Τα σχολεία δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης, εκείνο που έχει μεγάλη αξία είναι να διασφαλίσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών που διαταράσσεται όταν αποξενώνονται από το σχολικό περιβάλλον, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παράλληλα ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για το θέμα των εμβολιασμών ο κ. Γεραπετρίτης, επανέλαβε πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί εγγράφως ότι θα προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της κεντρικής διανομής της ΕΕ

Τόνισε ωστσόσο πως κάθε μέλος της ΕΕ λαμβάνει αριθμό εμβολίων κατά αναλογία του πληθυσμού και πως δεν υπάρχει δυνατότητα για ένα κράτος μέλος να προμηθεύεται εκτός πλαισίου της ΕΕ και συμπλήρωσε πως κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να πάρει περισσότερα εμβόλια από αυτά που δικαιούται.

Αναφορικά με τη χώρα μας ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αριθμό που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού ώστε να υπάρξει ανοσία ενώ τόνισε πως είναι σε πλήρη ανάπτυξη 24 εκατομμύρια δόσεις που αναλογούν σε 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Αναφορικά με το αίτημα να πάρουν τα κράτη μέλη τις πατέντες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, είπε πως οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν τα δικαιώματα των εμβολίων. Είπε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει μια χώρα να έχει σημαντικές υποδομές και ίσως στην Ελλάδα να μην υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Δεν απέκλεισε ωστόσο κάτι τέτοιο να συζητηθεί στο μέλλον.

Ανέφερε πως στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί το 0,5 του πληθυσμού ποσοστό διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σημείωσε παράλληλα πως στη χώρα πλησιάζουμε τους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα, είπε πως έχουν γίνει περισσότεροι από 45.000 εμβολιασμοί και στόχος είναι 30.000 εμβολιασμοί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ  στο σύστημα έχουν μπει περισσότερα από 50 νοσοκομεία

Σε ότι αφορά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είπε πως δεν υπάρχει καμία αντίθεση με τον πρωθυπουργό τον οποίο όπως είπε  ενημερώνει καθημερινά για την εξέλιξή της πανδημίας.

Αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, είπε πως η άγκυρα θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να ξεκινήσουν θα πρέπει να ΜΗΝ υπάρχει ίχνος τουρκικής επιθετικότητας προς τη χώρα μας και η συζήτηση θα γίνει μόνο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη στα  Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων

«Εκείνο το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών διότι δεν είναι μόνο το κομμάτι το εκπαιδευτικό, δηλαδή το κομμάτι της παραγωγής της γνώσης, είναι το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών που βεβαίως  διαταράσσεται όταν αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, και βεβαίως είναι και το ζήτημα των δευτερογενών κοινωνικών ανισοτήτων το οποίο παράγεται εκ του γεγονότος ότι η τηλεκπαίδευση, η οποία πράγματι έχει πάρει εξαιρετικά καλά στην Ελλάδα, δεν παύει να είναι κυμαινόμενη, να είναι διαβαθμισμένη άλλα σχολεία έχουν καλύτερο επίπεδο άλλα  λιγότερο καλό άρα το πάρα πολύ κρίσιμο είναι ότι τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο.  Αυτό γίνεται σήμερα σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την ειδική αγωγή η οποία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά η ελπίδα μας είναι σύντομα, με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Έχω την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.  Από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει την περίοδο της κρίσης δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο από το οποίο να ενδείκνυται ότι δεν πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο. Τα σχολεία δεν συνιστούν πηγή υπερμετάδοσης της νόσου. Έχουμε ήδη προβλέψει για όλα τα μέσα υγιεινής , μέσα προφύλαξης , μέσα προφύλαξης, κυλιόμενο ωράριο για την αποφυγή συγχρωτισμών και βεβαίως έχουμε ενεργοποιήσει και την ειδική πλατφόρμα για τα τεστ που θα μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα καθαρό σχολικό περιβάλλον».

Αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων

«Η ΕΕ έχει ένα κεντρικό σύστημα για την προμήθεια και διανομή των εμβολίων,  το κεντρικό αυτό σύστημα σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί εγγράφως με την ΕΕ ότι θα προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της κεντρικής διανομής της Ένωσης. Δεν επιτρέπεται καμία απολύτως παράπλευρη εισαγωγή των εμβολίων εκτός του πλαισίου της ΕΕ. Δεύτερον και σημαντικό, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ λαμβάνει αριθμό εμβολίων κατά αναλογία του πληθυσμού άρα υπάρχει μια συγκεκριμένη κλείδα με βάση την οποία προμηθεύονται από την ΕΕ  όλα τα κράτη μέλη. Δεν υπάρχει δυνατότητα για ένα κράτος μέλος δηλαδή πρώτον, να προμηθεύεται εκτός του πλαισίου της ΕΕ και δεύτερον δεν υπάρχει δυνατότητα να προμηθεύονται ανισοβάριες σε ότι αφορά  το κομμάτι της διανομής από την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν η Γερμανία κάνει  απευθείας συμφωνίες  με τις εταιρείες των εμβολίων

«Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Γερμανία και την ΕΕ ή αντιστοίχως οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος και την ΕΕ, εγώ εκείνο το οποίο επισημαίνω είναι ότι υπάρχει ρητή δέσμευση. Είναι προφανές ότι αν μπούμε σε μια λογική τέτοιου τύπου μεμονωμένου ανταγωνισμού των χωρών της Ευρώπης αντιλαμβανόμαστε ότι θα φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις μιας φαρμακευτικής πλειοδοσίας, μιας φαρμακευτικής πειρατείας εκεί όπου κάθε κράτος θα προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή ή διανομή για τη χώρα ενόσω θα υπονομεύει τη διανομή για τις υπόλοιπες χώρες. Θα είχε τεράστια προβλήματα. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό  προφανώς και θα αποτραπεί από την ΕΕ».

ΔΗΜ: Άρα το κάνει η Γερμανία και σας κατηγορεί και η αντιπολίτευση για αυτό το θέμα

« Δεν το γνωρίζω. Είναι πάρα πολύ εύκολη η κατηγορία εκ μέρους της αντιπολίτευσης γιατί η αντιπολίτευση κατηγορεί για το οτιδήποτε.  Εγώ θέλω να είμαι  συγκεκριμένος με τα δεδομένα, να τα κωδικοποιήσουμε για να είναι εντελώς ξεκάθαρα. Η ΕΕ διανέμει κεντρικά, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να παίρνει παράπλευρά, εάν συμβεί αυτό είναι προφανές ότι θα υπάρξουν κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ. Δεύτερον, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να πάρει εντός της ΕΕ περισσότερα εμβόλια από εκείνα που δικαιούται με βάση την αναλογία του πληθυσμού της. Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος μέλος δεν επιθυμεί να λάβει το μέγιστο των δόσεων του εμβολίου που αναλογεί πληθυσμιακά στη χώρα αυτή τότε μπορούν οι υπόλοιπες χώρες να λάβουν περισσότερες δόσεις.  Τρίτον, η Ελλάδα μέσω της κεντρικής συμφωνίας της ΕΕ με τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο έχει εξασφαλίσει έναν αριθμό εμβολίων ο οποίος υπερκαλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και τις ανάγκες για την παραγωγή ανοσίας. Έχουμε δηλαδή στην πραγματικότητα σε πλήρη ανάπτυξη 24 εκατομμύρια δόσεις οι  οποίες αναλογούν σε 15 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών».

Αναφορικά με το δημοσίευμα ότι η Ελλάδα δεν πήρε κάποιες δόσεις του εμβολίου της Moderna

«Πρόκειται για ψευδές δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει λάβει το σύνολο των εμβολίων που αναλογούν. Tο σύνολο αυτό είναι 24 εκατομμύρια δόσεις από όλα τα εμβόλια που αναλογούν σε 15 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών.  Δηλαδή με βάση το πρόγραμμα το εμβολιαστικό το οποίο έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη έχουμε δυνατότητα εμβολιασμού 15 εκατομμυρίων πολιτών. Η διαφορά ανάμεσα σε 24 εκατομμύρια και στα 15 εκατομμύρια  έχει να κάνει με το ότι ένα από τα εμβόλια που παράγονται είναι μιας δόσης ενώ  τα υπόλοιπα είναι δύο δόσεων. Εμείς  έχουμε πάρει το μέγιστο των εμβολίων που μας αναλογούν με βάση την οδηγία της ΕΕ και επιπλέον με βάση τα εμβόλια αυτά είναι  καλυμμένο το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, τα υπόλοιπα συνιστούν απλή παραπληροφόρηση και καλό είναι με ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία και ένα θέμα μεγάλης ευαισθησίας να μην γίνονται τέτοιου τύπου ευφάνταστες προσεγγίσεις».

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για τις πατέντες των εμβολίων

«Αυτές οι προσεγγίσεις είναι εξαιρετικά απλοϊκές . Το αν θα λάβεις τα δικαιώματα των εμβολίων αυτών  είναι κάτι που αυτή τη στιγμή είναι ένα ζήτημα παγκόσμιας σημασίας . Οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν παραγάγει το εμβόλιο,  αυτονοήτως δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν την πνευματική ιδιοκτησία σε καμία χώρα. Οι ίδιες θα κρατήσουν τα δικαιώματα αυτά και θα διανέμουν τα παράγωγα τους.  Για να δημιουργηθεί γραμμή παραγωγής σε μια χώρα θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σημαντικές υποδομές.  Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στο στάδιο το οποίο βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, υπάρχει αυτή η δυνατότητα κάθετης  παραγωγής.  Είναι κάτι το οποίο προφανώς θα το συζητήσουμε στο μέλλον είναι όπως και εντελώς προπετές».

