Οι καταβολές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα ανοίξουν σήμερα ή αύριο, το κονδύλι θα είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων μικρότερος, δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο,  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το έλλειμμα θα είναι βαθύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ενώ υπογράμμισε πως η οικονομία λειτουργεί με περισσότερους περιορισμούς από ότι λειτουργούσε.

Όπως ανέφερε στον προϋπολογισμό υπήρχε εκτίμησε ότι το Μάρτιο οι αναστολές θα είναι λίγες αλλά τελικά ήταν πολλαπλάσιες.

Ανέφερε πως θα χρειαστεί δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και το 2022 ενώ είπε πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα παραμείνουν εν ζωή μέχρι να επιτευχθεί η ανάκαμψη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ξεκαθάρισε ότι μέχρι να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη θα πρέπει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1

 

Για την 6η επιστρεπτέα προκαταβολή

«Η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής  προκειμένου να γίνουν καταβολές χρηματικών ποσών μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει σήμερα αύριο, είναι θέμα της κοινής υπουργικής απόφασης που πρέπει να υπογράψουμε» σημείωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Σταϊκούρας, ενώ συμπλήρωσε πως: «Εκτιμούμε, αλλά ακόμα δεν έχουμε τα οριστικά στοιχεία, ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος διότι και πάλι όπως στην προηγούμενη επιστρεπτέα ένας σημαντικός αιτήσεων δεν είχε μείωση τζίρου ή δεν είχε τζίρο αναφοράς τα 200€ τον Ιανουάριο  ή συνδυασμό αυτών άρα το ποσό που θα κατανεμηθεί είναι περίπου 500 εκατομμύρια όσο είχαμε πει, και εκτιμούμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνει  καταβολή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού αυτών».  

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό το 3,5% ρυθμός ανάπτυξης  και αν υπάρχει πιθανότητα να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού με βάση τα νέα δεδομένα ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως: «Θα ήθελα να περιμένουμε μια εβδομάδα γιατί θα έχουμε τις ανακοινώσεις του κλεισίματος του 2020. Οι πρόδρομοι δείκτες της  οικονομίας δείχνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η επίδοση το 2020 να είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και από αυτά που υποστηρίζουν πολλοί φορείς ή η αντιπολίτευση. Με βάση αυτό θα στηριχτεί και το 2021 γιατί υπάρχει πάντα μια μεταφορά μιας επίδοσης από τη  μια χρονιά στην άλλη.  Από την άλλη πλευρά όντως σε σχέση  με τις αρχικές εκτιμήσεις μας η οικονομία λειτουργεί με περισσότερους περιορισμούς από ότι λειτουργούσε. Στον προϋπολογισμό εκτιμούσαμε ότι ουσιαστικά τον Μάρτιο θα είναι περίπου 70 χιλιάδες οι εργαζόμενοι σε αναστολή δηλαδή ουσιαστικά θα υπολειτουργεί ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας, τώρα φαίνεται ότι αυτός ο αριθμός των εργαζομένων θα είναι πολλαπλάσιος με ότι  σημαίνει αυτό για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για αυτό και είδατε ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της χώρας  τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε φέτος από 7,5 δις που είχαμε στον προϋπολογισμό πλέον ανέρχονται στα 11,6 δις. 11,2δις δημοσιονομικά και 400 εκατομμύρια χρηματοδοτικό ρευστότητας».  

Πρωτογενές έλλειμμα

 Για το πρωτογενές έλλειμμα ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση πως «σήμερα εκτιμούμαι ότι θα χρειαστούν τόσα μέτρα, αρκετά μεγαλύτερα και υψηλότερα από τον προϋπολογισμό γιατί  αυτές είναι οι ανάγκες όπως εξελίσσονται.  Δεν μπορώ να πω ποσοστά, μπορώ όμως να πω  ότι  το έλλειμμα σε σχέση με τον προϋπολογισμό θα είναι βαθύτερο, το χρέος υψηλότερο και ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα εξαρτηθεί από το 2020 και από το πόσο θα κρατήσει η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα.  Υπενθυμίζω ότι στον προϋπολογισμό είχαμε και ένα δυσμενές σενάριο 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή αντί για 4,8, 3,3. Οι θεσμοί στην τελευταία έκθεσή τους υποστηρίζουν περίπου 3,5%. Όσον αφορά τα πλεονάσματα είναι συνάρτηση δύο παραγόντων, είναι του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης και είναι και της εικόνας της οικονομίας. Θα είναι υψηλότερα, θα είναι βαθύτερο το έλλειμμα  σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά απολύτως συμφωνημένο και δεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Άλλο όμως δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αποδεικνύουμε δηλαδή  ότι έχουμε δημοσιονομική ευελιξία , σε δύο μήνες προσθέσαμε  περίπου 4 δις μέτρα για να βοηθήσουμε την κοινωνία αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα βρει μπροστά μας η χώρα.

