Η κοινωνία έχει υποστεί μεγάλη ψυχολογική πίεση από το lockdown τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Εδώ και μήνες βρισκόμαστε σε ένα lockdown και έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα την μεγάλη ψυχολογική πίεση στην κοινωνία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

 Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, αναμένει την άποψη της επιτροπής των ειδικών για τη σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων με τη λήψη όλων των μέτρων.

 Ανέφερε πως θα γίνονται rapid test έξω από τα δικαστήρια για όλους τους εμπλεκόμενους, θα υπάρχει παρουσία αστυνομικών για την ομαλή προσέλευση των πολιτών και υγειονομικό υλικό ώστε να προστατεύονται όσοι βρίσκονται στο χώρο των δικαστηρίων.

 Παράλληλα, σημείωσε πως έως το τέλος Μαΐου ματαιώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί και προστατεύεται η πρώτη κατοικία για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού.

 Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συν επιμέλεια τέκνων είπε πως η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση και γνώμονα το συμφέρον του παιδιού ώστε  αυτό να μεγαλώνει με την φυσική παρουσία και των δύο γονέων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1

 Αναφορικά με την πανδημία και το lockdown ο κ. Τσιάρας σημείωσε: «Εδώ και μήνες βρισκόμαστε σε ένα lockdown το οποίο κάποιοι λένε ότι τηρείται κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι δεν τηρείται στον βαθμό, στην  έκταση και στην ένταση που θα έπρεπε ενδεχομένως να το κάνουμε. Το ζήτημα είναι ότι όντως έχει παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, δυστυχώς παρά το ότι όλοι πιστεύαμε ότι θα είμαστε ενδεχομένως κοντά στο τέλος της συγκεκριμένης πανδημίας φαίνεται ότι υπάρχει μια αναζωπύρωση  και αυτό ουσιαστικά παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.  Αν δείτε τι συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι στη χώρα μας, τη  στιγμή μάλιστα που η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των τελευταίων χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τον αριθμό των  κρουσμάτων δηλαδή έχει τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους θανάτους  είναι στις 3-4 τελευταίες θέσεις σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη καταγραφή πάντα αναλογικά με τον πληθυσμό. Άρα υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία όντως  δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει όμως υπάρχει και μια πραγματικότητα που έχει κουράσει βασανιστικά την ψυχολογία όλων των ελλήνων πολιτών, όλων των ανθρώπων, όλης της ελληνικής κοινωνίας με συνέπειες  πολύ μεγάλες και στην οικονομία και στην πραγματική λειτουργία του κράτους και σε ζητήματα που σε ένα μεγάλο βαθμό δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Το θέμα είναι ότι εδώ που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων κάθε φορά μπορεί  ενδεχομένως να εγκρίνει ή να δίνει την άδεια προκειμένου να προχωρήσει.  Σήμερα θα υπερασπιστώ κάποια άρθρα του κατεπείγοντος νομοσχεδίου τα οποία αφορούν στην επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων. Την έγκριση για αυτό το άνοιγμα την πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων για να είμαστε συγκεκριμένοι και να ξέρουμε ποια είναι τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε. Εννοείται  ότι αναμένουμε και σήμερα την άποψη της επιτροπής για να δούμε αν είμαστε σε αυτή τη θέση προκειμένου να μπούμε στη σταδιακή επανέναρξη, επαναλειτουργία των δικαστηρίων και βεβαίως να ξέρετε ότι έχουμε κάνει αυτή τη διαβούλευση και με τους προϊσταμένους των μεγάλων δικαστικών σχηματισμών της χώρας, βεβαίως και με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους της ολομέλειας  των δικηγορικών συλλόγων προκειμένου τα όποια βήματα γίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια προκειμένου να  μην υπάρχει διάδοση του κορονοϊού μέσα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε διάδοση του κορονοϊού μέσα από το χώρο των δικαστηρίων. Υπήρξαν κρούσματα τα οποία ήρθαν απέξω μέσα στο χώρο, τηρήθηκε το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο προκειμένου να μην υπάρχει διάδοση και είναι πολύ μεγάλο ευτύχημα  το γεγονός ότι τουλάχιστον  στο χώρο των δικαστηρίων δεν υπήρχε διάδοση  του κορονοϊού.

Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε η όποια επαναλειτουργία των δικαστηρίων να συνδυάζεται και με τη λήψη πολύ συγκεκριμένων μέτρων προστασίας όλων των εμπλεκομένων και όλων αυτών που θα κινούνται θα μέσα στο χώρο των δικαστηρίων. Θα υπάρχουν rapid test που θα γίνονται με τη συμβολή ειδικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ έξω από τα δικαστικά μέγαρα, με ισχυρή σύσταση προς όλους στους εμπλεκομένους  όχι μόνο για τους δικαστές και τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και για τους διαδίκους και για τους δικηγόρους . Θα υπάρχει παρουσία αστυνομικών για την εξασφάλιση της ομαλής πρόσβασης των πολιτών με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, των αποστάσεων που μας έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ. Θα  υπάρχει  όλο αυτό το υγειονομικό υλικό το οποίο χρειάζεται προκειμένου να μπορεί να υπάρχει προστασία όλων αυτών που θα παραβρίσκονται στο χώρο των δικαστηρίων. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά λίγο ή πολύ τα έχουμε προβλέψει από εκεί και πέρα προκειμένου  να μην χαθούν συνταγματικά δικαιώματα πολιτών έχουμε προβλέψει και τα χρονικά διαστήματα αναστολής των νόμιμων δικαστικών προθεσμιών. Όλα αυτά τα ζητήματα   τα οποία εισάγονται με ειδικές δικονομικές ρυθμίσεις για το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και βεβαίως όλα αυτά τα οποία πρέπει κανείς να δει μέσα από τη σταδιακή επανέναρξη των λειτουργιών της Δικαιοσύνης. Μιλάμε ενδεχομένως και για την αναγκαστική εκτέλεση. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι σε εκκρεμότητα, όλες οι προθεσμίες θα μετρούνε από το χρόνο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και θα υπάρχει και ένα επιπλέον διάστημα 10 ημερών προκειμένου να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε ότι αφορά τη δυνατότητα του οποιουδήποτε πολίτη να συλλέξει όλα αυτά τα οποία χρειάζεται. Και να σας πω ότι με βάση τα συγκεκριμένα άρθρα που θα υποστηρίξω στο κοινοβούλιο ματαιώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί  ως τις 13 Μαΐου του 2021, προστατεύεται  πλήρως η πρώτη κατοικία όσων έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας  ως τις 31 Μαΐου του 2021. Και βεβαίως έχουμε φροντίσει με κάθε τρόπο μέσω των όποιων προγραμμάτων υπήρξαν και από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από εμάς με την ειδική πλατφόρμα που αφορούσε  στους πολίτες που είχαν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη στο παρελθόν να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και την πραγματική προστασία ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα σε ότι αφορά πλειστηριασμούς, εξώσεις, κατασχέσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία.  Δώσαμε όλο αυτό το δίχτυ προστασίας με κάθε τρόπο και συνεχίζουμε να το παρέχουμε προς όλους τους έλληνες πολίτες ούτως ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα εφόσον φυσικά ανήκουν  στην κατηγορία αυτών που έχουν πληγεί οικονομικά και δικαιούνται την προστασία.  

Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε ξανά τη ζωή μας, να δούμε τη λειτουργία του κράτους σε όλη της διάσταση να υφίσταται ξανά και βεβαίως να δούμε την κοινωνική μας ζωή να επιστρέφει σε αυτό που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν πρέπει να αναδείξουμε την πραγματική αξία και την πραγματική σημασία της ατομικής μας ευθύνης. Μόνο αν προσέχουμε, αν κάνουμε όλα αυτά που προβλέπουν οι οδηγίες της ειδικής επιτροπής των λομωξιολόγων και αν βεβαίως προσπαθούμε μέσα από τις δικές μας πράξεις να διασφαλίσουμε τη μη μετάδοση της πανδημίας νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουμε».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συν-επιμέλεια τέκνων επεσήμανε: «Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα ξέρω ότι υπάρχει μια κριτική και από τις δύο πλευρές. Η μια πλευρά λεει ότι ενδεχομένως θα θιγούν τα δικαιώματα των γυναικών και ενδεχομένως θα υπάρχουν ζητήματα τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό  δεν έπρεπε να τα δημιουργήσουμε. Η άλλη πλευρά λεει ότι έπρεπε να κάνουμε πιο τολμηρά  βήματα, να πάμε στην συν-επιμέλεια 50-50, στην απόλυτη εναλλασσόμενη κατοικία. Εμείς νομοθετούμε με βάση και γνώμονα το  συμφέρον του παιδιού, τίποτα παραπάνω. Εμείς θέλουμε  το παιδί να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων. Αυτό λεει η συντριπτική πλειοψηφία όλων των  επιστημονικών μελετών, αυτό υποστηρίζεται από κάθε πλευρά. Για να γίνει αυτό πρέπει να εξασφαλιστούν ορισμένες  προϋποθέσεις αυτές είναι οι λεγόμενες πέντε καινοτομίες οι οποίες προβλέπονται στο νομοσχέδιοΘεσπίζεται για πρώτη φορά η από κοινού και εξίσου  άσκηση της γονικής μέριμνας. Η γονική μέριμνα  συμπεριλαμβάνει την επιμέλεια. Η δεύτερη καινοτομία αφορά στην ένταξη της διαμεσολάβησης ως διαδικασία επίλυσης της διαφοράς πριν φτάσουμε στο φυσικό δικαστή. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται πολλές συνθήκες που θα κατευνάσουν τα πνεύματα και θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα μεταξύ των δύο γονέων που αποφασίζουν να χωρίσουν.  Η τρίτη καινοτομία αφορά στη διασφάλιση του ενός τρίτου χρόνου της επικοινωνίας με τον κάθε γονέα. Με άλλα λόγια και οι δύο γονείς ξεκινάνε με ένα τρίτο του χρόνου επικοινωνίας  και για το υπόλοιπο ένα τρίτο ή θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ  τους ή  στο επίπεδο διαμεσολάβησης ή να το αποφασίσει ο δικαστής. Με άλλα λόγια ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει και μικρότερο χρόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι  ή συγκεκριμένες συνθήκες ή ακόμα και το 50-50. Η τέταρτη καινοτομία αφορά στην ένταξη αντικειμενικών κριτηρίων προκειμένου ο δικαστής να  κρίνει πως θα κατανείμει  ή θα ανακατανείμει τη γονική μέριμνα. Τα αντικειμενικά αυτά κριτήρια είναι η μη καταβολή της διατροφής, είναι η μη τήρηση των δικαστικών  αποφάσεων, είναι η διάρρηξη σχέσεων του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.  Εδώ να βάλω μια παρένθεση και να πω ότι όταν υπάρχουν ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν υπάρχει καμία δυνατότητα  χρήσης των ευνοϊκών όρων του νομοσχεδίου. Και η πέμπτη καινοτομία του νομοσχεδίου είναι το γεγονός  ότι θα εκπαιδεύσουμε 900 δικαστές πρώτης γραμμής στην εθνική σχολή δικαστών με μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, με τη συμμετοχή ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων, κοινωνιολόγων προκειμένου να βλέπουν την κάθε περίπτωση με εντελώς διαφορετική ματιά. Όλα αυτά θέλουμε να λειτουργήσουν ως μια παρότρυνση να δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα μεταξύ των δύο γονέων που αποφασίσουν να χωρίσουν. Η πρόθεση του υπουργείου και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το πραγματικό συμφέρον του παιδιού».