ΔΗΜ: Άρα δεν το αποκλείετε

«Στο μέλλον όχι γιατί καταλαβαίνετε ότι στο ζήτημα του ιού είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε μια δυναμική εξέλιξη,  εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, άμεσα, τις συνέπειες του ιού δηλαδή να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, συγκροτημένα με σχέδιο να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη ανοσία του ιού. Το αν θα επανέλθει ο ιός τα επόμενα χρόνια οπότε θα απαιτηθεί ίσως μια μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής  ή διανομής είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί . Για εμένα σήμερα και για την κυβέρνηση το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να έχουμε συστηματικό εμβολιασμό του πληθυσμού.  Ήδη  έχει εμβολιαστεί περίπου το 0,5 του πληθυσμού το οποίο είναι διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.  Υπάρχει μια πολύ σημαντική ροή, προσπαθούμε να είμαστε σταθεροί με τις  δόσεις  έτσι ώστε ούτε να εξαντληθούν τα αποθέματα ούτε να δημιουργούνται ασυμμετρίες και αστοχίες στον εμβολιασμό, βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή φάση. Με την έγκριση και των υπολοίπων εμβολίων νομίζω ότι θα πάμε πολύ γρήγορα σε ένα μαζικό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».

«Σήμερα πλησιάζουμε περίπου τους 8.000 εμβολιασμούς,  συνολικά από την έναρξη των εμβολιασμών περίπου δηλαδή λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν γίνει 45 χιλιάδες εμβολιασμοί. Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε περίπου γύρω στα 8.000 εμβόλια ημερησίως, η πρόθεσή μας είναι αυτό να αυξάνεται σταδιακώς. Η δυνατότητα που θα έχει το ΕΣΥ να υποστηρίζει τους εμβολιασμούς θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στόχευση μας είναι οι 30.000 ημερησίως σύντομα. Αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν μια μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή δηλαδή τα περισσότερα από 1000 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν να έχουν μια ανάλογη δυνατότητα να κάνουν εμβολιασμούς. Ήδη έχει μπει μέσα στο σύστημα ένας μεγάλος αριθμός περισσότερα από 50 νοσοκομεία τα οποία κάνουν τους εμβολισμούς αυτούς. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν αριθμό ο οποίος να προσεγγίζει τις 30 χιλιάδες».  

Ερωτηθείς αν ο στόχος εμβολιασμού του 60% του πληθυσμού θα γίνει στο τέλος του 2021

« Δεν θα πάμε στο τέλος του 2021, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε κρίσιμη μάζα ανοσίας πολύ νωρίτερα μέσω του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για να έχουμε εμβολιασμούς  οι οποίοι  προσεγγίζουν τις 30 χιλιάδες διότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δόσεις.  Υπάρχει μια συγκροτημένη ροή η οποία μας διοχετεύεται από την ΕΕ, για να υπάρχει η ροή αυτή και να εξασφαλίζεται και η δεύτερη δόση σε όσους εμβολιάζονται αρκεί σήμερα να έχουμε έναν εμβολιασμό των 8.000 ημερησίως.  Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα  για να μπουν οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άνω των 85, ξεκινάει ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών. Εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη ροή , εξαρτάται από τις δόσεις που θα λάβουμε, ο προγραμματισμός είναι ότι οι μεγάλες δόσεις θα έρθουν εντός του Φεβρουαρίου. Εντός του Φεβρουαρίου θα είμαστε σε θέση να κάνουμε 30.000 εμβολιασμούς ημερησίως και τους αμέσως επόμενους μήνες θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια σημαντική ανοσία στον ιό».

Για τον κ. Τσίοδρα

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση. Ο καθηγητής ο κος Τσιόδρας είναι  διαρκώς μαζί μας, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ενημερώνει καθημερινά τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του με όλα τα δεδομένα της εξέλιξης του ιού. Λαμβάνουμε αυτά τα δεδομένα έτσι ώστε κατεξοχήν να παίρνουμε και τις αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα τα περιοριστικά.  Ο κος Τσίοδρας είναι πάρα πολύ εμπλεκόμενος και απασχολημένος  με όλο αυτό το project, είναι δίπλα μας εάν χρειαστεί είναι αυτονόητο ότι θα απευθυνθεί στους έλληνες πολίτες. Αυτή τη στιγμή  έχουμε μια διπλή ροή πληροφορίας, τη ροή πληροφορίας που αφορά τον ιό και τα μέτρα και τη ροή πληροφορίας που αφορά τον εμβολιασμό. Ο κ.Τσίοδρας είναι μαζί μας καθημερινά, καμία απολύτως ένταση δεν υπάρχει και αν χρειαστεί θα είναι και πάλι σε δημόσια τοποθέτηση για την εξέλιξη του ιού».

