«Όλα βρίσκουν το δρόμο τους με σύνεση και προσεκτικά βήματα ώστε να μην πάμε στο άλλο άκρο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται μέτρο και φιλτράρισμα».

Για τη Σοφία Μπεκατώρου, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως «είναι κυρία με Κ κεφαλαίο».

Παράλληλα δήλωσε ότι η Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας είχε κινηθεί νομικά κατά του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, ενώ κατηγόρησε ότι η Ομοσπονδία «είχε περίεργη συμπεριφορά εδώ και χρόνια».

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «είμαστε δίπλα στη Σοφία και σε κάθε Σοφία και να ανοίξουν στόματα».

Ακόμη ανέφερε ότι η πολιτεία κάνει μια σειρά από τομές, όπως με τις θητείες, το μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων, ενώ δίνεται η δυνατότητας των ενεργών αθλητών στις διοικήσεις σωματείων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την καταγγελία Μπεκατώρου, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε:
«Όλα βρίσκουν το δρόμο τους αλλά με σύνεση, με μετρημένα βήματα και προσεκτικά ώστε να μην πάμε στο άλλο άκρο. Το λεω διότι , μίλαγα πριν από λίγο με τη Σοφία και μου έλεγε και αυτή τη ίδιο πράγμα, έχω γίνει αποδέκτης καταγγελιών και άλλων τα οποία κάποια από αυτά μπορεί αν είναι πραγματικά αλλά πολλά από αυτά που έχουν φτάσει σε όλους που έχουμε ένα ρόλο και μια ευθύνη αλλά κυρίως η Σοφία που είναι η πρωταγωνίστρια σε μια υπόθεση που άνοιξε τους ασκούς για να ειπωθούν πράγματα και σπάσουν τη σιωπή τους δεκάδες αθλητές και αθλήτριες μπορεί να είναι θεωρίες, μπορεί να είναι και σενάρια, μπορεί να είναι μια αφορμή να εκδικηθώ τον τάδε προπονητή ή το δείνα, δηλαδή θέλει μέτρο και θέλει και φιλτράρισμα. Αυτό το λεω γιατί κάποιοι υιοθετούν στα social media την όποια ανάρτηση υπέρ ή εναντίον και είναι καλό να ξέρουμε και την προσωπικότητα αυτού που λεει κάτι. Εγώ για την Σοφία Μπεκατώρου έχω να πω ότι είναι κυρία με Κ κεφαλαίο».

Για τις καταγγελίες του Νικήτα Κακλαμανάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε: «Να θυμίζω ότι είχαμε καλέσει τον κ. Κακλαμανάκη και άλλους ολυμπιονίκες στα πλαίσια της ακρόασης των φορέων στο κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του ’19 να πουν την άποψή τους ενώπιον όλων των κομμάτων για το νομοσχέδιο και για τις διατάξεις, για τα όρια θητειών και για τα όρια ηλικίας που ήταν το πρώτο αίτημα οι έβαλαν οι ολυμπιονίκες όταν κάναμε μια συνάντηση μόλις ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο. Μου είχανε πει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις διοικήσεις τις μόνιμες, με θητείες και όρια ηλικιών. Το δουλέψαμε το επεξεργαστήκαμε και το φέραμε στη Βουλή. Και μου λεει ο Ν.Κακλαμανάκης μεταξύ πολλών άλλων ότι αμέσως μετά άρχισε το bulling από τη διοίκηση και από τα συγκεκριμένα πρόσωπα Δημητρακόπουλο, Αδαμόπουλο, τη γραμματέα την κα Αναστασίου, εκκολαπτόμενη πρόεδρος, άρχισαν το bulling με ανακοινώσεις, με πέσεις, με εξώδικο και μετά με αγωγή. Δίωξη κατά του χρυσού Ολυμπιονίκη, κατά του σημαιοφόρου Ν.Κακλαμανάκη».

«Το ίδιο έκαναν και με τη Σ. Μπεκατώρου και αντί να την αγκαλιάσουν και να στηρίξουν έναν άνθρωπο έστω και από την ανθρώπινη πλευρά άσχετο αν ήταν και είναι ολυμπιονίκης, και μάλιστα λαμπρή, αξιοπρεπέστατη, και κυρία και παραμένει στο χώρο της ιστιοπλοΐας με μετριοπάθεια και με πραγματική αγάπη για το άθλημα έβγαλαν χυδαίες ανακοινώσεις και χυδαία ανάρτηση. Αυτή είναι η συμπεριφορά και η νοοτροπία που καλλιεργήθηκε χρόνια διότι θεωρούσαν ότι κανένας δεν τους κουνάει, θεωρούσαν ότι είναι ανίκητοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συν τοις άλλοις το ένα φέρνει το άλλο αναπτύσσονται φυσικά και μικρές εστίες διαφθοράς, μια νοοτροπία ότι ''εγώ διοικώ, δεν υπολογίζω κανέναν και πρόσεξε θα σε τελειώσω, θα σε ανεβάσω ή θα σε κατεβάσω'' και μετά αναπτύχθηκαν και άλλα ένστικτα ιδιοκτησιακά πάνω σε αθλητές από κάποια αρρωστημένα μυαλά. Δεν είναι όμως όλοι όσοι υπηρετούν τον αθλητισμό σε αυτή την κατηγορία αλλά είναι κυρίως αυτοί που θίχτηκαν τότε που ανακοινώσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή τις διατάξεις για τα όρια ηλικιών και τις θητείες. Θυμάστε τι ανακοινώσεις έβγαιναν! Όλοι αυτοί οι θιγόμενοι είναι κατά βάση οι μόνιμοι για μια, δυο, τρεις, τέσσερις και πέντε δεκαετίες στην ίδια διοικητική θέση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό ήταν σε γνώση οι καταγγελίες του κ. Κακλαμανάκη, ο κ. Αυγενάκης απάντησε: «Ανοίγετε ένα θέμα που δεν θέλω να συζητήσω, θέλω να πω ότι είμαι ευγνώμων στον έλληνα πρωθυπουργό, θα μιλήσω για το σήμερα, για το πριν ας βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του. Είμαι ευγνώμων στον έλληνα πρωθυπουργό που έχει την ευαισθησία αλλά έχει και ο ίδιος αντίληψη για τα όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό, που έβαλε πλάτη, που στήριξε και εμπιστεύτηκε, που δεν άκουσε τις σειρήνες, που δεν υπέκυψε σε πέσεις όλων αυτών των παραγόντων και που η μεταρρύθμιση συνεχίζεται και δόξα τω Θεώ οι αθλητές και το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτεία».

