«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ανταποκριθούν ακόμα και στα δυσμενή σενάρια που έχουν επεξεργαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, έχει γίνει σωστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει όλα τα δυσμενή σενάρια.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «όσο παρατείνονται οι περιορισμοί η επιστροφή στη κανονικότητα θα καθυστερήσει».

Ακόμη ανέφερε πως ο σχεδιασμός σε επίπεδο έτους είναι σιγά σιγά να επανέρχεται η κανονικότητα ενώ είπε πως το Μάρτιο και τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε μικρή αύξηση της ανεργίας το 2020.

Παράλληλα δήλωσε πως από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα χρήματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, προσθέτοντας πως το Μάρτιο θα υπάρξει έκτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιπρόσθετα ο υπουργός τόνισε πως «τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στα 32,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Τέλος σημείωσε πως επανήλθαν οι 120 δόσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1:

«Προσπαθούμε μέσα σε αυτή πρωτόγνωρη παγκοσμίως υγειονομική και οικονομική κρίση να περιορίσουμε τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Άρα ουσιαστικά να μην επεκταθούν οι ''φωτιές'' και να μην παραμείνουν σε αυτό το ύψος. Λειτουργούμε πυροσβεστικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Κάνουμε πολύ ορθολογική και νοικοκυρεμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων έτσι ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και δυσμενέστερα σενάρια. Είναι πρόδηλο ότι όσο παρατείνονται οι οποίοι περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας τόσο η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει. Τι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Προφανώς η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τα εμβόλια θα βοηθήσει στη γρηγορότερη επιστροφή στην κανονικότητα άρα η κυβέρνηση, το υπουργείο των Οικονομικών λειτουργεί με βασικό σενάριο και με δυσμενέστερα σενάρια, εμείς είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε και στα δυσμενέστερα σενάρια», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς ποιο είναι το «καλό σενάριο» στη συγκεκριμένη περίοδο, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Κανένας σχεδιασμός δεν γίνεται με χρονικό ορίζοντα μόνο μιας εβδομάδας ή ενός μήνα. Ο σχεδιασμός σε επίπεδο έτους είναι ότι σιγά-σιγά θα επανέρχεται η κανονικότητα στην οικονομία, από τον Μάρτιο –Απρίλιο και μετά τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Θα καλύψουμε ένα κομμάτι των απωλειών του τουρισμού σε σχέση με το 2019 και θα καλύψουμε ένα κομμάτι των απωλειών του ’20, στην ύφεση, το 2021. Όλες τις ζημιές του ‘20 δεν θα μπορέσουμε να τις καλύψουμε το ’21, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας το βασικό σενάριο σε επίπεδο έτους, πάμε σε επίπεδο μήνα».

«Όσο λειτουργεί η οικονομία καλύτερα, όσο κάθε Παρασκευή επιβεβαιώνονται και βελτιώνονται τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τόσο το κάθε μικρό μαγαζάκι στην οποιαδήποτε γειτονιά της χώρας μας θα αρχίσει να έχει κάποια έσοδα και αυτό σε συνδυασμό με τη βοήθεια της πολιτείας όπως είναι τα ενοίκια, όπως είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές δημιουργούν μια κρίσιμη μάζα ώστε να διασωθεί το μικρό μαγαζάκι και να διασωθούν οι θέσεις απασχόλησης. Νομίζω, και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, ότι τα έχουμε καταφέρει ικανοποιητικά μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την απασχόληση, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Στο κομμάτι της απασχόλησης και της διατήρησης της απασχόλησης η Ελλάδα το 2020 είχε από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη γιατί συνδυάσαμε όλα τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας με διατήρηση θέσεων απασχόλησης και συνεχίζεται να γίνεται αυτό. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ μεγάλο, είναι συσσωρευμένο από το παρελθόν, έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη και αυτή προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Για αυτό και κάναμε το πρόγραμμα πριν κάποιους μήνες για επιδότηση νέων θέσεων απασχόλησης, εκτιμούμε για 100 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, καλύπτοντας το κράτος το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών έτσι ώστε νέες προσλήψεις να γίνουν στον ιδιωτικό τομέα το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Προβλέπεται μια μικρή αύξηση της ανεργίας το 2020, μικρότερη όμως από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και προβλέπεται κάλυψη ουσιαστικά του μεγαλύτερου τμήματος αυτής της αύξησης της ανεργίας το 2021. Δεν έχουμε εκτιμήσεις για το τι μπορεί να έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα, έχουμε όμως στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης για τέλος του έτους ότι κλείσαν λιγότερες επιχειρήσεις από ότι την προηγούμενη χρονιά και άνοιξαν λίγες περισσότερες. Ικανοποιητικό στοιχείο αλλά δείγμα, θα αξιολογηθεί στο μέλλον. Είναι προφανές ότι όσο επεκτείνεται η υγειονομική κρίση και οι περιορισμοί στη λειτουργία μιας επιχείρησης τόσο οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται αν όμως ένα μαγαζί που κάνει λιανεμπόριο σταθεί στα πόδια του τώρα και όλοι λειτουργήσουμε με ατομική ευθύνη και υπευθυνότητα τότε μπορούμε να προσδοκούμε ότι αυτό το μαγαζί δεν θα έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, σημείωσε: «Είχαμε πάνω από 700 χιλιαδες αιτήσεις, δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αυτοί τελικά θα είναι δικαιούχοι γιατί μπορεί κάποιοι να μην έχουνε μείωση τζίρου ή να μην είχανε τζίρο αναφοράς αυτόν που βάλαμε στο νόμο. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται, προσδοκούμε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να εκταμιεύσουμε χρηματικά ποσά στους δικαιούχους και προβλέπουμε τον Μάρτιο 6η επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου».

