«Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει παντού δηλαδή κάποιος βρίσκει το θάρρος να μιλήσει και μετά αυτό δίνει θάρρος και στους υπόλοιπους ανάλογα και την αποδοχή που υπάρχει στην κάθε κοινωνία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα–Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφερόμενη στο κύμα αποκαλύψεων για την κακοποίηση των γυναικών.

«Και στην ελληνική κοινωνία αμέσως υπήρξε ευρύτατη αποδοχή σε όλα τα επίπεδα και θεσμικά και κυβερνητικά και πολιτειακά νομίζω και κοινωνικά ως επί το πλείστον οπότε δεν μου κάνει εντύπωση», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Συνήθως η συμπεριφορά αυτή όταν υπάρχει κάπου είναι κατά συρροή, δεν πειράζεις μια γυναίκα δηλαδή συνήθως πειράζεις πολλές ή έναν άντρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το θέμα των εμβολίων, η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε: «Με έχετε ακούσει να κάνω πολύ σκληρή κριτική στην Ευρώπη όταν πέφτει έξω σε κάτι, το γενικότερο σχόλιό μου είναι όμως ότι αυτή τη στιγμή στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια».

«Εμείς στην ευρωβουλή παραπονιόμαστε ότι θα θέλαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνεννόηση που έχει κάνει για να μπορούμε να αποδώσουμε τις ευθύνες αλλά τώρα αυτό που συμβαίνει με την AstraZeneca και αυτό που συμβαίνει με τη Pfizer δεν μπορεί κανείς καλή τη πίστει να δεχτεί αυτές τις εξηγήσεις», υπογράμμισε η ίδια.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό αν απλά πουλάνε αλλού τα εμβόλια πιο ακριβά, οπότε πάρα πολύ καλά κάνουνε που αυτή τη στιγμή έχουν πει ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να δηλώνει όταν φεύγουν εκτός Ευρώπης από τη δική τους χώρα τα εμβόλια και έχει ακόμα και τη δυνατότητα η επιτροπή να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες εμβολίων που παράγονται εντός της Ευρώπης ως ένας μηχανισμός πίεσης αλλά αυτό κινδυνεύει να γίνει ο πόλεμος των εμβολίων και αυτό δεν είναι καλό», διευκρίνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Στην υγεία έχει κάνει μια πραγματική υπέρβαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ασχολείται για λογαριασμό όλων μας αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι ρυθμοί επίσης της Ευρώπης όταν έχεις 27 χώρες είναι αργοί για αυτό και ο πρωθυπουργός μας ζήτησε από τώρα να φτιάξουμε ένα πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο σε 5 μήνες από τώρα για να μπορέσουμε να ταξιδεύουμε όλοι το καλοκαίρι γιατί ξέρει ότι οτιδήποτε στην Ευρώπη παίρνει 3 και 5 μήνες», τόνισε η κ. Ασημακοπούλου.

«Δηλαδή ακόμα δεν μπορούμε να συντονίσουμε τις φόρμες και τις διαδικασίες για να πας από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο ο καθένας κάνει το δικό του. Εμείς είμαστε υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης φαίνεται τώρα στην πανδημία ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο αλλά φαίνεται επίσης και η ατέλεια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος άρα είναι μια στιγμή που αποφασίζεις ότι θέλεις ή να πας μπροστά και να πεις ότι για να δουλέψει πρέπει τελικά να το κάνω πιο ενιαίο ή να πεις ότι δεν αξίζει τον κόπο. Εγώ εξακολουθώ να είμαι στη γραμμή ότι πρέπει να πάμε μπροστά και να το κάνουμε πιο ενιαίο και μάλιστα πιστεύω ότι πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις», εξήγησε συμπληρωματικά.

Αναφορικά την κριτική που της ασκήθηκε από την Κ για την παρέμβασή της στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, επισήμανε: «Ήταν πολύ ειρωνική και πολύ κακόγουστη δηλαδή ότι έχω πάθει ιδρυματοποίηση εδώ και ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων πλέον σε όλα τα πράγματα, δεν θα υπάρχει τίποτα χωρίς τεχνητή νοημοσύνη και είναι κομβικής σημασίας στην Ελλάδα να μην μείνουμε πίσω, να μην χάσουμε το τρένο. 200 δις € στο ΑΕΠ μας δεν τα θέλουμε στα επόμενα χρόνια;».

«Άμα τα θέλουμε πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα. Και σε κάθε περίπτωση ο θεσμικός μου ρόλος εδώ είναι να είμαι η ελληνίδα μόνιμη εκπρόσωπος στην αρμόδια επιτροπή οπότε εγώ θα ασχολούμαι με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο δημοσιογράφος ο συγκεκριμένος αν θέλει να δει τι έχω να πω για τα άλλα θέματα μπορεί να μπει στο site μου και να δει ότι κάτι λεω και για αυτά», κατέληξε.