«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι σε μέγιστη ετοιμότητα και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα»

Για τις διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη τοποθετήθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

«Σήμερα είχαμε έξι περιστατικά στη Λέσβο, το οποίο είναι ασυνήθιστο, εκ των οποίων τα τρία περιστατικά είχαν την άμεση στήριξη τουρκικής ακταιωρού και σε κάποιο σημείο εμφανίστηκε και πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του, το Ελληνικό Λιμενικό αντέδρασε άμεσα.

«Το Ελληνικό Λιμενικό βρέθηκε στις θέσεις του, οι βάσεις που υπάρχουν στην ξηρά είδαν αμέσως τα περιστατικά άρα υπήρξε η κινητοποίηση που έπρεπε να γίνει. Οι βάρκες αυτές δεν μπήκαν τελικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αντιδράσαμε αμέσως και με την ευρωπαϊκή επιτροπή και ενημερώσαμε όλους όσους έπρεπε να ενημερωθούνε», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

«Η Τουρκία τελικά έχει αποσύρει τα σκάφη και έχει πάρει πίσω αυτούς τους μετανάστες οι οποίοι δεν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα άρα μέχρι στιγμής υπάρχει μια αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί και η Τουρκία συζητά αυτή τη στιγμή με την ευρωπαϊκή επιτροπή την αναθέρμανση της ορθής εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ –Τουρκίας, ίσως υπάρχει κάποια διαπραγματευτική νευρικότητα από την Τουρκία θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι ένα περιστατικό το οποίο θα συνεχιστεί», τόνισε ο Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ενημέρωσε εγγράφως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός της ημέρας αναλύοντας και εξηγώντας το περιστατικό.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί και έχει ξεκάθαρη άποψη ότι όταν έρχεται κάποιος υποστηριζόμενος από σκάφη του Λιμενικού της γείτονος χώρας εμφανέστατα αυτός ο άνθρωπος δεν φαίνεται να κινδυνεύει στην Τουρκία, κατά συνέπεια η Τουρκία για αυτόν είναι μια ασφαλής χώρα στην οποία μπορεί να επανέλθει όπως επανήλθαν αυτές οι βάρκες σήμερα που δεν πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός απάντησε: «Ξεκινώντας από την πραγματικότητα του πρώτου τριμήνου οι ροές στα νησιά μας μειώθηκαν κατά 90% σε σχέση με πέρυσι άρα βιώνουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο μεταναστευτικό.

«Το γεγονός ότι οι ροές προς την Ελλάδα είναι τόσο μειωμένες τους τελευταίους 12 μήνες χάρη και στη δική μας αποφασιστικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο φυσικά σεβασμό στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο έχει επηρεάσει και τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί το μεταναστευτικό», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

«Αυτό μπορεί να έχει δημιουργήσει κάποια μικρή νευρικότητα ίσως και σε τοπικά κλιμάκια της τουρκικής ακτοφυλακής. Η Τουρκία έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει το δρόμο της θετικής ατζέντας, της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Εμείς έχουμε επιλέξει να χειριζόμαστε το μεταναστευτικό όχι ως διμερές θέμα αλλά ένα θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, νομίζω αυτό μας δίνει μια μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ, νομίζω ότι η Τουρκία έχει κάθε δυνατότητα να βάλει αυτό το περιστατικό πίσω της ως μεμονωμένο και ατυχές και να τονίσει τη θετική ατζέντα στις επικείμενες επισκέψεις της ηγεσίας της ΕΕ», σημείωσε επεξηγηματικά.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας από την 1η Μαρτίου του 2020 κάθε μέρα είναι σε μέγιστη ετοιμότητα και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα.

Σειρά διαδοχικών περιστατικών με τουρκικές Ακταιωρούς στην Μυτιλήνη

Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
 
1
2
3
4
5
Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.