Επεσήμανε πως το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων γίνεται καθώς υπάρχουν δύο εργαλεία, οι εμβολιασμοί και τα selt test

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να απορροφήσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένονται από το καλοκαίρι, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πρώτες χώρες που ζήτησαν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, καθώς η ύφεση θα έπληττε την οικονομία από το παρατεταμένο lockdown.

Παράλληλα, ανέφερε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κινητοποιεί τεράστιους κοινοτικούς επενδυτικούς πόρους που θα αφήσει χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τόνισε πως το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων γίνεται καθώς υπάρχουν δύο εργαλεία, οι εμβολιασμοί και τα selt test.

Είπε πως οι πόροι είναι επαρκείς  για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι εργαζόμενοι αλλά και να δοθούν οι δαπάνες για την επανεκκίνηση.

 Τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη να μετατεθούν στο χρόνο τα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τις τράπεζες είπε πως παρεμβαίνουμε πολλαπλά και μειώνουμε δραστικά τα κόκκινα κομμάτια των τραπεζών και είπε πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια αλλαγή στις τράπεζες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες 8 χώρες που ζήτησαν αυτά τα χρήματα ακριβώς γιατί μια τεράστια ύφεση ήταν βέβαιο οτι θα συνοδεύσει την πανδημία λόγω των lockdown και ότι η ύφεση αυτή θα έπληττε περισσότερο τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω δομής οικονομιών και μεγάλου μεριδίου του τουρισμού. Η ύφεση ήταν αρκετά μικρότερη από ότι υπολογίζαμε και εμείς και οι θεσμοί, αυτό είναι το θετικό στοιχείο αλλά τα λεφτά κερδήθηκαν και τώρα σταδιακά καθώς θα απελευθερωθούν από την Ευρώπη, αυτό θα γίνει κάποια στιγμή το καλοκαίρι για όλες τις χώρες, εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την απορρόφησή τους».

«Μάλιστα κάποια θα ξεκινήσουμε νωρίτερα την απορρόφηση για παράδειγμα με τα voucher, με τα εξοικονομώ θα κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη επένδυση στην ευρωπαϊκή οικονομία και ακόμη μεγαλύτερη γιατί πήραμε τα περισσότερα λεφτά από κάθε άλλη χώρα στην ελληνική οικονομία και αυτή είναι μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα για να ξεκινήσουμε μια καινούργια περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι τα χρήματα δεν θα φτάσουν στον απλό κόσμο, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε: «Η αντιπολίτευση δεν έκανε καμία συγκεκριμένη κριτική, να πει δηλαδή τα χρήματα που πηγαίνουν στα νοσοκομεία δεν θα αφορούν στον απλό κόσμο όταν θα γίνει ανακαίνιση και ο εξοπλισμός ή όταν θα υπάρξουν ψηφιακά εργαλεία σε κάθε τάξη και σε κάθε μαθητή αυτό δεν αφορά τον απλό κόσμο. Ή όταν γίνει ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη ότι αυτό δεν θα αφορά τους απλούς Κρητικούς, είπε αυτά γενικά και θεωρητικά, τα είπε από διάθεση αντιπολίτευσης και όχι επειδή ανέγνωσε τι πράγματι κάνουμε με αυτό το σχέδιο».

«Το βέβαιο είναι ότι αυτό το σχέδιο αλλαζει τη ζωή των ελλήνων σε πάρα πολλά επίπεδα και κυρίως από πλευράς οικονομικού μοντέλου και αυτό είναι ίσως που ενοχλεί περισσότερο την αντιπολίτευση γιατι καταλαβαίνει ότι θα γίνουν πράγματα που θα βοηθήσουν πάρα πολύ την οικονομία. Η ουσία του σχεδίου είναι ότι κινητοποιεί τεράστιους ιδιωτικούς επενδυτικούς πόρους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ως τώρα ερχόντουσαν τα ΕΣΠΑ ή τα πακέτα Ντελόρ και γινόντουσαν έργα υποδομής αλλά δίπλα δεν γίνονταν ιδιωτικά έργα και έτσι τελείωνε το έργο υποδομής, ότι άφηνε άφηνε αλλά δεν άλλαζε η οικονομία. Εδώ τα περισσότερα χρήματα, τα 2/3 στην πράξη θα κινητοποιήσουν πάνω από 30 σχεδόν 40 δις ιδιωτικές επενδύσεις που όταν τελειώσουν να αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μόνιμες. Υπολογίζει η τράπεζα της Ελλάδος 180 χιλιάδες με μια ανοδική δυνατότητα, 200 μπορεί και παραπάνω. Αυτές θα είναι μόνιμες θέσεις εργασίας, θα είναι καλές θέσεις και θα είναι κλειδί για να αλλάξει ο προσανατολισμός, να βελτιωθούνε οι μισθοί», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες, ο υπουργός απάντησε: «Το τι ανοίγει είναι μια συνάρτηση της πορείας της ασθένειας και των κοινωνικών συνθηκών, του τρόπου που κοινωνικά αντιμετωπίζεται η ασθένεια. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έχουμε το τελευταίο διάστημα ότι από πλευράς κοινωνικής συμπεριφοράς η ασθένεια αντιμετωπίζεται διαφορετικά κάτι που σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις κάνει πιο δύσκολη τη μείωση των κρουσμάτων».

