«Σε οξεία φάση της πανδημίας δεν επιχειρείς άνοιγμα δραστηριοτήτων», δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου

«Δύσκολες οι εφημερίες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπράβελος τόνισε πως βρισκόμαστε στην κορυφή της πανδημίας και δεν έχουμε δει ακόμα μια κάποια αποκλιμάκωση.

Παράλληλα επισήμανε πως σε οξεία φάση της πανδημίας δεν επιχειρείς άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Καπράβελου στα Παραπολιτκά 90,1:

«Σήμερα είναι μια κρίσιμη εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η προηγούμενή μας εφημερία ήταν δύσκολη όπως ήταν δύσκολη και σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είμαστε σε μια οξεία φάση του τρίτου κύματος βέβαια με πιο ήπια χαρακτηριστικά σε σχέση με το δεύτερο κύμα που ήταν μια εκρηκτική και εφιαλτική εικόνα που είχαμε. Προλαβαίνουμε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας, ήδη αυξήσαμε τις δυνατότητες του Παπανικολάου και σε νοσηλεία απλών κλινών αλλά και σε ΜΕΘ του νοσοκομείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Έχουμε αυτή τη δυνατότητα ακόμα γιατί εμείς καήκαμε στο γάλα επόμενο είναι να έχουμε πάρει τα μέτρα μας και να περιμέναμε αυτή την αύξηση όμως μας προβληματίζει πολύ η αναταραχή που υπάρχει στην κοινωνία. Υπάρχει μια δικαιολογημένη αγανάκτηση και μια ψυχολογία που δεν ευνοεί αυτή τη στιγμή την αντιμετώπιση μιας κρίσιμης κατάστασης που περνάει και η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση της πανδημίας, είμαστε ακόμα στην κορυφή» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ανθρώπων του εμπορίου, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουν δίκιο αλλά στην οξεία φάση δεν επιχειρείς άνοιγμα. Όσοι δε το επιχειρήσανε δηλαδή η Πορτογαλία κάηκε, η Αγγλία κάηκε δηλαδή όταν κάτω από την πίεση της οικονομίας ενώ είχανε αύξηση κρουσμάτων, πήγανε και ανοίξανε την οποιαδήποτε δραστηριότητα το πληρώσανε πάρα πολύ ακριβά».

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψη του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, απάντησε: «Η αγωνία μου είναι να βρω κρεβάτι εντατικής για τον συνάνθρωπό μου που έρχονται ολόκληρες οικογένειες ξανά πάλι. Η αγωνία μου είναι να συγκρατήσω τα κρούσματα, να συγκρατήσω τη νοσηρότητα ώστε να μην πιεστεί άλλο το σύστημα υγείας γιατί θα χάσουμε ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή ήταν άκυρη η συζήτηση αυτή τη στιγμή».

«Η Αθήνα είναι σε χειρότερη κατάσταση από τη Θεσσαλονίκη. Εμείς έχουμε ακόμα τα περιθώρια να αυξήσουμε τη δυναμική μας και σε κλίνες ΜΕΘ, δεν νοσηλεύουμε κανέναν εκτός ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ενώ η Αθήνα έχει καταρρεύσει. Δηλαδή αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση που το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να βρει κρεβάτι εντατικής στην Αθήνα κάνει αυτό το παράτολμο βήμα ενώ στη Θεσσαλονίκη, που δεν είναι σε αυτή την κατάσταση, δεν το κάνει. Και για μένα πολύ καλά δεν το κάνει. Για τον υγειονομικό κακώς άνοιξε η κουβέντα. Όλα τα μοντέλα λέγανε ότι μετά τις 10-15 Απριλίου βλέπουμε μια αποκλιμάκωση άρα νωρίς ξεκινήσαμε βέβαια κάτω από την πίεση των παραπλεύρων απωλειών, το καταλαβαίνω, της οικονομίας, της ψυχολογίας αλλά τι να πω εγώ που αυτή τη στιγμή αγωνιώ πως θα βγει η εφημερία μου, αν θα μπορέσω να εξοικονομήσω κρεβάτι εντατικής σε έναν άνθρωπο που αν δεν το έχει θα τον χάσω», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Κακώς ανοίξανε στην Αθήνα, πρέπει οπωσδήποτε να συγκρατηθεί η πανδημία, θα χάσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές. Ήταν άκαιρο το άνοιγμα μη το πολλαπλασιάσουμε και με ένα άνοιγμα στη Θεσσαλονίκη. Η σημερινή εφημερία του Παπανικολάου είναι πάρα πολύ κρίσιμη να δούμε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ή αν θα μετατρέψουμε όλο το νοσοκομείο μας σε νοσοκομείο covid. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και για τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε εν κατακλείδι ο κ. Καπραβέλος.