Διευκρινίσεις για την επέκταση της δομής μεταναστών στον Έβρο έδωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μηταράκης, «αυτό γίνεται καθώς κάποιους μήνες υπάρχουν αυξημένες ροές και δεν μπορούν οι μετανάστες να φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής». Πρόσθεσε επίσης πως «πρόθεση είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα στην περίπτωση των αυξημένων ροών».

Παράλληλα, ανέφερε πως στον Έβρο γίνεται καταγραφή και έλεγχος των μεταναστών που στη συνέχεια μεταφέρονται στις 32 υφιστάμενες δομές σε όλη τη χώρα.

Ακόμη ανέφερε πως «η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο είναι 600 άτομα και σήμερα φιλοξενούνται 190 άτομα». Τόνισε τέλος ότι οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επέκταση της δομής στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε:
«Επιμένουμε για την ασφάλεια του Έβρου και για την ασφάλεια όλης της χώρας. Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα, πρώτον δεν αλλαζει η εθνική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, ότι κανείς δεν μένει στον Έβρο, δεν υπάρχει φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο αλλά μόνο καταγραφή, έλεγχος ότι δεν εμπίπτουν σε λίστες τρομοκρατίας, έλεγχος ότι δεν είναι θετικοί στον ιό και μετά μεταφέρονται από τον Έβρο σε 32 υφιστάμενες δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Άρα το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι δεν άλλαξε η εθνική πολιτική».


«Τους τελευταίους 48 μήνες είχαμε 2 μήνες όπου οι αφίξεις ήταν εντός ενός μήνα πάνω από 2000 και είχαμε και 14 μήνες που ήταν πάνω από 1000. Σήμερα στις 600 θέσεις που υπάρχουν στη δομή φιλοξενούνται 190 άτομα. Τι είπαμε εμείς σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ότι επειδή υπάρχουν εποχές, γιατί υπάρχει περιοδικότητα στις ροές, υπάρχουν μήνες που οι ροές είναι αυξημένες τι κάναμε μέχρι στιγμής; Τους κρατάγαμε σε αστυνομικά τμήματα. για τα οποία καταδικαστήκαμε φέτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνθήκες που είναι εκεί γιατί αυτά τα αστυνομικά τμήματα δεν καλύπτουν ούτε την ασφάλεια του Έβρου, ούτε την ασφάλεια της χώρας, ούτε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουνε επιπλέον χώρο σε περίπτωση ενός μήνα που είναι πιο αυξημένες οι ροές να καταγραφούν σωστά, να μην περπατάνε στον Έβρο μόνοι τους και στη Θράκη όπως πολλές φορές καταγγέλλεται ότι συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πολλές φορές και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μας λένε ότι εμφανίζεται κόσμος που μας λένε ότι δεν έχει περάσει σωστά τη διαδικασία γιατί μερικές φορές τα τελευταία χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, η δομή των 300 θέσεων δεν επαρκούσε για περιορισμένες μέρες. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα ασφάλειας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι με 300 κρεβάτια, 2.000 αφίξεις τον όποιο μήνα μπορεί να συμβούνε και έχουν συμβεί ιστορικά πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι ανεύθυνο εθνικά, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο έντονο επεισόδιο, η ελληνική πολιτεία να μην τους έχει αυτούς σε κλειστή δομή αλλά να τους έχει διάσπαρτους μέσα στον Έβρο μέχρι να καταγραφούνε και να μεταφερθούνε.», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

ΔΗΜ: Αυτό που πάτε να κάνετε εκεί στέλνει και ένα άλλο μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

«Ακριβώς το ανάποδο. Η δική μας υποχρέωση είναι να μην είναι ακάλυπτος ο Έβρος από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην έχουμε τρόπο ως κράτος να τους κρατήσουμε. Δημιουργούμε δυναμικότητα, δυναμολόγιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Αν μου λέτε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να μην προετοιμαστεί για κάποιο γεγονός και αν συμβεί να πράξουμε ότι μας φωτίσει ο Θεός εκείνη την ημέρα εγώ αυτό το θεωρώ επικίνδυνη πολιτική για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η αποτροπή λειτουργεί αλλά στα νησιά η μείωση είναι 87%, στον Έβρο είναι 62%, ο Έβρος πιέζεται ακόμα. Για αυτό τελειώνει ο φράχτης, για αυτό προσλαμβάνουμε συνοριοφύλακες και για αυτό δημιουργούμε δομές κλειστές ώστε αν έχουμε διόδους, που συμβαίνουν κάθε μέρα ίσως ελάχιστες, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», απάντησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και βουλευτές, απάντησε: «Καμία περιοχή της Ελλάδος δεν θέλει να έχει δομές και το καταλαβαίνω. Αν αύριο εμείς αντιπροτείνουμε αντί να γίνει αυτό να γίνει κάτι άλλο οι ίδιες αντιδράσεις θα υπάρχουν. Μην μπερδεύετε όμως αυτή τη γενικότερη κούραση του κόσμου για το μεταναστευτικό και βέβαια ότι οι ροές πέρυσι μειώθηκαν τόσο πολύ έχει αλλάξει την κατάσταση. 60 δομές κλείσαμε το 2020 άρα η Ελλάδα αποσυμφορείται συνολικά αυτό είναι το ένα ζήτημα, το άλλο ζήτημα όμως και αυτή είναι η ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας, είναι να έχεις στα σύνορα ασφαλείς δομές πρώτης υποδοχής».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο κανείς δεν μένει στον Έβρο, δεν θα έχει 1.500 άτομα στον Έβρο, δεν δημιουργείται ένα μουσουλμανικό χωριό ή όλα αυτά που διαβάζω. Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη το κράτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία έχει μια δομή που δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα από αυτά που κάποιοι διαδίδουν και ονειρεύονται. Λέμε ότι αυτή η δομή που έχει 600 κρεβάτια είναι επαρκής τους περισσότερους μήνες αλλά υπήρχαν 16 μήνες στους τελευταίους 48 και ένας μήνας το 2020 που εκείνο το μήνα είχαμε αυξημένες ροές, και είμαστε υποχρεωμένη ως ελληνική πολιτεία να έχουμε ασφαλείς δομές ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ κανείς στον Έβρο από το μεταναστευτικό. Αυτή είναι εθνική ευθύνη», πρόσθεσε.

«Οι ροές στον Έβρο συνολικά το 2020 ήταν 5.000 άτομα, ο πιο δύσκολος μήνας ήταν ο Οκτώβριος του 2020 ο οποίος είχε 1.000 αφίξεις δηλαδή το 20% μπήκε στον ένα και μόνο μήνα αυτό και μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και μεγάλη πίεση. Από εκεί και πέρα οι ροές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές τους τελευταίους μήνες. Οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα είναι από διάφορες χώρες, γενικά οι περισσότερες αφίξεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από το Αφγανιστάν, στα νησιά οι περισσότερες αφίξεις τον τελευταίο μήνα είναι από την Αφρική και για αυτο η χώρα μας αλλάζει την πολιτική της και έχουνε ήδη γίνει αρκετές ενέργειες για να αλλάξουμε τις ασφαλείς χώρες. Προσθέσαμε το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις ως προς άλλες χώρες που δεν θα θεωρείται παραδεκτό το αίτημα στην Ελλάδα διότι είτε προέρχονται είτε έρχονται μέσω ασφαλών χωρών», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.