«Θέλουμε να ανοίξουν στόματα. Είμαστε δίπλα στη Σοφία αλλά και στην κάθε Σοφία που έχει υποστεί παρόμοιες εξωαθλητικές πιέσεις και ενέργειες. Θελουμε να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους. Σωστά, μετρημένα, σεβόμενοι τους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους δικαίου αλλά και φυσικά τις δικαστικές αρχές που έχουν τον πρώτο λόγο να διερευνήσουν αυτές τις καταστάσεις. Δεν σημαίνει ότι ό, τι φτάνει σε εμένα υιοθετείται και βγαίνει σημαία. Θα ήταν λάθος και επιπολαιότητα που δεν πρόκειται να κάνουμε και αυτή την ώρα δεν πρέπει με τίποτα να επιτρέψουμε αυτή η προσωπική υπόθεση της Σοφίας , που βγήκε μπροστά και έσπασε τη σιωπή της, που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς άλλους αθλητές και αθλήτριες να μιλήσουν δυνατά και καθαρά, να αφήσουμε να χαθεί και να μην αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα περιβάλλον υγιές για την επόμενη γενιά των αθλητών. Μπράβο στη Σοφία, μπράβο στον Ν.Κακλαμανάκη, μπράβο σε όσους είχαν το θάρρος να μιλήσουν δυνατά και που δεν σκέφτονται τον εαυτούλη τους και την εσωτερική τους οικογενειακή τους ισορροπία αλλά βάζουν το εμείς πιο μπροστά από το εγώ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις απειλές που έχει δεχτεί, επισήμανε: «Έχω δεχτεί, αν ανατρέξετε στις ανακοινώσεις και σε όλα αυτά που έχουν γραφτεί στους προσωπικούς μου λογαριασμούς αλλά και γενικότερα θα καταλάβετε ότι έχω υποστεί αλλά στο τέλος όταν μπαίνεις στη πολιτική δεν μπαίνεις για να σου λένε μπράβο και να είσαι έτοιμος μόνο για δάφνες, έχει και δύσκολες στιγμές. Αλλά έτυχα της εμπιστοσύνης του έλληνα πρωθυπουργού που ήξερε πολύ καλά τι κάνουμε, με ποιους τα βάλαμε, τι προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε και κυρίως τι θέλουμε να χαλάσουμε. Τη βόλεψη των λίγων μονίμων αλλά δουλέψαμε και δουλεύουμε για τη χαρά των πολλών και αυτό μας κάνει να έχουμε δύναμη και πάθος».

Για τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο υφυπουργός δήλωσε: «Ξεκινήσαμε με τις διατάξεις για το θέμα των θητειών, αμέσως μετά προχωρήσαμε στο μητρώο των ερασιτεχνικών σωματείων για να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα ενεργά, μη ενεργά, νόμιμα, παράνομα, ημιπαράνομα σωματεία. Προχωρά, μπαίνει τάξη και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Στη συνέχεια είπαμε ότι προτεραιότητα μας είναι οι αθλητές και με διάταξη που περάσαμε το Σεπτέμβριο του ‘20 πλέον δίνουμε το δικαίωμα εκπροσώπησης των ενεργών αθλητών στις διοικήσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας μας. Προεδρεύαμε στο συμβούλιο της Ευρώπης των υπουργών αθλητισμού, συζητήσαμε και ανοίξαμε τη συζήτηση για τη χάρτα δικαιωμάτων των αθλητών όπου μέσα εκεί πραγματοποιήθηκε αυτή η ενδιαφέρουσα ημερίδα που έφερε αυτά τα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς τι κάνουν για τις καταγγελίες προς την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, απάντησε: «Θα προχωρήσει η Δικαιοσύνη το έργο της που είμαι βέβαιος ότι επιταχύνεται η διαδικασία και το έργο της και συν τοις άλλοις εμείς με ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κανουμε. Θα κινηθούμε έτσι όπως προβλέπει ο νόμος. Όλα θα εξεταστούν χωρίς άγχος και χωρίς πίεση και χωρίς είδος εκδίκησης, δεν μας ενδιαφέρει αυτό μας ενδιαφέρει να χτίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον».

«Η τιμωρία είναι θέμα Δικαιοσύνης, η σωστή λειτουργία είναι δική μου δουλειά. Θα τους πάμε μέχρι τέλους όλους αυτούς που θεωρούσαν ότι είναι ανίκητοι, άτρωτοι, ότι κανένας δεν τολμά να τους ακουμπήσει και μπορούν να λειτουργούν όπως λειτουργούν. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, με κανόνες, με πλαίσιο και κυρίως με διάθεση να υπερασπιστούμε τον κάθε εθελοντή, παράγοντα διοικητικό, τον κάθε αθλητή , ερασιτέχνη ή επαγγελματία, τον κάθε εργαζόμενο του αθλητικού οικοδομήματος αλλά με σεβασμό και με συνεργασία και με την Ολυμπιακή Επιτροπή και φυσικά με τα όργανα των Ομοσπονδιών και των συλλόγων αλλά δεν θα χαριστούμε σε κανέναν». τόνισε ο κ. Αυγενάκης.