Κατά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου τηρήθηκαν τα μέτρα, έμποροι και πολίτες ήταν προσεκτικοί, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στην λειτουργία της αγοράς σημείωσε ότι  το λιανεμπόριο λόγω και των εκπτώσεων θα ανακτήσει ένα μέρος του τζίρου, ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ενώ είπε πως όλα τα μέτρα έχουν στόχο την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στην εστίαση είπε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει η χώρα μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κόφτης στα sms ενώ ζήτησε από όλους να λειτουργούν με σεβασμό απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί το λιανεμπόριο αν υπάρξει επιδείνωση της διασποράς του κοροναϊού.

Αναφορικά με τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, είπε πως αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζήτηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή για το ύψος των επιδοτήσεων και ποιες επιχειρήσεις μπορούν να το λάβουν.

Τέλος, σημείωσε πως δεν θα αφεθεί κανένας κλάδος ανάλογα με το πόσο έχει πληγεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1

 Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1: «Ήταν πράγματι όλοι οι επαγγελματίες πολύ προσεκτικοί αλλά και οι συμπολίτες μας επίσης πολύ προσεκτικοί γιατί για να πετύχει αυτό και να έχει διάρκεια θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες και πρέπει να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση».

Αναφερόμενος στις ουρές έξω από τα καταστήματα ξεκαθάρισε πως: «Υπήρχαν σε πολλά καταστήματα ουρές και είναι αναμενόμενο να έχουμε ουρές, και θα τις βλέπουμε γιατί όταν υπάρχει περιορισμός στην είσοδο των καταστημάτων ανάλογα με το εμβαδόν θα έχουμε ουρές  αρκεί οι ουρές να είναι με την απόσταση που πρέπει και να φοράμε όλοι τις μάσκες.  Εντός του χώρου ήταν πολύ προσεκτικοί οι επαγγελματίες και είχαν αναρτήσει στην είσοδο πόσα άτομα επιτρέπονται μέσα. Πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά και ότι το εμπόριο θα ανακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι από το τζίρο που αναμένει διότι  να θυμίσουμε ότι είμαστε σε περίοδο εκπτωτική».

Για  την κριτική της αντιπολίτευσης ο κ. Παθανάσης τόνισε: «Η αντιπολίτευση δεν πήρε ποτέ θέση, η αντιπολίτευση αφού λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις έρχεται για να πει το αντίθετο πάντα. Δεν θα σταθώ εκεί, συνεχίζουμε κανονικά τη στήριξη των επιχειρήσεων, έχουμε πει από την αρχή ότι δεν θα σταματήσει να στηρίζεται η επιχείρηση και ο εργαζόμενος για αυτό άλλωστε έχουμε πάει καλά σε σχέση με άλλες χώρες. Είχαμε τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό άλλωστε να θυμίσω ότι οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν και λειτουργούν παραμένουν πληττόμενες και έχουν αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δηλαδή το ενοίκιο, τις αναστολές θέσεων εργασίας, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων όλα αυτά συνεχίζονται για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν και να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Όλα τα  μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν στηριχτεί επάνω στο να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας. Και η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που κλείνει σήμερα και που θα έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευσή της μέσα στο μήνα και η επιστρεπτέα 6 που έρχεται τον Μάρτιο που θα λάβει υπόψη τη μείωση του τζίρου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, έχουν ως ρήτρα τη μη απόλυση. Συνεχίζουμε λοιπόν και θα συνεχίσουμε κα όταν φτάσουμε στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός, θα δούμε ποιος κλάδος έχει πληγεί περισσότερο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει περιορισμός στα SMS  για τις αγορές ξεκαθάρισε: «Θα σταθώ σε δύο θέματα, το πρώτο είναι η σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει όλοι να έχουμε και που ιστορικά ζητάμε μεταξύ της πολιτείας  και του πολίτη. Αυτό είναι το ζητούμενο και εδώ ερχόμαστε και το κάνουμε πράξη, λέμε ότι εμπιστευόμαστε τον πολίτη ότι θα υπάρχει αυτή η αυτοσυγκράτηση και θα πάει να κανει τα βασικά. Από την άλλη σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα, λόγω της υποχρέωσης να μην κρατάμε προσωπικά δεδομένα σαφώς δεν υπάρχει και  κόφτης στα SMS. Επομένως θα πρέπει να έχουμε το μήνυμα 2 και να θυμίσουμε ότι στις υπηρεσίες δεν υπάρχει χρονικό όριο, κομμωτήρια –κουρεία,   όταν όμως πάμε να ψωνίσουμε υπάρχει το χρονικό όριο των 2 ωρών.  Έχουμε όλοι μας την υποχρέωση να λειτουργήσουμε όπως λειτουργήσαμε όλο αυτό το διάστημα με σεβασμό απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, με ατομική συνυπευθυνότητα και σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο. Επομένως κόφτης δεν υπάρχει, σεβασμός πρέπει να υπάρχει στους κανόνες και στα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο αναστολής του λιανεμπορίου στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων ο κ. Παπαθανάσης είναι ανέφερε: «Είναι αυτονόητο, αν υπάρχει επιδείνωση της διασποράς σαφώς οι γιατροί θα λάβουν μια τέτοια απόφαση. Πρώτα από όλα και πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να έχουμε διάρκεια, ας πάρουμε το καλό σενάριο ότι όλα θα πάνε καλά  σε περίπτωση όμως που υπάρχει αύξηση όπως αυτή τη στιγμή λειτουργούμε στις κόκκινες περιοχές που λειτουργούμε με click away θα μπορούσε να επανέλθουμε ή στο click away ή ακόμα και σε αναστολή της δραστηριότητας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι δεν θα αφήσουμε τους συμπολίτες μας, εάν τυχόν επιδεινωθεί η κατάσταση, να βρεθούν σε μια δύσκολη θέση και να επιβαρυνθεί και το σύστημα υγείας αλλά και να έχουμε συμπολίτες μας που να πηγαίνουν στις ΜΕΘ. Δεν θέλουμε κανένας να νοσήσει».

