«Το ότι το σύστημα υγείας στρεσάρεται ασφαλώς στρεσάρεται, εξαντλούνται τα κρεβάτια πρώτα που προορίζονται για να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται οι εσωτερικές εφεδρείες του συστήματος που σημαίνει ότι άνθρωποι που χρειάζονται εντατική για άλλους λόγους θα μετακινηθούν  στον ιδιωτικό τομέα ή θα αναβληθούν για αργότερα οι επεμβάσεις τους ή οι θεραπείες τους». 

Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με το σύστημα υγείας.

Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό δεν είναι καλό αλλά είναι αναγκαίο για να φιλοξενηθούν άνθρωποι με covid και στη συνέχεια θα φτάσει κανείς να νοσηλεύσει και εκτός του συστήματος.

«Τώρα δεν έχουν εξαντληθεί ούτε καν οι εσωτερικές εφεδρείες του συστήματος άρα να μην αισθανόμαστε ότι ματαιοπονούμε. Γιατί αν αισθανθούμε ότι είναι μάταιο θα σταματήσουμε να το κάνουμε και θα περιέλθουμε στην κατάσταση που περιήλθε η Πορτογαλία των Ιανουάριο όπου δεν είχαν που να κατεβάσουν τους ασθενείς από τα ασθενοφόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε κάποια πράγματα (click away και click in shop) να τα επιτρέψουμε βεβαίως θα δούμε ποια θα είναι τα στοιχεία μεθαύριο και να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να γίνει στις 8 Μαρτίου ή αν θα γίνει ασργότερα. Η επιθυμία όλων είναι να κάνουμε τα βήματα σε χρόνο που να είναι ασφαλή αλλά και όσοι το δυνατόν νωρίτερα. Δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε στο να κάνουμε κάποια βήματα εφόσον είναι ασφαλή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι αποδίδει το lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε: «Ο αριθμός 1.000 ή 2.000 του Μαρτίου δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό 1.000 ή 2.000 του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου γιατί προκύπτει από πολλαπλάσια τεστ. Το δεύτερο είναι να δούμε την πορεία των σκληρών αριθμών. Στις 3 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι στη χώρα ήταν 244, στις 26 Φεβρουαρίου ήταν 371. Στις 3 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 169 -οι 3 Φεβρουαρίου και οι 3 Νοεμβρίου είναι οι μέρες που άρχισε το lockdown-στις 26 Νοεμβρίου ήταν 603 άρα η προσπάθεια που κάνουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή αποδίδει».

«Η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη χρονική στιγμή έχει και ένα χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να το ξεχνάμε την ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών που θα κυριαρχήσουν πολύ γρήγορα τα οποία κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι τα στελέχη του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Επίσης το τρίτο κύμα το οποίο εμείς απωθήσαμε και το αντιμετωπίσουμε τέλη Φεβρουαρίου –αρχές Μαρτίου το κρατούμε πολύ πιο χαμηλά από ότι το αντιμετώπισαν άλλες χώρες μέσα στον Ιανουάριο που είχαν χιλιάδες νεκρών όπως η αντίστοιχη με εμάς Πορτογαλία και ερχόμαστε και σε μια εποχή όπου οι εμβολιασμοί μας οδηγούν σταδιακά σε ένα διαφορετικό τοπίο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων, σημείωσε: «Όταν στις 11 Ιανουαρίου επέστρεψαν από την τηλεκπαίδευση στη φυσική εκπαίδευση οι μαθητές 12 με 13 μέρες μετά είδαμε να αναστρέφεται η καθοδική πορεία της πανδημίας άρα αυτό έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να το αφήσουμε για αργότερα».