«Έχουμε τα εμβόλια, ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας πολύ μεγάλου εμβολιασμού και ο Μάιος ακόμα μεγαλύτερου εμβολιασμού, τώρα έχουμε και το εργαλείο των self test που είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τον καθένα μας να προστατευτεί αλλά προφανώς να προστατεύσει και τους διπλανούς του. Έχουμε λοιπόν αυτά τα δύο εργαλεία και κάνουμε το άνοιγμα. Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό μέρος αυτή τη στιγμή είμαστε υπό έλεγχο και στο βαθμό που θα τελειώσει η πανδημία μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο με βάση και τα εμβόλια, οι πόροι που υπάρχουν είναι επαρκείς για να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα και οι εργαζόμενοι και να δώσουμε και τις δαπάνες, είναι πάνω από 1 δις, για την επανεκκίνηση. Αυτές που έχουμε προγραμματίσει», διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί, ανέφερε: «Έχουμε κάνει μια πρόβλεψη ώστε τα χρέη να μεταφερθούν στο χρόνο τουλάχιστον αυτά που αφορούν το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επόμενα χρόνια. Επίσης παρενέβημεν και μειώσαμε δραστικά τις μελλοντικές υποχρεώσεις για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων την επιστρεπτέα που είναι ένα πολύ χαμηλότοκο δάνειο που όπως ξέρετε ήταν με 48 δόσεις, το κάναμε με 60 δόσεις και κόψαμε τη μισή επιστρεπτέα. Η επιστρεπτέα σας θυμίζω είναι το μεγαλύτερο μέτρο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τα 8 δις οπότε το να είναι κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα καταλαβαίνετε ότι έχει μεγάλη σημασία».

«Τα ιδιωτικά χρέη δεν είναι κάτι που μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση, παρεμβαίνει σε ότι αφορά τις ακάλυπτες επιταγές. Όπως ξέρετε έχουμε κάνει μια παρέμβαση εκεί που καλύπτει περίπου 1 δις και μπορεί αυτή η παρέμβαση, θα δούμε πως θα την ολοκληρώσουμε, για την ώρα ισχύει και θα δούμε όταν θα τελειώσει η πανδημία πως θα χειριστούμε τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια αλλά το μεγάλο κομμάτι της παρέμβασης το έχουμε ήδη κάνει μέσα από την αναβολή αυτών των χρεών μέχρι το τέλος του έτους και την πρόβλεψη για πολύ μεγαλύτερες δόσεις», πρόσθεσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς για τη δυσκολία των τραπεζών να δώσουν δάνεια, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Εκεί παρεμβαίνουμε πολλαπλά, μειώνουμε δραστικά τα κόκκινα κομμάτια των ισολογισμών των τραπεζών που είναι ένα εμπόδιο. Όπως ξέρετε ο Ηρακλής 1 έχει πετύχει απολύτως προχωρούμε και σε μια επόμενη φάση έτσι ώστε οι τράπεζες να απελευθερωθούν. Έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης και βάζει με κρατική χρηματοδότηση μαζί με τις τράπεζες για τις επενδύσεις ένα τεράστιο ποσό 12,7 δις στα επόμενα χρόνια ώστε να πολλαπλασιαστεί η δύναμη πυρός αλλά και να μειωθεί το ρίσκο των τραπεζών γιατί παίρνουμε εμείς το ρίσκο σε αυτά τα συγκεκριμένα δάνεια δηλαδή δεν είναι δάνεια που θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών».

«Σας διαβεβαιώ ότι στην επόμενη φάση θα αρχίσουν να κινούνται πολύ περισσότερο, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης μπορώ με βεβαιότητα να σας το πω αυτό. Πιστεύω ότι και γενικότερα υπάρχει μια αλλαγή στις τράπεζες την οποία θα δούμε μέσα τα επόμενα χρόνια αλλά όχι επιστροφής στα διακοποδάνεια και τα λοιπά», τόνισε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς αν θα ελεγχθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές και οι επιδοτήσεις, απάντησε: «Προφανώς και θα υπάρξει έλεγχος, αν έχουν παραβιαστεί με οποιοδήποτε τρόπο οι κανόνες και κατά βάση οι παραβιάσεις εδώ είναι ότι παίζεις με τα λογιστικά σου βιβλία για να εμφανίσεις πράγματα που δεν ισχύουν για να πάρεις κρατικό χρήμα, θα ελεγχτείς. Οι έλεγχοι του κράτους μπορεί να καθυστερούν αλλά κάποια στιγμή... Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να μειώσουμε τις επιβαρύνσεις βλέπετε ασφαλιστικές εισφορές, βλέπετε εισφορά αλληλεγγύης πρέπει και οι επιχειρήσεις να κάνουν μια προσπάθεια σοβαρή να είναι πιο διαφανείς και πιο εντάξει σε αυτά τα οποία δηλώνουν. Πολλές είναι αλλά υπάρχει και αριθμός που δεν είναι».