία διότι είναι κάτι απίστευτο, αυτό που έγινε στο Καπιτώλιο δεν μπορούσε να το φανταστεί κανένας άνθρωπος στον κόσμο που γνωρίζει την Αμερική. Φανταζόταν ότι μπορεί να συμβεί στη Μπανανία αλλά όχι πάντως στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου. Οπερέτα διότι πραγματικά η εικόνα άγγιζε τα όρια του γελοίου. Δηλαδή κάτι τύποι εντελώς «ψεκασμένοι» θα τους λέγαμε στην Ελλάδα, ντυμένοι με κέρατα και αμφίεση περίεργη οι οποίοι μπήκαν στο Καπιτώλιο χωρίς στόχο , χωρίς πραγματική βούληση ούτε ξέρανε τι θέλανε οι άνθρωποι αυτοί. Το πρόβλημα είναι ότι μια πολιτική ετών και εννοώ και πριν ακόμα από τον Τράμπ, ακραίου λαϊκισμού και η οποία δούλευε απάνω στην ανασφάλεια της χαμηλής και μεσαίας αμερικανικής τάξης, του φόβου μπροστά στην παγκοσμιοποίηση, το φόβου μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις η οποία είχε γίνει εν μέρει αποδεκτή από το σύνολο του ρεπουμπλικανικού κόμματος αυτή η πολιτική θα συνεχίσει δυστυχώς να υπάρχει και μετά τον Τράμπ και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

«Είναι αδικαιολόγητο το δια ταύτα, βεβαίως έχει δικαιολογία η ανασφάλεια και βεβαίως καποιος πρέπει με μεγάλη σοβαρότητα να δει τα προβλήματα αυτές της τάξης των αμερικάνων η οποία είναι εύκολα επηρεάσιμοι σε ακραίες λογικές και την ανασφάλεια τους την έχουν μετατρέψει σε οργή και την οργή αυτή σε ακραίες θεωρίες αλλά αυτό από την άλλη μεριά δεν σημαίνει ότι μπορεί κανένας να σκεφτεί την οποιαδήποτε έκπτωση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Εδώ βγαίνει ένα συμπέρασμα επειδή δεν εμφανίζεται μόνο στην Αμερική , εμφανίζεται και σε άλλες χώρες αυτό το φαινόμενο του ακραίου αυταρχικού λαϊκισμού ότι οι εκπτώσεις στη δημοκρατική διαδικασία και στις δημοκρατικές αρχές είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνεται ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείς να κάνεις μικρή έκπτωση, δεν υπάρχει μικρή έκπτωση στις δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν ξεκινήσεις αυτή την κατηφόρα από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τέλος. Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα το οποίο δεν μπορείς ποτέ να το θεωρήσεις κεκτημένο, πρέπει κάθε μέρα να παλεύεις για να το εμπεδώσεις και αυτό δυστυχώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χάθηκε στην Αμερική. Θα επανέλθει γιατί η Αμερική είναι μια μεγάλη δημοκρατία , ήταν εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ασχέτως κόμματος, βγήκαν και υποστηρίξανε τους θεσμούς τους, υπογράμμισε η ίδια.

«Ήταν εντυπωσιακό πως οι επικεφαλείς τους ρεπουμπλικανικού κόμματος είπανε σκληρότερες κουβέντες από ότι έχουνε πει οι δημοκρατικοί μέχρι τώρα. Είναι βέβαιο ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι διχασμένο, αυτός ο διχασμός θα πρέπει να καλυφθεί τώρα. Εγώ είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αντιληφτεί ότι δεν πάει άλλο και από εδώ και πέρα θα γυρίσουνε πίσω στις αρχές που είχε το κόμμα επί Λίνκον και θα προσπαθήσουν να μειώσουν την επιρροή αυτών των ακραίων. Είναι μια μακρά διαδικασία και για τον Μπάϊντεν είναι μια τρομακτική πρόκληση γιατί το γνώριζε ότι είχε να κάνει με μια διχασμένη χώρα αλλά τώρα πλέον είναι πασιφανές ότι έχει να κάνει με μια χώρα που έχει βαθύ πρόβλημα στο εσωτερικό της και ένα κόστος το οποίο αναμφισβήτητα υπέστη το κύρος των ΗΠΑ προχθές σε όλο τον κόσμο. Είδε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Ερντογάν όπου περίπου κάνει μαθήματα δημοκρατίας στην Αμερική δηλαδή όλα τα έχουμε δει σε αυτή τη ζωή. Δείτε τον τρόπο που αντέδρασε ο Πούτιν, δείτε την απόλυτη σιωπή των Κινέζων και ούτω καθεξής δηλαδή οι αντίπαλοι των ΗΠΑ πίνουν γλυκό κρασί», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να μας φοβίσει η ενδοσκόπηση που θα κάνει η Αμερική σε σχέση με την εξωτερική της πολιτική, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Το ξέρουμε αυτό ότι θα συμβεί, το αναμένουμε παρά ταύτα δεν πιστεύω ότι η παρουσία, σε σχέση με την εποχή Τράμπ, της Αμερικής στα διεθνή θέματα θα είναι μικρότερη, αντίθετα εξακολουθώ και πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερη. Δεν μιλάμε για την Αμερική του ’90, μιλάμε για την Αμερική σε σχέση με πριν 4-5 χρόνια, θα είναι εντονότερη η παρουσία του Μπάϊντεν. Έχουμε ένα παρα πολύ καλό νέο ότι εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών ο Μενέντες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό νέο, είναι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει με τη στάση του εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει υποστηρίξει τις απόψεις του και στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό και διάφοροι μέσα στην καινούργια γραφειοκρατία ανθρωποι οι οποίοι ξέρουν τα προβλήματα τα ελληνοτουρκικά σε βάθος και αυτό είναι πολύ θετικό για εμάς».