«Τα μέτρα που πήραμε το ‘20 είναι 24 δις και τα επιπλέον μέτρα το ’21 είναι 7,5 δις. Η 5η και η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μέσα στα 7,5 δις αλλά το υπουργείο Οικονομικών θα είναι εδώ για όσο χρειαστεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Για παράδειγμα σας λεω από τώρα για τον Μάρτιο ότι θα δώσουμε 6η επιστρεπτέα εάν τυχόν η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί ανοιχτή και ανοίγει και άλλο το επόμενο διάστημα θα μπορούσε κάποιος να πει «απέσυρε την 6η επιστρεπτέα». Η απάντηση είναι όχι γιατί θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να είναι κοντά στην επιχείρηση και στα πρώτα βήματά της επιστροφής στην κανονικότητα. Είδατε ότι από τώρα είπαμε για τα ενοίκια τον Φεβρουάριο, γιατί είπαμε από τώρα για το Φεβρουάριο ενώ το λιανεμπόριο άνοιξε μέσα Ιανουαρίου; Για να κάνει σχεδιασμό το λιανεμπόριο και το Φεβρουάριο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν μπορεί και το Μάρτιο να πάει το ενοίκιο, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για το Μάρτιο για αυτό το θέμα θα θέλαμε να δούμε ποιοι κλάδοι θα λειτουργούν τον Φεβρουάριο»

«Το αφήνω ανοιχτό αλλά αν ένα μαγαζί έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο και συνεχίζει να λειτουργεί καλά και τον Φεβρουάριο θα αρχίζουμε να περιορίζουμε κάποιες βοήθειες προς την επιχείρηση γιατί αρχίζει να πατάει στα πόδια της και θα χρησιμοποιήσουμε αυτους τους πόρους για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει τον Ιανουάριο και μπορεί να μην ανοίξουν τον Φεβρουάριο. Άρα όσο καλύτερα λειτουργεί μια επιχείρηση τόσο το κράτος θα πρέπει να τη βοηθάει αλλά ταυτόχρονα να βοηθάει και περισσότερο τις άλλες επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», συμπλήρωσε.

Για την εστίαση, ανέφερε: «Αυτό το οποίο προέκυψε μετά από τη χθεσινή συνάντηση που κάναμε ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις για την εστίαση γιατί πράγματι παραμένει ένας κλάδος όπως και κάποιοι άλλοι που είναι κλειστοί αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται».

Ερωτηθείς πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί από τα 7,5 δις για την πανδημία, απάντησε: «Δεν έχουν ξοδευτεί ακόμα, τώρα θα είναι η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία εκτιμούμε ότι θα είναι περίπου 1,5 δις. Να προσθέσω ότι στα 7,5 δις είναι και έξτρα παροχές προς τη δημόσια υγεία. Ότι ζητήσει το υπουργείο Υγείας για να στηρίξει τη δημόσια υγεία θα το έχει άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών».

Αναφορικά με τους ελέγχους από τους θεσμούς, δήλωσε: «Έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται. Η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το καλοκαίρι 2018, κάθε τρεις μήνες αξιολογείται. Όλα αυτά που λέμε αξιολογούνται από τους θεσμούς και κάθε τρίμηνο η χώρα αξιολογείται από τους εταίρους».

