Βαθιά κοινωνικό ζήτημα η συνεπιμέλεια τέκνων σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης

«Η συνεπιμέλεια τέκνων που προωθεί με νομοσχέδιο το αρμόδιο υπουργείο είναι ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο,  ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

 Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια αναμορφώνεται το οικογενειακό πλαίσιο και λύνει προβλήματα  που είχαν δημιουργηθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικός και μόνος γνώμονας είναι το παιδί.

 Ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι ένα εργαλείο στα χέρια του δικαστή ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει στο ίδιο σπίτι ενώ διαμορφώνει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει ώστε μια υπόθεση να μην φτάσει στο δικαστήριο.

 Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον κανονισμό της ευρωπαϊκής εισαγγελίας είπε πως ψηφίστηκε διάταξη που ενισχύει την δυνατότητα διεθνούς συνεργασίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίζονται οικονομικά εγκλήματα.

 Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε πως η πανδημία έχει πλήξει όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας και προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα της Δικαιοσύνης.

 Τόνισε, τέλος,  πως γίνονται προσπάθειες για ένα λελογισμένο βήμα επανεκκίνησης των δικαστηρίων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κώτσηρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το θέμα των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου και τη συμμετοχή στο κομμάτι της διαβούλευσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Επειδή είναι ένα ζήτημα βαθειά κοινωνικό, ένα ζήτημα που αφορά πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες και πράγματι η συμμετοχή ήταν σημαντική. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών. Στο πλαίσιο που έχει γίνει η επεξεργασία του νομοσχεδίου οφείλω να πω ότι εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο υπουργός, ο κ. Τσιάρας, έχει προχωρήσει μια πολύ λεπτομερή επεξεργασία του νομικού πλαισίου και πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να υπάρχει ένα κείμενο έτοιμο προς εισαγωγή στις επιτροπές της Βουλής προκειμένου να τύχει και της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας και αξιολόγησης προκειμένου να προχωρήσουμε στη νομοθέτησή του αλλά πράγματι το ενδιαφέρον το κοινωνικό για ένα θέμα το οποίο αλλάζει το πλαίσιο του συγκεκριμένου κεφαλαίου του οικογενειακού δικαίου μετά το 1983 είναι προφανές ότι έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και κοινωνικό ενδιαφέρον».

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι μετά από 40 χρόνια από την τελευταία αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου σε αυτό το πλαίσιο και η κοινωνία έχει προχωρήσει και η οικογένεια και η δομή της οικογένειας και η σχέση των γονέων με τα τέκνα τους έχουν προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς κάνουμε ένα βήμα εκσυγχρονισμού προς μια κατεύθυνση ισορροπημένη και μετρημένη προκειμένου να λύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια. Να αποτυπώσουμε αυτή τη διαφορά, αυτό τον εκσυγχρονισμό που έχει υπάρξει στην κοινωνίας μας τα τελευταία 40 χρόνια και να δώσουμε παραπάνω εργαλεία στον έλληνα δικαστή αλλά και στους γονείς προκειμένου να επιλύσουνε με ομαλό τρόπο τις τυχόν διαφορές αν έχει υπάρξει διαζύγιο με αποκλειστικό και μόνο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Αυτός είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου δηλαδή το συμφέρον του τέκνου, τα δικαιώματα του παιδιού να μπορεί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αγάπης και ομαλής επικοινωνίας και με τους δύο του γονείς. Αυτό είναι ο πυρήνας και η κουλτούρα του νομοσχεδίου», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να προκαλέσει εντάσεις το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός απάντησε: «Εμάς δεν είναι η λογική μας να πάμε με τον ένα γονέα σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης ή με τον άλλο. Το ζήτημα το κεντρικό είναι πως θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον, συνθήκες τέτοιες ώστε το παιδί να μπορεί να έχει και τους δύο γονείς του παρόντες στη ζωή του, στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς του, στην επικοινωνία που αναπτύσσει με τους δύο γονείς και για αυτό το λόγο δίνουμε τρόπους ώστε να μπορούμε να μην φτάνουμε κάθε φορά στον δικαστή ο οποίος πράγματι είναι ο τελικός κριτής εάν και εφόσον δεν επιτευχθούν προηγούμενα βήματα».

