«Η Δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε εκδικείται και δεν είναι αλά κάρτ», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα.

«Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει, όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, στα 47 χρόνια περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης και το έχει τηρήσει ακόμα και σε εκείνους που πήγαν να την καταλύσουν, ακόμα και σε εκείνους που έχουν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους. 

«Αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει να διαφυλάξουμε . Ένα κράτος δικαίου που δεν είναι α λα καρτ, ένα κράτος που δεν αλλάζει τους κανόνες του. Γιατί οι κανόνες υπάρχουν για να μας προστατεύουν και ειδικά τους πιο αδύναμους», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε δε,  ότι ο νόμος τηρείται σε απόλυτο βαθμό, πως ο κατηγορούμενος έχει τα μέσα που μπορεί να αξιοποιήσει και οι οικείοι του τη δυνατότητα να του αλλάξουν γνώμη και να τον διατηρήσουν στη ζωή. 

Χαρακτήρισε τέλος, λάθος τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ανοίγει κερκόπορτα στον διχασμό.

 Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε παράλληλα και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σημειώνοντας πως: «Ο κωδικός 13032 για το λιανεμπόριο είναι έτοιμος, ώστε να τεθεί σε  εφαρμογή αν χρειαστεί.

Για τους εμβολιασμούς είπε πως το σύστημα λειτουργεί παρά πολύ καλά ενώ είπε πως μέσα στην εβδομάδα η χώρα θα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύρια εμβόλια και συμπλήρωσε  πως η εφοδιαστική αλυσίδα δουλεύει αρτιότατα.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως πρέπει να χρησιμοποιούνται για διευκόλυνση όπως για παράδειγμα να περνάμε το σύνορα σε ένα αεροδρόμιο και να μην χρειάζεται να μπαίνουμε σε καραντίνα ή να κάνουμε πολλαπλά τεστ για τον κοροναϊό.

Τέλος, για τις αλλαγές στα ΕΛΤΑ είπε πως η εθελουσία ξεκίνησε πολύ καλά ενώ για το κτηματολόγιο είπε πως στόχος είναι να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους. Εξήγησε ότι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί δεν θα χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία και η δουλειά θα γίνεται από τα σπίτια τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με 13032 για το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε: «Προσπαθούμε όλα αυτά να τα έχουμε έτοιμα έτσι ώστε αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει να είναι διαθέσιμα και από εκεί και πέρα η επιλογή αυτή να γίνεται με βάση τα επιχειρησιακά κριτήρια της στιγμής. Οπότε αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτά είναι έτοιμα από εκεί και πέρα για να ληφθούν αυτές οι επιλογές πρέπει να δει κανείς τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη, τι συμβαίνει στην Αττική, τι συμβαίνει στη χώρα οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Το εργαλείο είναι έτοιμο από εκεί και πέρα το αν και πως θα εφαρμοστεί αυτό ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει θα το δούμε στην πορεία».

Στην ερώτηση για τον αν ο κόφτης δεν είναι στην παρούσα φάση στη συζήτηση, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: «Εκ των πραγμάτων είναι για να τον έχουμε ετοιμάσει, είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να εφαρμοστεί για το λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε με τα νούμερα γιατί αυτή τη στιγμή η απόλυτη προτεραιότητα είναι να πέσει η καμπύλη των κρουσμάτων».

Αναφορικά με το σύστημα των εμβολιασμών, ο υπουργός σημείωσε: « Έχουμε ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά, έχει λάβει και διεθνή σχόλια ότι το σύστημα δουλεύει. Θα ξεπεράσουμε αυτή την βδομάδα το 1 εκατομμύριο εμβόλια πρώτες και δεύτερες δόσεις, έχουμε καταφέρει να ακουμπάμε τους 30 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί είναι ότι πόσο θα αυξάνονται οι δόσεις των εμβολίων, και υπάρχει μια πολύ καλά δομημένη ομάδα από το υπουργείο Υγείας, από το στρατό που κάθε μέρα μελετάμε την εφοδιαστική αλυσίδα, με το που φτάνουν εμβόλια τα εμβόλια θα γίνονται στον κόσμο. Η εφοδιαστική αλυσίδα που στήθηκε από το μηδέν δουλεύει αρτιότατα».

Αναφορικά με το πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε: «Το ότι πρέπει να έχουμε πιστοποιητικά είναι αυταπόδεικτο για υγειονομικούς λόγους, αυτό που ξεκινήσαμε να εκδίδουμε, είναι αυταπόδεικτο γιατί ο κάθε ένας από εμάς θέλει να έχει μια απόδειξη αυτού που έκανε. Με ποιο εμβόλιο εμβολιάστηκε κλπ. Από εκεί και πέρα η συζήτηση που ανοίγει είναι ότι εφόσον υπάρχει που μπορεί να χρησιμοποιείται και που πρέπει να χρησιμοποιείται. Η στάση που έχουμε ως χώρα είναι το ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται για διευκόλυνση αυτά τα πιστοποιητικά, όχι για κάποιο άλλο λόγο. Για παράδειγμα να περνάμε τα σύνορα, εκεί πέρα μπορεί να ζητηθεί σε κάποιον πολίτη να κάνει πολλαπλά τεστ ή να μπει σε καραντίνα και ερωτώ, δεν θα ήταν παράλογο να ζητήσουμε από έναν εμβολιασμένο πολίτη να κάνει το ίδιο;».