ΔΗΜ: Σας έχει χτυπήσει κάποιο καμπανάκι ;

«Όχι διότι χρησιμοποιούμε ορθολογικές πολιτικές, μη μόνιμες πολιτικές γιατί ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να κάνεις πολιτικές για τον κορονοϊό όσο διαρκεί ο κορονοϊός και τρίτον αξιοποιούμε την οικονομική ευελιξία που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Άρα αυτά τα τρία στοιχεία είναι στοιχεία ορθολογισμού, παράλληλα όμως κάνουμε πολύ ορθολογική αξιοποίηση των πόρων. Σήμερα που μιλάμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν τα 32,5 δις. Δεν υπάρχει όριο διαθεσίμων αλλά από αυτά τα 32,5 τα 15,7 ουσιαστικά είναι κλειδωμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς αν θα διευκολυνθούν οι πληττόμενοι ώστε να επιστρέψουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, απάντησε: «Η 4η και η 5η προκαταβολή κατά 50% δεν είναι επιστρεπτέα. Με τα σημερινά δεδομένα ότι χρέη δημιουργήθηκαν μέσα στον κορονοϊό έχουν πάει για τον Απρίλιο του ’21 και μετά σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Υπάρχουν οι προβλέψεις για ασφαλιστικές εισφορές, υπάρχει το πρόγραμμα γέφυρα για τα φυσικά πρόσωπα σε ότι αφορά τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες και ήδη 25 εκ. έχουν διοχετευτεί προς τις τράπεζες από το ελληνικό δημόσιο καλύπτοντας τις δόσεις και ενήμερων δανειοληπτών. Για πρώτη φορά η πολιτεία βοηθάει ενήμερους δανειολήπτες δηλαδή συνεπείς δανειολήπτες. Άρα έχουμε κάνει ένα πλέγμα μέτρων με το οποίο έχουμε δώσει αναστολές ή έχουμε δώσει σημαντική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κάθε φορά όμως αξιολογούμε την κατάσταση».

Στην ερώτηση για τον αν τον Απρίλιο μπορεί να υπάρξει ακόμα και κούρεμα ή μεγαλύτερες δόσεις, απάντησε: «Δεν έχουμε μιλήσει για κούρεμα ποτέ. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει μιλήσει για κούρεμα. Αυτή τη στιγμή η πολιτεία με υπευθυνότητα στέκεται απέναντι στην κοινωνία και την ενισχύει...».

«Τις 120 δόσεις τις επαναφέραμε εν ζωή για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στον κορονοϊό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Κάναμε προβλέψεις για τις 120 δόσεις αλλά αυτά είναι τα δεδομένα τα οποία έχουμε σήμερα και επί αυτών συζητάω», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αναστολή δόσεων των επαγγελματικών δανείων, σημείωσε: «Για το τραπεζικό σύστημα υπάρχει πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για αναστολές 9 μηνών. Το ίδιο το τραπεζικό σύστημα ακόμα και όταν εξαντληθεί το 9μηνο έχει εκφράσει τη βούληση να βοηθήσει τους κορονόπληκτους ευάλωτους δανειολήπτες. Από τη δική μας πλευρά συζητάμε με τους θεσμούς μια πρόταση για ένα πρόγραμμα γέφυρα για τα νομικά πρόσωπα έτσι ώστε για 9 μήνες να επιδοτήσουμε τις δόσεις αυτών των επαγγελματικών δανείων, ενήμερων ή μη, ανάλογα όμως με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό συζητάμε αυτές τις μέρες με τους θεσμούς».

Για τα ποσά των ενοικίων, ανέφερε: «Πληρώσαμε αυτή την εβδομάδα 140 χιλιάδες ιδιοκτήτες για τον Νοέμβριο αλλά υπάρχουν περίπου 50 χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν είχαν δήλωση IBAN. Ο Δεκέμβριος όπως έχουμε δηλώσει θα πληρωθεί μέσα Φεβρουαρίου. Προσδοκούμε τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου να πληρώσουμε και τον Ιανουάριο δηλαδή επιταχύνουμε τη διαδικασία. Μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πάρει περίπου 60 εκ. από το ελληνικό δημόσιο είτε με συμψηφισμούς μέχρι τον Οκτώβριο, είτε με καταβολή του 50%».