«Ας πούμε υπάρχει μια έντονή ενίσχυση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών όπως είναι η διαμεσολάβηση σε αυτό το πλαίσιο όπου μπορεί και πριν φτάσουμε στο δικαστήριο αλλά κατόπιν και κρίσης του δικαστή να πάει πάλι στη διαμεσολάβηση το ζήτημα ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε εντάσεις οι οποίες πράγματι βάλουν κατά της ψυχικής ηρεμίας και του ίδιου του τέκνου όταν υπάρχουν σε εκτεταμένη βαθμίδα και επίσης το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια προσπάθεια γενικότερα αλλαγής κουλτούρας στο πως βλέπουμε το νομικό πλαίσιο. Ένα από τα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την αλλαγή κουλτούρας είναι ότι στην εθνική σχολή δικαστών θεσπίζονται ειδικά προγράμματα για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών που θα αξιολογούν τέτοιες περιπτώσεις, που θα γίνονται και από εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε μια διεπιστημονική προσέγγιση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος και όχι πάντα μια αμιγώς σκληρά τυπικά νομική», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Τίθεται ένα μαχητό τεκμήριο 1/3 του χρόνου επικοινωνίας δηλαδή είναι ένα εργαλείο στα χέρια του δικαστή ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίον δεν διαμένει. Αυτό θεωρώ ότι δεν τίθεται ζήτημα επιλογής ή μεροληψίας του ενός γονέα έναντι του άλλου, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν επιθυμεί ένα παιδί να μεγαλώνει και να έχει ομαλή επικοινωνία και με τους δύο γονείς. Το θεωρώ απολύτως συμβατό και με το υγιές ενδιαφέρον που πρέπει να έχουν οι γονείς για ένα παιδί και δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση για τέτοια ζητήματα», επισήμανε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

«Και πριν τη διαβούλευση υπήρξε μια μακρά επεξεργασία με πολύ έγκριτους νομικούς οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει ανοίξει μια σημαντική επιστημονική κουβέντα. Η γνώμη της κοινωνίας και των ανθρώπων που έχουν το καθημερινό τους βίωμα είναι σημαντική. Προφανώς και δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο να λειτουργεί περιπτωσιολογικά, εμείς κοιτάμε τη γενικότερη εικόνα και πως θα διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο το οποίο και θα δίνει τη διευκόλυνση να μην φτάσουμε στο δικαστήριο, να δίνει δηλαδή εργαλεία να μην φτάσουμε στο δικαστήριο αλλά αν φτάσει στο δικαστήριο μια υπόθεση να έχει και τα εργαλεία ο δικαστής ώστε να μπορεί ισορροπημένα και μετρημένα να μπορέσει να διασφαλίσει τα δικαιώματα του παιδιού ώστε να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αγάπης και ομαλής επικοινωνίας και με τους δύο γονείς», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Εμείς κάνουμε ένα πλαίσιο που δίνουμε εργαλεία και διόδους ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις. Δεν θέλουμε συγκρούσεις θέλουμε συμφωνίες. Δεν θέλουμε αντιδικείς, θελουμε συμφωνίες αυτό είναι το πνεύμα του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον κανονισμό της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, ο κ. Κώτσηρας δήλωσε: «Ψηφίστηκε πρόσφατα μια πολύ σημαντική διάταξη που ενισχύει τη δυνατότητα διεθνούς συνεργασίας της χώρας ώστε να καταπολεμώνται αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν σε σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, με ζητήματα οικονομικού εγκλήματος. Φτιάχνεται ένα δίκτυο στην ουσία εισαγγελέων οι οποίοι υπό τη σκέπη του ευρωπαίου εισαγγελέα θα μπορούν να έχουν μια συνεργασία και να καταπολεμούν και να ελέγχουν αδικήματα από τα οποία χάνονται πάρα πολλά έσοδα κάθε χρόνο από παράνομες δραστηριότητες».