Για το πρόγραμμα για  δάνεια ύψους  30 έως 50 χιλιάδες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σημείωσε: «Αυτό είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καταρχάς είμαστε σε συζήτηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να δούμε το ύψος το οποίο θα κριθεί και με τον αριθμό των ωφελούμενων  δηλαδή πόσες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν αυτά τα δάνεια και σε τι ύψος πάντως θα είναι με υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Στη συνέχεια έρχεται η επιδότηση του επιτοκίου για Ιανουάριο- Φεβρουάριο και Μάρτιο, ένα πρόγραμμα που έτρεξε από Απρίλιο έως τον Αύγουστο του ’20 και αρκετές  χιλιαδες επιχειρήσεις έλαβαν  επιδότηση για τους τόκους των δανείων και στη συνέχεια το Μάρτιο, μετά την επιδότηση των τόκων, θα έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα που θα αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών δανείων. Είναι ένα πλέγμα μέτρων το οποίο δημιουργεί συνθήκες στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και κυρίως στρέφεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως στρέφεται και ο δεύτερος κύκλος του ταμείου εγγυοδοσίας.

Όταν κλείσει το κεφάλαιο πανδημία και μπορούμε να καθίσουμε να μετρήσουμε σε πραγματικά μεγέθη την απώλεια που είχαν οι επιχειρήσεις θα μπορέσουμε να δούμε τη στήριξη που θα λάβει κάθε επιχείρηση  κινούμενοι πάντα μέσα στα δημοσιονομικά όρια που έχουμε, ακριβώς για να μπορούμε να συνεχίσουμε  να δανειζόμαστε  με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Δεν θα αφεθεί κανένας κλάδος, ανάλογα με το πόσο επλήγη, θα υπάρχει στήριξη στο τέλος και θα υπάρχει ένα συνολικό πακέτο στήριξης το οποίο προφανώς θα κατανεμηθεί ανάλογα με τον κάθε κλάδο και το πόσο ζημία έχει πάθει ο κάθε κλάδος. Έχουμε την εστίαση προφανώς αυτός ο κλάδος θα τύχει ιδιαίτερης στήριξης καθότι έχει πληγεί αρκετά και ακόμα είναι κλειστός».