Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου οι διοργανωτές σε συνεννόηση με την αστυνομία θα μπορούν να διασφαλίσουν το δικαίωμα του συνέρχεσθε,  ενώ είπε πως η παρουσία της αστυνομίας θα διασφαλίζει την συνάθροιση.

Με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους, τόνισε ότι «τα καταστήματα τηρούν τα μέτρα», ενώ ανέφερε πως «αναμένουν τις εισηγήσεις των  ειδικών για τυχόν νέα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά το σώμα φύλαξης των Πανεπιστημίων, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας συμφωνεί πως θα πρέπει να υπάρχει τάξη και κανόνες για τη σωστή λειτουργία των ιδρυμάτων και την ακαδημαϊκή ελευθερία τους καθώς αποτελούν χώρους μάθησης και ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών».

Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε πως «κάποιοι παρουσιάζονται ως προστάτες των δικαιωμάτων του αρχιτρομοκράτη της 17 Νοέμβρη». Συμπλήρωσε παράλληλα πως για τον Κουφοντίνα εφαρμόζεται ό,τι και σε όλους τους κρατούμενους λέγοντας πως δεν μπορεί να τύχει καλύτερης διαχείρισης.

Τόνισε τέλος,  πως «ως προς το θέμα της υγείας του εφαρμόζονται όλα όσα προβλέπονται από το εσωτερικό μας δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες» και συμπλήρωσε πως νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμία και οι γιατροί παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη χαλάρωση του μέτρου για τις δημόσιες συναθροίσεις, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε:
«Όπως είναι γνωστό μέχρι τώρα λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί από τον covid 19 υπήρχε ουσιαστικά πολύ μεγάλος περιορισμός ως προς το θέμα των συγκεντρώσεων ήταν μέχρι 9 άτομα. Αυτό που γίνεται με την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείο Υγείας, των Λοιμωξιολόγων επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις, οι δημόσιες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα τηρώντας τις αποστάσεις και τηρώντας τους κανόνες ατομικής προστασίας».


«Αυτό ακριβώς, στο πλαίσιο αυτό με σταθερά βήματα οδεύοντας προς την κανονικότητα θέλει όμως να πάμε σε σταθερότητα, κάθε εβδομάδα επανεξετάζονται τα μέτρα με βάση και το πώς εξελίσσεται και το επιδημιολογικό φορτίο και εισηγούνται ανάλογα να απελευθερωθούν και άλλοι κανόνες που υπάρχουν περιοριστικοί ή να επανέλθουν περιορισμοί σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές που το ιικό φορτίο επιβάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση των αστυνομικών δυνάμεων, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν είναι θέμα αστυνόμευσης των συγκεντρώσεων, είναι θέμα υποχρέωσης της Αστυνομίας να διασφαλίσει το δικαίωμα του συνέρχεσθε σε όσους θέλουν να ασκήσουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα. Κατά συνέπεια και στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου σχετικά με τις συναθροίσεις ο διοργανωτής μέσω του διαμεσολαβητού και σε συνεννόηση με την Αστυνομία μέσα σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας μπορεί αν διασφαλιστεί το δικαίωμα του συνέρχεσθε και παράλληλα να υπάρχει μια παρουσία της Αστυνομίας τέτοια που θα εγγυάται και θα διασφαλίσει σε όσους θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά να ασκήσουν αυτό το δικαίωμά τους και βέβαια η Αστυνομία θα βρει τους πόρους που χρειάζεται σε ανθρώπινο δυναμικό ούτως ώστε να διασφαλίσει αυτό το δικαίωμα».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, επισήμανε: «Υπάρχει ένα θέμα και για αυτό η Αστυνομία είναι συνεχώς εκεί με εκκλήσεις προς τους πολίτες υπενθυμίζοντάς τους να τηρούν αποστάσεις. Το θετικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται κυρίως ως προς το θέμα της χρήσης της μάσκας και επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών τηρούν τα μέτρα και έτσι μέσα σε κλειστούς χώρους μέσα στα καταστήματα δεν παρατηρείται συνωστισμός ή σημαντική παραβίαση των μέτρων. Είναι ένα θέμα όμως το οποίο το εξετάζουν και περιμένουμε τα αποτελέσματα από πλευράς μετρήσεων ως προς το θέμα του covid πως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά το άνοιγμα και θα περιμένουμε και τις αναγκαίες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων».

