«Αφετηρία για τη σημερινή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η ανησυχία για τις εξελίξεις στην πανδημία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει κοινός σχεδιασμός και για το λόγο αυτό ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή της επιτροπής των ειδικών ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία».

Για τους εμβολιασμούς, ανέφερε πως «η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν μείνει πίσω και ζήτησε από την ΕΕ να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ΚΑΙ η Ελληνική να παράγουν και να προσφέρουν το εμβόλιο».

Τέλος ο ίδιος απέρριψε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια μορφή συγκυβέρνησης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:
«Η αφετηρία για τη σημερινή συνάντηση είναι η βαθειά ανησυχία που έχουμε για τις εξελίξεις στο επίπεδο της πανδημίας το οποίο πυροδοτεί και μια σειρά από εξελίξεις και στην οικονομία προφανώς αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γνωρίζετε ότι όλο αυτό το διάστημα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σειρά με επαφές και με ανθρώπους από την πρώτη γραμμή των νοσοκομείων αλλά και με ανθρώπους από την επιστημονική κοινότητα και τα μηνύματα τα οποία παίρνουμε είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά γιατί μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα με ένα ΕΣΥ καταπονημένο, με ένα προσωπικό στο ΕΣΥ το οποίο εργάζεται στο κόκκινο εδώ και πολύ καιρό χωρίς να έχει τις κατάλληλες εφεδρείες, και μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα που ενώ εδώ και 2 μήνες βρισκόμαστε σε περιοριστικά μέτρα μέσα σε δύο μήνες και μια εβδομάδα έχουμε θρηνήσει 4520 συνανθρώπους μας».

«Με αυτή την έννοια είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή τη στιγμή η Αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε έστω και τώρα να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός για αυτό προτείναμε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με συμμετοχή ανθρώπων από την επιτροπή των ειδικών έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κοινά την άμυνα της χώρας και της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία. Αυτό είναι το ένα σκέλος, το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το εμβόλιο γιατί ο εμβολιασμός συνολικά στην Ευρώπη δεν πηγαίνει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να πηγαίνει ειδικά στην Ελλάδα όμως είχαμε και κάποιες ακόμα χειρότερές καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν τον ικανοποιεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για 8.000 εμβολιασμούς, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε: «Είμαστε πολύ πίσω από τους αρχικούς σχεδιασμούς αυτό είναι ξεκάθαρο και αφορά το σύνολο της ΕΕ για αυτό εμείς λέμε το εξής συγκεκριμένο, είναι μια πρόταση που την έχει αναφέρει και ο κ. Μόσιαλος. Πρέπει αυτή τη στιγμή η ΕΕ να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι αν η ΕΕ αγοράσει τις πατέντες και τις δώσει στις χώρες αυτό σημαίνει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μπορεί αν συνεισφέρει με μαζική παραγωγή εμβολίου πάρα πολύ γρήγορα. Αν η ΕΕ δεν προχωρήσει γρήγορα με όρους που θα εξασφαλίζουν το μαζικό εμβολιασμό της χώρας γιατί ακόμα και 8 χιλιάδες εμβολιασμοί που ανακοινώθηκαν σήμερα, αν υπολογίσουμε ότι χρειάζονται δύο εμβολιασμοί σε κάθε πολίτη κατανοείτε πόσο πίσω πηγαίνει ο επιθυμητός στόχος για αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει ακόμα και διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια. Το ζήτημα του κοινού σχεδιασμού είναι ανεξάρτητο από το εμβόλιο, ακόμα και αν είχαμε τον καλύτερο εμβολιασμό στο καλύτερο σενάριο ανοσία θα πετυχαίναμε μετά το καλοκαίρι αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε χρειαζόμαστε τη άμυνα της κοινωνίας».

Ερωτηθείς τι θα εξυπηρετήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε συγκυβέρνηση. Το συμβούλιο είναι μια ένδειξη ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κάτι το οποίο ξεπερνάει τις πολιτικές δυνάμεις και πρέπει συλλογικά να προσπαθήσουμε να χαραχτεί ένα κοινό σχέδιο και εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό το κοινό σχέδιο. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ελέγχει την κατάσταση, δεν χρειάζεται να ακούσει κανέναν από την αντιπολίτευση και δεν χρειάζεται ένα κοινό σχέδιο, δεν είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εμείς λέμε ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όταν μέσα σε δύο μήνες και μια εβδομάδα έχουν χαθεί 4.520 συνάνθρωποί μας είμαστε σε κατάσταση έκτακτης κατάστασης».