«Άρα εδώ δεν δημιουργείς αρνητική διάκριση, εδώ λες πολύ απλά ότι επειδή κάποιος έχει εμβολιαστεί του δίνω μια δυνατότητα διευκόλυνσης για να μπορεί να περνά τα σύνορα ευκολότερα. Και αυτό είναι μπορεί πάρα πολύ σημαντικό για να έχουμε μια επανεκκίνηση των ταξιδιών, ευρύτερα μια επανεκκίνηση του τρόπου με τον οποίο δουλεύαμε και ταξιδεύαμε πριν από τον ιό. Αυτό και μόνο, νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο συμβατό σε σχέση και με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και με όλη τη διαδικασία με την οποία διαχειριζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα... Δεν είναι κάτι τελείως έξω από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύαμε και πριν τον κορονοϊό, κάποιες χώρες απαιτούσανε να έχεις κάνει πολύ συγκεκριμένα εμβόλια πριν πας σε αυτές, νομίζω ότι είναι πολύ λογικό να μη χρειάζεται να κάνει κανείς περιττά πράγματα εφόσον έχει εμβολιαστεί άρα διευκόλυνση όχι περιορισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αλλαγές και την εθελουσία στα ΕΛΤΑ, δήλωσε: «Η εθελουσία ξεκίνησε πάρα πολύ καλά. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ως προς τον πρώτο γύρο της εθελουσίας ήταν θεαματικά καλά και αυτό είχε να κάνει όπως είχαμε πει και στη Βουλή όταν ψηφίστηκε το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ ότι έπρεπε 2.000 άτομα να μπουν σε καθεστώς εθελούσιας. Στόχος βέβαια για αυτο δεν ήταν να προκύψει όλο στο πρώτο κύμα, ήταν να προκύψει σε βάθος 1 -1,5 έτους, η εμπειρία γενικά λεει ότι αυτό παίρνει κάποιο χρόνο, εδώ έγινε με την πρώτη. Περίπου ο στόχος έχει πιαστεί από το πρώτο κάλεσμα οπότε αυτό θα δράσει πάρα πολύ ευεργετικά στα οικονομικά στοιχεία των ΕΛΤΑ. Αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι ο μετασχηματισμός τους θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, τώρα το επόμενο βήμα φυσικά είναι να μπορέσουν να κανουν έναν εσωτερικό ψηφιακό μετασχηματισμό η εταιρεία για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον κόσμο καλύτερα αλλά το πρώτο πολύ ισχυρό βήμα έγινε».

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο Κτηματολόγιο, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε: «Ο στόχος είναι καταρχήν να μπορέσουμε να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους μέσω του Κτηματολογίου. Υπάρχει μετάβαση από τα Υποθηκοφυλακεία στα Κτηματολογικά γραφεία η οποία θα επιταχυνθεί αλλά αν έπρεπε να διαλέξω μια μεγάλη αλλαγή την οποία θα δούμε πολύ σύντομα αυτή είναι ότι θα δώσουμε πρόσβαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς να μπορούν στο λειτουργούν Κτηματολόγιο τη δουλειά που κάνουν όταν πηγαίνουν σε ένα Υποθηκοφυλακείο, τη δουλειά που κάνουν όταν πηγαίνουν σε ένα Κτηματολογικό γραφείο να μπορούν να την κάνουν από το σπίτι τους».

«Ο στόχος είναι να το πετύχουμε εντός Μαρτίου και είναι μια δουλειά που είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες και είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, και είναι μια δουλειά που θα επενδύσουμε πολύ το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο γενικός στόχος σε όλα όσα κάνουμε είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά μέσα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, του επαγγελματία, να μπορέσει το κράτος να είναι πιο λειτουργικό και πιο γρήγορο και νομίζω βήμα-βήμα αυτό το πετυχαίνουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την υπόθεση του κ. Κουφοντίνα, ανέφερε: «Η δημοκρατία ούτε εκδικείται ούτε εκβιάζεται ούτε είναι a la cart. Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει στα 47 περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης το έχει τηρήσει ακόμα και σε αυτούς που πήγαν να την καταλύσουν, το έχει τηρήσει ακόμα και σε εκείνους που έχουν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους και ίσως ειδικά σε αυτούς το απέδειξε. Νομίζω ότι αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει να διαφυλάξουμε, ένα κράτος δικαίου που δεν είναι a la cart, ένα κράτος δικαίου το οποίο δεν αλλάζει τους κανόνες του εκβιαζόμενο με οποιοδήποτε τρόπο γιατί οι κανόνες του υπάρχουν για να μας προστατεύουν».

«Ο νόμος εδώ τηρείται στον απόλυτο βαθμό και ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει νομικά μέσα στη διάθεσή του που δύναται να αξιοποιήσει και αυτό θεμελιώνεται και από τη σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής πολιτικής οπότε εδώ κρατάω την παρότρυνση των συγγενών των ίδιων των θυμάτων, οι οικείοι του να τον πείσουν να αλλάξει στάση και να κρατηθεί στη ζωή, και είναι πολύ σπουδαίο που αυτό το μήνυμα έρχεται ειδικά από εκείνους που στερήθηκαν τη ζωή αυτών που αγαπούσαν από τις πράξεις του», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Κουφοντίνα, επισήμανε: «Πιστεύω ότι είναι δομικά λανθασμένο η αξιωματική αντιπολίτευση να επενδύσει πολιτικά σε αυτό το ζήτημα γιατί ουσιαστικά ζητείται μια κάμψη των κανόνων του κράτους δικαίου. Η στάση αυτή ανοίγει μια κερκόπορτα νομιμοποίησης εκείνων που επιδιώξουν εν τέλει μια φθορά στους δημοκρατικούς θεσμούς συνολικά και επίσης αποτελεί και μια επένδυση στο διχασμό και θα έλεγα ότι αυτή είναι μια βαθειά επικίνδυνη επιλογή».