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά στην έναρξη διερευνητικών επαφών  με την Τουρκία

«Το χρονοδιάγραμμα για τις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας είναι ήδη προδιαγεγραμμένο μετά το ευρωπαϊκό συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η απόφαση για τον κατάλογο των κυρώσεων, υπάρχει  το ζήτημα της μελέτης η οποία θα γίνει από τον ύπατο εκπρόσωπο  για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις όπου περιλαμβάνεται το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο άρα ήδη έχουν δρομολογηθεί όλα τα ζητούμενα. Η πορτογαλική προεδρία έχει πολλές διακυβεύσεις, καταλαβαίνουμε όλοι τη σημασία της περιόδου του 1ου εξαμήνου του 2021 και για την υγειονομική κρίση και για τα ζητήματα που αναφέρονται ομαλή μετάβαση στη νέα μετά Ηνωμένο Βασίλειο εποχή. Υπάρχουν τα ζητήματα που αφορούν τη Τουρκία.   Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο όπως το πράττει πάντα.   Σε σχέση με την Τουρκία  να επισημάνω ότι δεν είμαστε κοντά σε διαπραγματεύσεις, διερευνητικές επαφές είναι εκείνες οι οποίες θα γίνουν σε πρώτη φάση όταν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μερών. Αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία η οποία θα πρέπει να απευθύνει την πρόσκληση για διερευνητικές επαφές γιατί εκεί είχαμε σταματήσει το 2016, άρα εξαρτάται από τη γείτονα.  Είναι πάρα πολύ σαφής η τοποθέτηση από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει  να μην υπάρχει ίχνος τουρκικής επιθετικότητας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που περιγράφει η ελληνική πλευρά γα την έναρξη των συζητήσεων

« Κατά το μέτρο που θα συμφωνήσει η Τουρκία να έρθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με μια συγκεκριμένη ατζέντα που αφορά μόνο συγκεκριμένη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να απέχει από οποιοδήποτε επιθετικότητα η Ελλάδα είναι πάντοτε διατεθειμένη να ξεκινήσει εκ νέου τις διερευνητικές επαφές. Πολλά μπορούν να συμβούν αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η γεωγραφία. Είναι ολοφάνερο ότι αυτού του τύπου ο αναθεωρητισμός (για την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης) είναι πάρα πολύ μακριά από οποιαδήποτε λογική, δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα η Ελλάδα να συζητήσει οτιδήποτε άλλο το οποίο αναφέρεται στο status quo  το οποίο υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον στην περιοχή μας. Άρα αυτή τη στιγμή τα μόνα ζητούμενα είναι ο καθορισμός ΑΟΖ το οποίο είναι προς συζήτηση άμεσα άρα εκείνο το οποίο θα κάνουμε θα είναι να πιάσουμε το νήμα από εκεί που σταμάτησε το 2016 με τις διερευνητικές επαφές, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της όποιας διαπραγμάτευσης μπορεί αν γίνει».

Για τις επαφές με την Αλβανία

« Η Χάγη είναι πάντοτε μια διέξοδος ειδικά για εκείνον ο οποίος πιστεύει ότι έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η Ελλάδα πάντοτε στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, δεν προβάλουμε επιθετικές διεκδικήσεις, οι διεκδικήσεις είναι πολύ μετρημένες και στηρίζονται σε δεδομένα τα οποία είναι δεδομένα διεθνούς δικαίου και ιστορικών καταβολών που διέπουν τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα έχουμε δύο πολύ σημαντικά κοινοβουλευτικά γεγονότα, το πρώτο είναι η κατάθεση στη Βουλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων προς δυσμάς και ως το ακρωτήριο Ταίναρο το οποίο εισάγεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Έχουμε την προέγκριση για την αγορά των Rafal  από την πολεμική αεροπορία νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εδραιώσει μια πολύ ισχυρή διπλωματική και επιχειρησιακή θέση στην περιοχή μας, είναι πολύ πιο ισχυρή από ποτέ και νομίζω ότι με αυτά είμαστε σε θέση να συζητούμε με τους γείτονες μας χωρίς να φοβόμαστε, εάν αυτό απαιτηθεί, ακόμη και τη διεθνή  δικαιοδοσία.