«Εμείς ζητάμε να συμμετέχουν και οι λοιμωξιολόγοι γιατί υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ακολουθούμε τους ειδικούς. ''Να ακολουθούμε τους ειδικούς'' σημαίνει ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ανακοινώνει πχ ότι θα ανοίξουν τα σχολεία πριν συνεδριάσει η επιτροπή και να βλέπουμε όλα τα μπρος πίσω που είδαμε όλες αυτές τις μέρες. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, δεν υπάρχει έλεγχος. Σε φυσιολογικές συνθήκες η δουλειά της αντιπολίτευσης θα ήταν να ζητήσει εκλογές, δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας όμως να γίνουν εκλογές. Θα ήταν πραγματικά ανεύθυνο εν μέσω πανδημίας να ζητήσουμε εκλογές και ο κόσμος να συνωστιστεί στις κάλπες όταν δεν έχουμε ΜΕΘ», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Όταν το πρωί βγαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και λεει «σκεφτόμαστε αν θα ανοίξουμε τα σχολεία» και μετά από δύο ώρες η υφυπουργός παιδείας λεει ''θα ανοίξουμε τα σχολεία'' είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, έχει χαθεί ο έλεγχος. Δεν θέλουμε συγκυβέρνηση, θέλουμε να σταματήσει να πεθαίνει ο κόσμος εκτός ΜΕΘ, θέλουμε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, θέλουμε να υπάρξουνε μέτρα στους χώρους εργασίας γιατί οι χώροι εργασίας συνεχίζουν να είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού και έχει διαλυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό δεν λέγεται συγκυβέρνηση, λέγεται προστασίας της κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε: «Για δύο λόγους, πρώτα από όλα γιατί η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ακριβώς η εθνική γραμμή της χώρας. Σύνθετη ονομασία με συνταγματική αλλαγή. Ήταν ακριβώς η ομιλία που είχε κάνει ο Ε. Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στον ΟΗΕ. Ο δεύτερος λόγος ήταν γιατί εκείνη την περίοδο ο κ. Μητσοτάκης είχε συνειδητά επιλέξει κοιτώντας απλά μετρήσεις ποσοστών, γιατί όλη η Ευρώπη ήξερε ότι ο κ Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που δεν θα είχε πρόβλημα σε άλλο πλαίσιο να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχε επιλέξει να ακολουθήσει μια λαϊκιστική γραμμή. Ξαναλέω όμως ότι δεν μπορούμε σε στιγμές που θεωρούμε ότι όντως είναι κρίσιμες να αρνούμαστε μια τέτοια λύση. Η συνεδρίαση πολιτικών αρχηγών μαζί με ειδικούς επιστήμονες είναι όντως κάτι πολύ ιδιαίτερο, εμείς λέμε ότι είμαστε πραγματικά κρίσιμη στιγμή και αυτό που είναι πάνω από τα μικροπολιτικά παιχνίδια είναι το να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς γιατί όλα αυτά δεν μπορούν να συζητηθούν στη Βουλή, ανέφερε: «Για τρεις λόγους, πρώτα από όλα γιατί το αρχικό σχέδιο με τον εμβολιασμό δεν πηγαίνει έτσι όπως έπρεπε να γίνει άρα όντως έχουμε μια έκτακτη συνθήκη. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί όντως υπάρχει κατι καινούργιο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που πέρα από αυτά που έλεγε από την πρώτη στιγμή για την πανδημία είναι και ένα σχέδιο για το εμβόλιο το οποίο προέκυψε από την ανάγκη. Αν προχωρούσε ο σχεδιασμός του εμβολιασμού με τον τρόπο που γνωρίζαμε και είχε ανακοινώσει η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα αναγκαζόμασταν να πούμε αυτά που λέμε τώρα. Και ο τρίτος λόγος είναι γιατί είναι εντελώς διαφορετικό ο τρόπος οργάνωσης μιας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών μαζί με τους επιστήμονες από μια πολιτική συζήτηση μέσα στη Βουλή».