Αναφορικά με τα μέτρα φύλαξης των πανεπιστημίων, ο υφυπουργός δήλωσε: «Το σημαντικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών, των συμπολιτών μας συμφωνούν σε μια βασική αρχή ότι στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να υπάρξει τάξη και κανόνες λειτουργίας που να εγγυώνται την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, την ακαδημαϊκή του ελευθερία και να είναι ένας χώρος μάθησης και ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών και να μην συμβαίνουν αυτά τα οποία όλοι μας γνωρίζουμε σε αρκετούς πανεπιστημιακούς χώρους τι έχει επικρατήσει».

«Είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον επί της αρχής ότι υπάρχει αναγκαιότητα να υπάρξει τάξη, ασφάλεια, διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οι φοιτητές να εισέρχονται απρόσκοπτα μέσα στο πανεπιστήμιο, να διενεργούνται τα μαθήματα και μια σειρά άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή ελευθερία είναι αναμφισβήτητο γεγονός και επ’ αυτού συμφωνούμε όλο και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό έρχεται να υπηρετήσει. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα μέσα από ένα πλαίσιο καλού διάλογου θα βρεθεί ο τρόπος και θα εφαρμοστούν αλλά είναι καιρός το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατεύσουμε, υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη στάση της Αντιπολίτευσης στο θέμα προστασίας των πανεπιστημίων, τόνισε: «Σίγουρα είναι ένα θέμα που και εμάς ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας απασχολεί κάνουμε τους σχεδιασμούς μας εκείνο όμως που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι μέσα από μια νηφαλιότητα να εξελιχθεί ο διάλογος και στο πλαίσιο υπηρέτησης της Αρχής που η πλειοψηφία των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου και κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και να μην αποτελούν ορισμένοι χώροι από αυτούς άντρο ανομίας. Βλέπουμε ότι και αυτοί που προσπαθούσαν να θεωρήσουν όταν ψηφίστε ο νόμος για την «κατάργηση» του ασύλου διότι ο νόμος ουσιαστικά κατοχυρώνει το ακαδημαϊκό άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, προέβλεπαν διάφορα πράγματα και διαψεύσθηκαν εν τοις πράγμασι».

Ερωτηθείς αν εκβιάζεται το υπουργείο ώστε να δώσει κάποια συγκεκριμένη λύση για τον Δ. Κουφοντίνα, ανέφερε: «Κάποιοι που παρουσιάζονται ως προστάτες κάποιων δικαιωμάτων για τον κατάδικο τον κ. Κουφοντίνα αναφέρονται σε μια σειρά θεμάτων τα ποία ουσιαστικά δεν έχουν σχέση με εμας. Για τον Κουφοντίνα εφαρμόζεται ότι εφαρμόζεται για όλους τους κρατουμένους και αυτό που τονίζεται είναι ότι δεν μπορεί να τύχει κάποια ειδικότερης διακριτικής μεταχείρισης. Έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι κρατούμενοι στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Ως προς το θέμα της υγείας του και δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η απεργία πείνας την οποία κάνει εφαρμόζονται όλα εκείνα τα οποία στις συγκεκριμένες περιπτώσεις προβλέπονται από το εσωτερικό μας δίκαιο και από τους διεθνείς κανόνες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο της Λαμίας, είναι στα χέρια των γιατρών και παρακολουθείτε η εξέλιξη της υγείας του, έχουν βγει και αναγκαίες διατάξεις από πλευράς εισαγγελέως ως προς το θέμα της μεταχείρισης του και της ιατρικής του παρακολούθησης».

Για τον εμβολιασμό των ενστόλων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Ο εμβολιασμός των Αστυνομικών έχει ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αυτό που γίνεται τώρα είναι με βάση ορισμένα ραντεβού που ακυρώνονται και με δεδομένο ότι τα εμβόλια θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες και αν παρέλθουν αυτές τότε το εμβόλιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αχρηστεύεται, προκειμένου να μην αχρηστευτούν εμβόλια και με δεδομένο ότι από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και άλλων φορέων όπως οι Ένοπλες δυνάμεις λόγω της συγκρότησής τους, της διάρθρωσής τους και της ιδιαίτερης εσωτερικής πειθαρχίας που διέπει τα σώματα αυτά έχουν τη δυνατότητα άμεσα να ανταποκριθούν από πλευράς διάθεσης του προσωπικού εκείνου που θα καλύψει τις δόσεις των εμβολίων για τις οποίες έχουν υπάρξει ακυρώσεις των ραντεβού προκειμένου τα εμβόλια αυτά να μην αχρηστευτούν . Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε πετύχει να μην αχρηστευτεί καμία δόση εμβολίου και η Ελληνική Αστυνομία σε ένα μεγάλο ποσοστό από τις περιπτώσεις αυτές των ακυρώσεων κάνει χρήση και έτσι προχωρεί ο εμβολιασμός του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».