«Ο στόχος μας είναι ότι μέχρι και το Μάιο θα έχουμε καταφέρει το σύνολο των ανθρώπων βέβαια που επιθυμούν, από τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες και από τις ευπαθείς ομάδες να έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Καπουτζίδη, ο κ. Κοντογεωργής σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτά που ανέφερε ο κ.Καπουτζίδης έχουν έναν ισχυρό συμβολισμό και εμπεριέχουν ένα μήνυμα ότι ο καθένας θα μπορεί και θα πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέγει αυτό το οποίο επιθυμεί, να διάγει το βίο που επιθυμεί και κυρίως να μην υφίσταται καμία διάκριση λόγω της επιλογής του αυτής και βέβαια να μην υφίσταται και καμία λεκτική, σεξουαλική ή άλλη βία προκειμένου να πετύχει τα όνειρά του».

«Γιατί όλη αυτή η συζήτηση που έχει ξεκινήσει εμπεριέχει διάφορες μορφές βίας και ρατσιστικού λόγου επομένως η υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους μέσα από τους οποίους ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αισθάνεται ότι προστατεύεται και θα μπορεί να αποταθεί κάπου όταν γίνεται θύμα ή δέκτης τέτοιων διακρίσεων», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πότε θα παρουσιαστεί το πλαίσιο αναφορικά με την παιδεραστία, την σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση, ο γ.γ συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών απάντησε: «Είναι θέματα τα οποία προφανώς απαιτούν μια νομοτεχνική επεξεργασία και μια ωρίμανση δηλαδή είναι θέματα τα οποία δεν μπορείς από τη μια στιγμή στην άλλη να καταλήξεις σε ένα πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις όμως και το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εργασίας και βέβαια το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη επεξεργάζονται και πολύ σύντομα θα υπάρχει μια συνέργεια, θα υπάρχει μια θεσμική παρέμβαση στο ζήτημα αυτό. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα προχωρήσουν, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και θα ανακοινωθούν».

Για τον εμβολιασμό, ανέφερε: «Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών γιατί είναι μια διαδικασία στην οποία δεν υπήρχε προηγούμενο στην ελληνική δημόσια διοίκηση και δεν υπήρχε και προηγούμενη εμπειρία. Επομένως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική προστασία έχουν λειτουργήσει υπό ένα συντονισμένο πλαίσιο και αυτή τη στιγμή όντως υπάρχει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο όλοι οι πολίτες αισθάνονται ότι τους δημιουργεί εμπιστοσύνη και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις».

«Από εκεί και πέρα για το δεύτερο τρίμηνο του ’21 αναμένουμε μια εντατικοποίηση των παραδόσεων, την Παρασκευή, αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε ένα σαφέστατο ορίζοντα σίγουρα για τον Απρίλη γιατί υπάρχει μια συνεννόηση με τις εταιρείες επομένως ανάλογα και με την επάρκεια των εμβολίων θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην εντατικοποίηση του προγράμματος», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, σημείωσε: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών καταλήγει σε μια προτεραιοποίηση με επιστημονικά κριτήρια. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών είπε ότι η συσχέτισης της ηλικίας με τον κίνδυνο νόσησης ή θανάτου είναι πολύ ισχυρή και είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ανεξάρτητη επίδραση που μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Επομένως βάζει ως προτεραιότητα τις ηλικίες. Οι ευπαθείς ομάδες την επόμενη εβδομάδα που θα έχουμε σαφέστατο χρονοδιάγραμμα από τις εταιρίες για τις παραδόσεις θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για το ποια μέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα πρώτα για την κατηγορία του πολύ αυξημένου κινδύνου, αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κοκ και μετά για την επόμενη κατηγορία του αυξημένου κινδύνου που είναι πιο κοινά νοσήματα».

«Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι ότι μέχρι και το Μάιο θα έχουμε καταφέρει το σύνολο, των ανθρώπων βέβαια που επιθυμούν, από τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες και από τις ευπαθείς ομάδες να έχουν εμβολιαστεί», υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο μετά την Καθαρά Δευτέρα, απάντησε: « Αυτό εξετάζεται εβδομάδα –εβδομάδα δεν μπορώ να σας πω για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μακάρι να είναι και νωρίτερα αλλά νομίζω ότι όσο δείχνουμε εμπιστοσύνη και προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών και κάνουμε ο καθένας αυτό που μπορεί, αυτό που αντέχει κερδίζουμε χρόνο, τα νοσοκομεία μας αντέχουν περισσότερο, η οικονομία θα λειτουργήσει πιο γρήγορα».

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα πρέπει να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο ή τα σχολεία, απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει αποκτήσει πλέον μια εμπειρία σε σχέση με το πώς λειτουργούσαν προηγουμένως τα πράγματα επομένως πάνω σε αυτή την εμπειρία κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, λαμβάνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, σίγουρα όμως είναι προτεραιότητα και να λειτουργήσει η οικονομία γιατί και οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες αλλά βέβαια όσα αποτελούν τον κορμό της κοινωνίας μας να μπαίνουν και αυτά σιγά-σιγά σε μια σταδιακή λειτουργία».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είμαστε κοντά στο στόχο που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για το καλοκαίρι να είμαστε στο 50% των εσόδων του ’19, ανέφερε: «Ακόμα είναι νωρίς να το πούμε όμως αυτό που μπορώ να σα επιβεβαιώσω γιατί υπάρχει καθημερινή προετοιμασία για το θέμα αυτό, η χώρα ετοιμάζεται εντατικά για την τουριστική περίοδο προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος και η οικονομία ευρύτερα μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και εκεί κινείται και η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Υπάρχει μεγάλη διάθεση και όρεξη από το εξωτερικό για ταξίδια φέτος, αυτό θα το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο και βέβαια σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Όμως επειδή η χώρα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ο τουρισμός όπως και πέρυσι ήταν από τις χώρες οι οποίες πραγματικά καινοτόμησαν στο άνοιγμα τον τουρισμό με τον αλγόριθμό και με το PLF που είναι ευρωπαϊκή πρακτική έτσι και φέτος με την πρόταση του πρωθυπουργού που βλέπετε ότι συζητείται και τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής, έτσι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε εργαλείο προκειμένου και οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι πολίτες και από κάθε μέρος του κόσμου να μπορούν να κάνουν τα διακοπές τους στη χώρα με ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η περίπτωση να φτάσουμε στα επίπεδα της Πορτογαλίας σε σχέση με την πανδημία, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει τέτοιο πράγμα».