«Επιβαρυμένη η κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος της ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας.

Ο κ. Ζιαζιάς επισήμανε ότι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να γίνουν covid.

Τέλος ανέφερε πως στην Αχαΐα πρέπει να υπάρξει άλλη επιδημιολογική πολιτική.

​Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Ζιαζιά στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Αχαΐας σε σχέση με τον κοροναϊο, ο πρόεδρος της ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας
επισήμανε: «Είμαστε αρκετά άσχημα, αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 520-530 τα ενεργά κρούσματα. Χθες είχαμε σχεδόν 100 νέες διαγνώσεις και έχει αρχίσει να υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και αύξηση των νοσηλειών. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στους 75 νοσηλευόμενους εκ των οποίων 3 είναι παιδιά, 9 είναι στη ΜΕΘ και οι υπόλοιποι 62 είναι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας. Δεν υπάρχουν κενές κλίνες είναι 100% η πληρότητα αυτή τη στιγμή. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μετατραπούν άλλες κλινικές σε κλινικές covid πχ η ΩΡΛ κλινική γίνεται σήμερα κλινική covid».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές που θα έπρεπε να γίνουν κλινικές για covid, ο κ. Ζιζιάς απάντησε: «Υπάρχουν, το έχουμε ζητήσει, θα ήταν μια λύση που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιου τύπου πολιτική απόφαση».

Για την αύξηση των κρουσμάτων covid στα παιδιά, ανέφερε: «Φαίνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων με τον τρόπο που έγινε είχε πολύ μεγάλη επίπτωση στην αύξηση της μετάδοσης του κορονοϊού. Δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει γενικώς και αορίστως να μένουν κλειστά τα σχολεία, είναι προφανές τι επιπτώσεις έχει στα παιδιά, παρόλα αυτά βιώσαμε το πρωτοφανές και την παγκόσμια πρωτοτυπία μέσα στην πανδημία να αυξάνεται η χωρητικότητα των μαθητών μέσα στις τάξεις».

Ερωτηθείς ποια είναι η πρότασή του ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση του ιού στην Αχαϊα, απάντησε: «Να δούμε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και να κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα πράγματα από αυτά που ακολουθήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είμαι της άποψης ότι τα lockdown είναι αποτελεσματικά και γενικά δεν θεωρώ ότι η στρατηγική του ακορντεόν είναι κάποιου τύπου αποτελεσματική στρατηγική. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ, μαζικά, δωρεάν, σοβαρούς μηχανισμούς ιχνηλάτησης, απομόνωση και καραντίνα. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διακοπή της μετάδοσης. Στην Αχαΐα χρειάζεται να ακολουθήσουμε άλλη επιδημιολογική πολιτική, να ακολουθήσουμε το τρίπτυχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με το οποίο διαφωνεί κάθετα η κυβέρνηση και εξαιτίας του ότι δεν ακολούθησε αυτό το πρότυπο και αυτή την επιδημιολογική πολιτική βιώνουμε αυτά που βιώνουμε σήμερα».

«Προτείνουμε για την Αχαΐα συγκεκριμένανα φτιαχτεί περιφερειακό αποκεντρωμένο επιδημιολογικό κέντρο, να μην γίνεται η ιχνηλάτηση, τα τεστ και οι αποφάσεις μέσω Αθήνας τηλεφωνικά, να υπάρχει μόνιμα εγώ πέρα. Και προτείνουμε τα δύο παλιά νοσοκομεία που είναι εγκαταλελειμμένα, το πρώην νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος και το πρώην 409 να επαναλειτουργήσουν άμεσα, υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή και να είναι αποκλειστικά νοσοκομεία για covid. Επίσης προτείνουμε να απεμπλακούν τα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, είναι επικίνδυνο να έρχονται υπερήλικες και να βρεθεί μεγάλος δημόσιος χώρος στο κέντρο της Πάτρας που να γίνεται εκεί ο εμβολιασμός, να επιταχυνθεί γιατί είναι βασικό όπλο το εμβόλιο για την ανάσχεση της πανδημίας και οι ιδιώτες γιατροί κυρίως, να συμβάλουν σε αυτό το κομμάτι ακόμα και το υγειονομικό του στρατού», ανέφερε χαρακτηριστικά.