«Από την άλλη μεριά η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι αν περιμένει τις αμερικανικές εκλογές για να της λύσει κάποιος αμερικάνος πρόεδρος τα προβλήματα της είναι βαθειά νυχτωμένη. Θα χρειαστεί και η Ευρώπη να σοβαρευτεί επιτέλους και να αποφασίσει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δηλαδή η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και η θέση της Ευρώπης γενικότερα στο παγκόσμιο σκηνικό είναι υποχρέωση και ευθύνη της ίδιας της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περιθώριο για ελληνοτουρκικές επαφές, ανέφερε: «Βεβαίως υπάρχει περιθώριο. Τα προβλήματά μας με την Τουρκία δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο με διερευνητικές επαφές, δηλαδή διάλογο και από εκεί και πέρα διεθνή δικαιοδοσία αν δεν καταλήξουμε να τα βρούμε. Αυτή είναι η ουσία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλοι αυτοί οι οποίοι μου έχουν κάνει κατά διαστήματα κριτική δεν έχουν καταθέσει καμιά άλλη άποψη, όλοι είναι της λογικής «να πάμε αργότερα, να μην κάνουμε τίποτα τώρα κλπ», το αργότερα δεν ήταν ποτέ λύση ούτε πριν ούτε σήμερα ούτε θα είναι αύριο. Άρα η Τουρκία με τους όρους που αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει, με αυτό το πλαίσιο, για αυτό το θέμα που πράγματι η Τουρκία δεν το επιθυμεί γιατί της είναι πολύ στενός ο κορσές, εμείς πρέπει να επιμείνουμε μέχρι τέλους. «Ναι κύριοι περιμένουμε την πρόσκλησή σας να έρθουμε στο τραπέζι των διερευνητικών» και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δώσουμε την αίσθηση σε κανέναν, το οποίο δεν ανταποκρίνεται και στην αλήθεια δηλαδή, ότι φοβόμαστε τον οποιοδήποτε τέτοιο διάλογο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τον διάλογο γιατί η Ελλάδα έχει βάση των επιχειρημάτων της το διεθνές δίκαιο».

«Διερευνητικές με συγκεκριμένο στόχο. Διερευνητικές με συγκεκριμένο στόχο σημαίνει ότι ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, αν συμφωνήσουμε. Αν δεν συμφωνήσουμε ο στόχος πρέπει να είναι το συνυποσχετικό το οποίο θα μας οδηγήσει στη Χάγη. Δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία, είναι μια διαδικασία μακριά. Δεν είναι κάτι που θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα ξεκινήσει μέσα στο ’21 αλλά πρέπει να ξεκινήσει. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, είναι άλλο να πράγμα να συζητάς για θέματα που το διεθνές δίκαιο σου λεει ότι οφείλεις να συζητήσεις δηλαδή εμείς λέμε ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική μας, οι τούρκοι λένε ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική τους, το διεθνές δίκαιο λεει ότι σε τέτοια περίπτωση κάθεσαι στο τραπέζι», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αν συμφωνήσεις συμφώνησες , αν δεν συμφωνήσεις πας στο διεθνές δικαστήριο. Και είναι άλλο πράγμα η μονομερής τοποθέτηση που είναι εκτός τόπου και χρόνου μιας χώρας η οποία σου λεει πχ ότι εγώ θέλω να αλλάξω τη συνθήκη της Λωζάννης ή εγώ μονομερώς διεκδικώ αυτά, αυτό είναι άλλο πράγμα. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, το ένα δεν το συζητάμε ποτέ και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κουβέντα επ’ αυτού το άλλο με βάση το διεθνές δίκαιο είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και με την ισχύ των επιχειρημάτων μας να καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών, επισήμανε η κ. Μπακογιάννη.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, δήλωσε: «Είναι μια νέα αρχή από εκεί και πέρα όλοι οι ανασχηματισμοί κρίνονται από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης, αυτός είναι ο στόχος αυτού του ανασχηματισμού και εδώ είμαστε όλοι μαζί για να τον κρίνουμε από το αποτέλεσμα το οποίο θα έχει. Στόχος μας είναι ένα νέο ξεκίνημα, χαίρομαι που μπήκαν μέσα συνάδελφοι βουλευτές το είχα πει και πριν από τον ανασχηματισμό ότι είναι ένα θετικό πράγμα η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας σε κυβερνητικές ευθύνες άρα από αυτή την άποψη το θεωρώ εξαιρετικά θετικό».