Αν δει κανένας τα στοιχεία ανοίγματος και κλεισίματος των επιχειρήσεων και μέσα στο 2020 και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από το 2021 αποδεικνύεται ότι ανοίγουν και κλείνουν και πολύ μικρά μαγαζάκια αλλά δεν θα συζητηθεί ούτε θα αποφασιστεί κάτι τον Απρίλιο πάνω σε αυτό. Το πρώτο πράγμα που θα  συζητηθεί και θα αποφασιστεί είναι η δημοσιονομική ευελιξία για το ‘21 και το ’22. Φαίνεται ότι μέσα σε όλη την Ευρώπη δεν θα καλυφθούν οι απώλειες του 2020 μέσα στο 2021, θα χρειαστεί και το 2022 άρα αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια δημοσιονομική ευελιξία και το 2022.  Δεύτερον, θα πρέπει τα επεκτατικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ουσιαστικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, να παραμείνουν εν ζωή για πολύ μεγαλύτερο  χρονικό διάστημα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι επιτυγχάνεται σημαντική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών»

Για τα μέτρα που θα συνεχιστούν ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: «Και τώρα βλέπετε ότι τα μέτρα δεν είναι οριζόντια. Γενικώς τα μέτρα από την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης είναι στοχευμένα και θα είναι όλο και περισσότερο στοχευμένα όσο βγαίνουμε  από την υγειονομική κρίση γιατί θα πρέπει να  στηρίξουμε εκείνες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που παραμένουν σε προβληματική κατάσταση, έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Για να ολοκληρώσω  το προηγούμενο σκεπτικό θέλω να πω ότι η δεύτερη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που γίνεται και θα γίνει είναι η διατήρηση των μέτρων αυτών μέχρι να επιτευχθεί η ανάκαμψη γιατί η ανάκαμψη θα οδηγήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή και όχι μέτρα λιτότητας. Μέχρι να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη και να ξέρουμε ότι πλέον έχει γυρίσει η οικονομία δεν θα πρέπει να μην υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και το τρίτο κομμάτι είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κινήσεις για μείωση του βάρους των δημοσίων χρεών πρέπει να είναι συντονισμένες, στοχευμένες και να έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της ανάπτυξης».

Αναφορικά με την 5η επιστρεπτέα  

Αναφερόμενος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 υπογράμμισε:  «Ουσιαστικά πληρώθηκε το σύνολο των επιχειρήσεων, πληρώθηκαν ορισμένες και την Παρασκευή,  ελάχιστες, είναι ζήτημα αν υπάρχουν κάποιες δεκάδες επιχειρήσεις, δεν  υπάρχει άλλη εκκρεμότητα έχει καταβληθεί το  σύνολο της 5ης επιστρεπτέας, κάποιες πολύ  λίγες μεμονωμένες επιχειρήσεις τις αξιολογεί η ΑΑΔΕ.

Για τα ενοίκια

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στα μειωμένα ενοίκια που αφορούν εργαζόμενους και εργοδότες. Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας: «Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υπεβλήθησαν προς επεξεργασία το Νοέμβριο 266 χιλιάδες αιτήσεις και τον Δεκέμβριο 304 χιλιάδες αιτήσεις . Από αυτές περίπου το 80% είναι δεκτές οι άλλες είναι ένα μικρό  ποσοστό προς διόρθωση και το σημαντικότερο  ποσοστό αυτού που απομένει είναι απορριπτέο.  Μέχρι  σήμερα στους ιδιοκτήτες έχουμε πληρώσει 84,1 εκατομμύρια, έχουμε συμψηφίσει σε 263.379  συμπατριώτες μας 42,8 εκατομμύρια. Έχουμε καταβάλει το Νοέμβριο σε 176.034 συμπατριώτες μας 19,2 εκατομμύρια, και έχουμε καταβάλει το Δεκέμβριο σε 205.647 συμπατριώτες μας 22,1 εκατομμύρια. Ερώτημα «αυτοί που απορρίπτοντα γιατί απορρίπτονται;». 21 χιλιάδες συμπατριώτες μας  είναι μη πληττόμενοι για χρήση επαγγελματικής στέγης, 11.860 το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη  δήλωση πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης. 19.600 δεν έχουν αναστολή  σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή ή συζύγου , 12.800 το ποσοστό μείωσης του ενοικίου είναι χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο στο νόμο. 3.750 έχουν δηλώσει λύση της μίσθωσης αυτά όλα θα πάνε προσωποποιημένες πληροφορίες στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες». 

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα συνεχιστεί η χρηματοδοτική  βοήθεια στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού απάντησε: «Μας προβληματίζει και το λιανεμπόριο και η εστίαση και ο τουρισμός. Ενδεικτικά κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8 με 0,9 % και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7%. Εάν οι τουριστικές εισπράξεις είναι στο 40% των εισπράξεων  του ’19 έναντι του 60% που είναι ένα άλλο σενάριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5% άρα αντιλαμβάνεστε ότι και ο τουρισμός και το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι κομβικά στοιχεία για να σταθεροποιηθεί η οικονομία άρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς τους κλάδους για όσο χρειαστεί. Στην εστίαση η απώλεια του τζίρου με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ήταν 2,3 δις, μέχρι σήμερα έχουμε δώσει μια ικανοποιητική στήριξη του κλάδου η οποία είναι 900 εκατομμύρια επιστρεπτέα προκαταβολή και 1,1 δις οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους στην εστίαση. Εκτός της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, εκτός της μείωσης ή του μηδενισμού  των ενοικίων κοκ. Απώλειες υπάρχουν στην εστίαση, είναι ένας κλάδος που πλήττεται σημαντικά, αποδεικνύουμε  ότι είμαστε κοντά στην εστίαση κάνουμε το καλύτερο  για να περιορίσουμε όσο είναι εφικτό αυτές τις δυσμενείς συνέπειες».