«Μπορεί ο καθένας έχοντας το ραντεβού αφενός από την επιχείρηση που έχει επιλέξει και το μήνυμα στο 13032 μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο εντός της περιφέρειας που ανήκει»

«Το πιο βασικό από όλα είναι να κατανοήσουν οι πάντες ότι η μετακίνηση πρέπει να γίνει εφόσον υπάρχει και η νόμιμη τυπική διαδικασία του ραντεβού και η ανάγκη της αγοράς και όχι να βγω να σουλατσάρω σε έναν εμπορικό δρόμο για να ξεσκάσω», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδηςαναφορικά με το ασφαλές άνοιγμα των καταστημάτων.

«Και η αστυνομία συνεργάζεται με τους εμπορικούς συλλόγους και εμείς όπως μπορούμε να συμβάλουμε το κάνουμε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αστυνομοκρατούμενη στρατηγική για να επιβάλλουμε μέτρα γιατί αν ο άλλος δεν πιστέψει ότι ο ίδιος κινδυνεύει το χάσαμε το ζητούμενο. Ούτε είναι ο εχθρός ο πολίτης για να του βάλουμε πρόστιμα, τα πρόστιμα έχουν χαρακτήρα συμμόρφωσης, έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν θέλω να ξεσκάσω ήδη ανοίξαμε τα πάρκα, τους αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα αλλά οι απαντήσεις είναι απλές. Αυτοπεριορισμός, προστασία και απαιτούμενες μόνο κινήσεις», σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις για αγορές, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε: «Επιτρέπονται κανονικότατα, δεν υπάρχουν περιορισμοί όταν πρόκειται για τη χρήση του 13032. Μπορεί ο καθένας έχοντας το ραντεβού αφενός από την επιχείρηση που έχει επιλέξει και το μήνυμα στο 13032 μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο εντός της περιφέρειας που ανήκει».

«Είναι ένα μήνυμα την ημέρα στο 13032 και ισχύει για τρεις ώρες. Προφανώς όποιος επιχειρήσει ξανά να στείλει θα έχει την απόρριψη από το σύστημα. Το βασικό είναι να αντιληφθούμε ότι για να πάμε σε εμπορικό κατάστημα προϋποθέτει να έχουμε το ραντεβού από την επιχείρηση», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Για την έγγραφη βεβαίωση μετακίνησης, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε: «Προφανώς και με την έγγραφη βεβαίωση μπορούμε και πρέπει να γράψουμε το λόγο μετακίνησης αλλά πρέπει να γράψουμε και την επιχείρηση που θα πάμε. Άρα πάλι πρέπει να έχουμε το αποδεικτικό γιατί αυτό λειτουργεί και ως έλεγχος για τις επιχειρήσεις τις ίδιες».

«Δηλαδή όταν το ελεγκτικό κλιμάκιο επισκεφτεί μια επιχείρηση και δει πέντε ανθρώπους μέσα δεν θα ζητήσει μόνο τη βεβαίωση από τους καταναλωτές, αλλά θα ζητήσει και από την επιχείρηση τον κατάλογο των ραντεβού», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που θα παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού όπως έγινε παλιότερα στην Ερμού, ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε: «Έχουμε πεισθεί ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που προφανώς από τη μια υπάρχει κοινωνική πίεση από την άλλη υπάρχει όμως η ανάγκη να λειτουργήσει η οικονομία».

«Άρα εγώ κάνω δημόσια έκκληση στους καταναλωτές καταρχήν να μην βιαστούν, τα καταστήματα άνοιξαν πλέον και η λογική είναι κάθε μια δραστηριότητα που ανοίγει να μην μπαίνει ξανά σε μια λογική αναστολών. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος αν καθησυχάσει και έχει στο μυαλό του ότι οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν και άρα ανά πάσα στιγμή μπορώ να επισκεφτώ μια επιχείρηση αυτό δεν θα φέρει πολύ κόσμο στις περιοχές. Και από την άλλη θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν από πλευράς ελέγχων κυρίως στους εμπορικούς δρόμους προκειμένου να περάσουμε τα μήνυμα ότι υπάρχει και έλεγχος και υπάρχει και η ανάγκη από την πλευρά των πολιτών να τηρούν τα μέτρα», τόνισε.

«Είναι κρίμα να ξαναμπούμε σε μια λογική αναστολής γιατί πρέπει να αντιληφθούμε ότι πέρα από την οικονομία που το μπρός-πίσω δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν κάνει καλό, από την άλλη έχουμε και την ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία να δείξουμε ότι σεβόμαστε καταρχήν τον εχθρό που είναι ο ιό γιατί αν δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να αυτοπειθαρχήσουμε και να αυτοπεριοριστούμε καταλαβαίνετε ότι είμαστε όλοι υποψήφια θύματα. Άρα είναι κρίμα να ξαναμπούμε σε μια λογική συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων γιατί δεν θα βοηθήσουμε ούτε την οικονομία ούτε το δημόσιο σύστημα υγείας και φυσικά θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Ο καθένας πρέπει να λάβει την ευθύνη του», δήλωσε επιπρόσθετα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι ο Απρίλιος είναι ένας πολύ καθοριστικός μεταβατικός μήνας προς την ελευθερία γιατί επί της ουσίας θα διευρύνουμε την κλίμακα των εμβολιασμένων συμπολιτών μας και θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας. «Συν το γεγονός ότι από τις 5 του μήνα θα έχουμε και τα self test όπου ελπίζω και εύχομαι να μπορέσει ο καθένας, κυρίως οι ασυμπτωματικοί, να αντιληφθούν την ευθύνη του αυτοπεριορισμού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η εστίαση και με ποια μορφή, απάντησε: «Το τι ανοίγει στις 5 του μήνα έχει ήδη ανακοινωθεί. Είπαμε τις προηγούμενες μέρες ότι θα ανοίξει ο διάλογος πως μπορεί να ανοίξει η εστίαση, δεν έχω την πληροφόρηση ότι το Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η εστίαση δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι ανάγκη να βρούμε χώρο υγειονομικό άρα πρέπει να παλέψουμε πάρα πολύ αυτή την περίοδο, και είναι και προφανώς ανάγκη να πιστέψουμε ότι εφόσον πάμε σε μια άλλη προσέγγιση όπως ήδη υλοποιούμε για την πορεία της συμβίωσης και αντιμετώπισης του ιού με ανοιχτή την κοινωνία, είναι ανάγκη να βρεθούν εκείνα τα εργαλεία που να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ με ασφάλεια. Εμείς έτσι κι αλλιώς προετοιμαζόμαστε το κάνουμε εδώ και καιρό, τώρα έχουμε και τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει, έχουμε και την εμπειρία τι λάθη είχαν γίνει την προηγούμενη περίοδο πως τα διορθώνουμε.

«Επίσης το υπουργείο ανάπτυξης και η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ένα μηχανισμό στήριξης οικονομικό και αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται και με τους εκπροσώπους αυτές τις ώρες άρα νομίζω ότι προσπαθούμε από κοινού γιατί όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα πάντα αλλά προφανώς θα πρέπει όλοι αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει η δημόσια υγεία για την οποία παλεύουμε να διατηρήσουμε αυτή τη στιγμή σε μια ζώνη ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Άρα όταν και εφόσον έχουμε εκείνα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να κάνουμε και αυτό το βήμα θα γίνει. Να είστε βέβαιοι ότι θέλουμε και εμείς να ανοίξει κάθε δραστηριότητα της οικονομίας», κατέληξε.