Ερωτηθείσα αν είναι ένας «εκλογικός ανασχηματισμός», απάντησε: «Όχι, η Ελλάδα έχει τρία μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσει, είπαμε για την Τουρκία, έχουμε τον εμβολιασμό που είναι ένα τεράστιο στοίχημα. Ο εμβολιασμός είναι τεράστιο στοίχημα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Εάν δεν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο μέχρι το καλοκαίρι τότε θα υπάρξει μείζον θέμα. Μείζον θέμα και για την οικονομία μείζον θέμα υγείας άρα αυτός είναι πρώτιστος στόχος για να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από αυτό το βραχνά. Και τρίτον έχουμε το θέμα της οικονομίας μπροστά μας άρα πιστεύετε ότι υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος αυτή τη στιγμή που να σκέφτεται μέσα σε αυτές τις καταστάσεις τις εκλογές!».

Ερωτηθείσα για τη στάση της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία προσπαθεί να κάνει την τρίχα τριχιά δηλαδή είναι και με τον παπά και με τον ζευγά ανάλογα με το όπως την βολεύει. Η πραγματικότητα είναι ότι ο μέσος πολίτης ξέρει κάτι πολύ απλό ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό όταν δεν γνωρίζει το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Αυτός ο ιός δεν είναι προβλέψιμος, άρα δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή πρόβλεψη και έρχεται και σου κάνει κριτική γιατί προβλέπεις για παράδειγμα ότι θα ανοίξει κάτι, με βάση τα δεδομένα που έχεις εκείνη την ώρα, και είσαι υποχρεωμένος μετά να το αλλάξεις. Δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή στρατηγική μακροπρόθεσμη δυστυχώς ούτε μεσοπρόθεσμή, όταν δεν έχεις τα δεδομένα και όταν τα δεδομένα αυτά αλλάζουν καθημερινά. Άρα ναι, αυτή η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κάνει μια στρατηγική, να την αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα τα οποία έχει. Ακούω τρελά πράγματα, υπάρχει κανένας πολιτικός σε αυτό τον κόσμο ο οποίος να θέλει να έχει κλειστεί την αγορά; Υπάρχει κανένας άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος να θέλει να μην πάνε τα παιδιά στο σχολείο; Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος να χαίρεται που είμαστε κλεισμένοι σε καραντίνα; Δηλαδή ισχυρίζεται η αντιπολίτευση κάποια πράγματα που ξεφεύγουν της κοινής λογικής».

Αναφερόμενη στον εορτασμό των Θεοφανίων, σημείωσε: «Δεν ξέρω αν θα χρειαζόταν μια μεγαλύτερη ενημέρωση της εκκλησίας για τη σοβαρότητα της κατάστασης ένα πράγμα ξέρω μετά βεβαιότητος ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους. Όταν λέμε για όλους εννοώ για όλους, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Μπείτε λίγο στα παπούτσια των άλλων που πρέπει να αποφασίσουν, θα στείλουν τα ΜΑΤ στους ιερούς ναούς; Θα βγάλουν τον κόσμο έξω με τα ΜΑΤ; Φαντάζεστε τι θα γινόταν! Θα έρχονται να μαζεύουν τους διαδηλωτές του ΚΚΕ και να τους βάζουν μέσα στα ΜΑΤ. Φαντάζετε τι θα γινόταν! Εδώ κρίνεται πλέον ο καθένας και ο κάθε φορέας και από τη δική του ατομική και προσωπική ευθύνη. Είμαστε μια δημοκρατία δεν μπορεί μια δημοκρατία να λειτουργήσει με έναν αστυνομικό έξω από το σπίτι του καθενός μας. Κρίνονται και οι φορείς, τα άτομα, τα κόμματα τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν το νόμο».

«Εγώ δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μπορούσαν να έρθουν τα ΜΑΤ έξω από κάποια εκκλησία και δεν νομίζω πως μπορεί και κανένας σοβαρά να το ισχυριστεί αυτό ως πρόταση η οποία να κατατεθεί για αυτό και είδατε ότι ήξεις αφίξεις ήταν όλες οι κουβέντες από όλα τα κόμματα. Δηλαδή από αυτή την κρίση ή θα βγούμε όλοι μαζί ή θα πληρώσουμε το κόστος όλοι μαζί και δυστυχώς συμπεριφορές μιας μικρής μειονότητας η οποία πάντοτε βρίσκεται στα όρια της συμπεριφοράς της, αυτές είναι που πληρώνουνε μετά η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Πιστεύω ότι στο θέμα της εκκλησιάς εύκολα θα υπάρξει μια συνεννόηση, η εκκλησία έχει δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλο αυτό τον καιρό. Έχει πληρώσει φόρο αίματος η εκκλησία μεγάλο από τον κορονοϊό και έχει κάθε διάθεση να μπορέσει να μην ξαναυπάρξει τέτοιου είδους πρόβλημα όπως υπήρξε κατά τη διάρκεια των Θεοφανίων», κατέληξε η ίδια.