«Σήμερα στην Ελλάδα διαμένουν 57.000 πρόσφυγες»

«Η μείωση των ροών κατά 90% δίνει ένα άλλο κλίμα στα νησιά μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Mea culpa’’ με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως όσο οι ροές παραμένουν μειωμένες τόσο το βάρος της Αθήνας θα μειωθεί.

Ακόμη τόνισε πως σήμερα στην Ελλάδα διαμένουν 57.000 πρόσφυγες.

Τέλος ανέφερε πως η χώρα μας έχει υποβάλλει αίτημα για κλειστές και ελεγχόμενες δομές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα από ότι πήγαιναν πέρυσι τέτοια μέρα στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η μείωση των ροών κατά 90% δίνει ένα διαφορετικό κλίμα στα νησιά μας, στην ακριτική Ελλάδα το γεγονός ότι κλείσαμε 57 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και αυτό αλλάζει το κλίμα. Το γεγονός ότι από τον Απρίλιο πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν φύγει από τη χώρα μας περισσότεροι από όσοι έρχονται δίνει μια συνολική αποσυμφόρηση της χώρας μας κάτι που ήταν το ζητούμενο. Όπως ζητούμενο ήταν να μην είναι η Ελλάδα πλέον η βασική πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών για την Ευρώπη. Ναι είμαστε καλύτερα από ότι ήμασταν την περίοδο ‘15 –‘19», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Αθήνα, ο κ. Μηταράκης επισήμανε: «Το μεταναστευτικό στην Αθήνα δεν είναι ένα πρόβλημα του 2021, είναι ένα πρόβλημα πολλών ετών. Πράγματι είναι ένα πρόβλημα για την Αθήνα δεν το κρύβουμε. Είναι ενδιαφέρον να δείτε την ανάλυση που έχει γίνει σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε, το ’12-’15 μειώθηκε το ποσοστό των μεταναστών που ζουν στην πόλη. Το ’15-19 εκτοξεύτηκε, ήταν τότε η πολιτική ανοιχτών ροών του ΣΥΡΙΖΑ. Το ’20 φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση και πλέον από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν φύγει από τη χώρα μας περισσότεροι από ότι μπήκανε αυτό επηρεάζει πάρα πολύ και την Αθήνα».

«Υπήρχε μια έξαρση στην Αθήνα πέρυσι καθώς γινόταν μια μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών η οποία πλέον σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Στα νησιά πλέον οι ευρισκόμενοι στις δομές είναι εντός της χωρητικότητας στα περισσότερα μέρη και όντως θα φύγουν οι περισσότεροι, πολλοί θα φύγουν κατευθείαν για την Τουρκία όταν ξαναρχίσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ελπίζω σήμερα η επίσκεψη Φον ντερ Λαιν και Μισέλ να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δεν θεωρώ ότι η πίεση στην Αθήνα αυξάνει, είναι μάλλον σταθερή προς μειούμενη το ’21. Είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα της Αθήνας αυτό το αναγνωρίζω», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Όσο οι ροές παραμένουν ιδιαίτερα μειωμένες όπως τους τελευταίους 12 μήνες και όσο υπάρχει μια ροή από τη χώρα μας προς τις άλλες χώρες της ΕΕ με ταξιδιωτικά έγγραφα, με άδειες μακροχρόνιας παραμονής θεωρώ ότι το βάρος της Αθήνας θα μειωθεί», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας 57 χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Αυτός είναι ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας υπολογίζονται περίπου στις 60 χιλιάδες».

Αναφορικά με το ζήτημα των δομών, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο για τις κλειστές ελεγχόμενες δομές οι οποίες έχουνε αρκετά περισσότερο χώρο ανά διαμένοντα και κοινόχρηστους χώρους και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα πλαίσια των ανθρωπιστικών ιδεωδών της ΕΕ . Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα τμήμα της δομής που είναι κλειστό, είναι το απολύτως κλειστό τμήμα για αυτούς που πρέπει να επιστραφούνε έχοντας τελεσίδικες αποφάσεις όπου προβλέπει ο νόμος, ή είναι νέες αφίξεις στη χώρα μας ή είναι παραβατικοί οι οποίοι παραμένουν εντός δομής και δεν βγαίνουν. Και έχει και ένα ελεγχόμενο μέρος το οποίο λειτουργεί για κανόνες, είναι για τον γενικό πληθυσμό, για τις οικογένειες οι οποίες έχουν δικαίωμα εισόδου και εξόδου από το πρωί έως το βράδυ κάθε μέρα αλλά έχοντας τις εγκαταστάσεις τις πιο αξιοπρεπείς είναι και ένα αντικίνητρο στον άλλο να βγει. ...Οι δομές θα είναι κλειστές και ελεγχόμενες».

Για τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Η Τουρκία έχει μια συμφωνία με την ΕΕ η οποία τους τελευταίους μήνες δεν εφαρμόζεται στον βαθμό που έπρεπε. Η Ελλάδα έχει θέσει ξεκάθαρα την άποψή μας ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, και από την Ελλάδα και από την ΕΕ για να είμαστε δίκαιοι. Εμείς είμαστε υπέρ της ορθής εφαρμογής της δήλωσης και αυτό είναι που επιδιώκουμε και με τη σημερινή επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Τουρκία, να συμφωνήσει η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία, και να συμφωνήσει και η Ευρώπη να εφαρμόσει τα δικά της μέρη».

«Η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα την περίοδο ΄15-’19 πλέον δεν είναι το πρόβλημα που είχαμε. Θα χρειαστεί φυσικά ένα διάστημα για να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα της προηγούμενης περιόδου ήδη οι δομές αρχίσουν και κλείνουν και αρχίσουν και περιορίζονται αυτό δείχνει μια νέα πολιτική», κατέληξε.