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ενισχύει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, ενισχύει το θεσμικό της πλαίσιο και ενισχύει πράγματι την ανάγκη που έχει το νομικό μας σύστημα σε μια εξωστρέφεια και σε μια ταχεία αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Πολλές φορές αμελούμε να αναφερθούμε σε μικρά ζητήματα τα οποία μπορεί να μην τυγχάνουν της διάστασης της πολιτικής αλά είναι πολύ ουσιώδη μεσοπρόθεσμα για τα συμφέροντα της χώρας, τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και την καταπολέμηση του εγκλήματος και ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ κατοχυρώνει και διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας σε ένα πολύ πιο διευρυμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο», παρατήρησε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, σημείωσε: «Η πανδημία όπως έχει πλήξει όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας πράγματι έχει προκαλέσει και μια μεγάλη πίεση στο σύστημα της Δικαιοσύνης. Οφείλω να πω ότι το σύστημα αυτό το χρόνο σε επίπεδο διασφάλισης ουσιωδών δικαιωμάτων των πολιτών κρατήθηκε ενεργό και ο έλληνας πολίτης στον πυρήνα των δικαιωμάτων του δεν επλήγη παρά την έκτακτη συνθήκη που βιώσαμε. Εμείς με έναν πολύ προσεκτικό και λελογισμένο τρόπο προσπαθούμε πάντα υπό τις οδηγίες της επιτροπής των επιδημιολόγων να προχωρήσουμε σε ένα λελογισμένο βήμα επανεκκίνησης δικαστικών διαδικασιών ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά, και επιτρεπούσης της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, να φτάσουμε σε ένα σημείο πιο ομαλής λειτουργίας των δικαστικών λειτουργιών. Διότι πράγματι υπήρξε μια πίεση η οποία έπληξε και τους δικηγόρους, έπληξε συνολικά το σύστημα της Δικαιοσύνης αλλά επαναλαμβάνω ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα της πίεσης δεν επλήγησαν ουσιώδη δικαιώματα των πολιτών».

«Αυτή τη στιγμή που φτάνουμε σε ένα στάδιο να μπορούμε να μιλάμε για την επόμενη μέρα και βλέποντας ότι σιγά –σιγά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες της κοινωνίας μπαίνουν σε ένα επόμενο στάδιο σχεδιασμού και η επαναλειτουργία των δικαστηρίων είναι ένα από αυτά τα στάδια. Ήδη από σήμερα ξεκινάνε κάποιες διαδικασίες που δεν ήταν την προηγούμενη εβδομάδα «ανοιχτές», διαδικασίες οι οποίες έχουν σημαντική κοινωνική ύλη να επιλύσουν. Ξαναλέω επιτρεπούσης της πανδημίας και της πορείας της πρόθεσή μας είναι να μπουν και άλλες διαδικασίες στην πορεία ώστε να επανέλθει η ομαλότητα. Διενεργούνται ήδη σήμερα rapid test στα δικαστήρια ώστε να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση και στο υγειονομικό σκέλος. Θεωρώ ότι παρά τις δυσκολίες και παρά την αυξανόμενη πίεση που έχουν αισθανθεί όλοι οι συμμετέχοντες στη δικαστική διαδικασία ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο να ξεπεράσουμε με ομαλότητα αυτή την πίεση που έχει δεχτεί το σύστημα της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Για την ψηφιακή στήριξη της Δικαιοσύνης, ανέφερε: «Ήδη έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της ψηφιακής στήριξης της Δικαιοσύνης, και σε επίπεδο ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και σε επίπεδο των τηλεδιασκέψεων των δικαστών ώστε να διευκολύνουν την διαδικασία και τη δημοσίευση των αποφάσεων. Προχωρούν έργα που έχουν να κάνουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με τα ηλεκτρονικά πινάκια, σε σχέση με πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται ήδη ψηφιακά. Προσφάτως υπεγράφη μεταξύ ημών και του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης απόφαση ώστε το ποινικό μητρώο να εκδίδεται ηλεκτρονικά σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όλο το υποστηρικτικό πλαίσιο της Δικαιοσύνης και θα το ενισχύσουμε ψηφιακά, και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε να διευκολύνουμε τους πολίτες καταρχήν αλλά και τους συνλειτουργούς της Δικαιοσύνης σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα».