«Υπάρχει πιο μεγάλος κίνδυνος βγαίνοντας ο κόσμος να ξεφύγει»

«Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο άνοιγμα από ότι θα έπρεπε να ήμασταν το Φεβρουάριο διότι υπάρχει πιο μεγάλος κίνδυνος βγαίνοντας ο κόσμος να ξεφύγει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής γενετικής ιατρικής της σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκηςερωτηθείς αν καλώς παίρνονται αυτά τα μέτρα και ανοίγει σταδιακά το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση.

Αναφορικά με την επιφυλακτικότητα που υπάρχει για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε: «Προφανώς ο κόσμος όταν ακούει κάτι το οποίο δεν το ήξερε και ακόμη το μελετάμε υπάρχει μια ανασφάλεια. Όλοι φοβούνται τις παρενέργειες αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να σκεφτούμε για τι μιλάμε. Μιλάμε για κάτι το οποίο δεν ξέρουμε αν πραγματικά συμβαίνει, είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υπό μελέτη».

«Δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του δηλαδή σε ποιους συμβαίνει, αν συμβαίνει τυχαία ή αν συμβαίνει σε κάποιο συγκεκριμένο φύλο ή σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία, και η πιθανότητά του εάν συμβαίνει σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι είναι πάρα πολύ σπάνια. Η συχνότητά του είναι στα επίπεδα του 1 προς 200.000 ίσως και πιο σπάνιο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτό σημαίνει ότι σε μια κατάσταση πανδημίας αυτή τη στιγμή, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού η πιθανότητα κάποιος άνθρωπος ειδικά που βρίσκεται σε ευπαθή ομάδα, δηλαδή ή ηλικιωμένος ή έχει κάποια σοβαρή ασθένεια, που είναι οι ομάδες που εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τον κοροναϊό από το να έχουν κάποια παρενέργεια αυτής της μορφής», διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Θα πρέπει να προσέξουμε πάντα όταν συγκρίνουμε ότι δεν μπορεί ένα εμβόλιο να τα έχει όλα και ένα άλλο εμβόλιο να έχει όλα τα κακά δηλαδή αυτό το πράγμα δημιουργεί υποψίες. Δεν μπορεί αυτά τα εμβόλια που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να έχουν και τις λιγότερες παρενέργειες γιατί αυτά τα δύο δεν συσχετίζονται μεταξύ τους», επισήμανε.

«Αν ήμασταν σε μια κατάσταση που δεν υπήρχε πανδημία δηλαδή κάναμε εμβόλια εντελώς προληπτικά χωρίς να έχουμε σοβαρή κυκλοφορία του ιού και επομένως η πιθανότητα ένας νέος 30 χρονών για παράδειγμα να κολλήσει από τον κορονοϊό είναι ελαχιστότατη, και ελάχιστη η πιθανότητα να πάθει σοβαρές παρενέργειες τότε ένα εμβόλιο που έχει πιθανότητα 1 στις 200 χιλιάδες να προκαλέσει μια σοβαρή παρενέργεια είναι μια σοβαρή ανησυχία. Άρα είναι θέμα πλαισίου», υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Τώρα που βρισκόμαστε σε μεγάλη κυκλοφορία του ιού είναι άλλη η ισορροπία όφελος –ρίσκου με σχέση με αυτή αν ήμασταν σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Εγώ συμβουλεύω να το κάνουν το εμβόλιο και να το ευχαριστηθούν κιόλας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διαφωνία του με το κ. Παυλάκη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δήλωσε: «Θα πρέπει να χαίρονται οι πολίτες που μαλώνουμε γιατί αν δεν μαλώναμε θα σήμαινε ότι δεν σκεφτόμαστε. Το να βάλετε επιστήμονες οι οποίοι να συμφωνούν 100% θα έπρεπε να ανησυχεί όλο τον κόσμο ότι είτε δεν σκεφτόμαστε και λέμε πράγματα όπως μας τα λένε, είτε έχουμε συμφωνήσει όλοι μαζί ότι θα λέμε ψέματα. Αν λοιπόν βλέπετε επιστήμονες να διαφωνούν είναι καλό στοιχείο. Προφανώς το διαδίκτυο και η γνωριμία με τον κ. Παυλάκη είναι τέτοια που μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους ανταλλαγές και καμία φορά ξεχνιόμαστε ότι θα το πάρει κάποιο Μέσο και θα το μεταφέρει. Εμείς δεν το σκεφτόμασταν έτσι».