Τι είπε για την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει συγκλονίσει όλους, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα γίνει αρκεί όπως είπε να μην υπάρχουν τρομερές προκλήσεις από την Τουρκία.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρόθεση μας είναι να μπουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια διαδικασία σοβαρού διαλόγου γύρω από τα ζητήματα που μας απασχολούν.

 Ανέφερε πως το Sofagate ήταν δραματικό σε επίπεδο εικόνας, ενώ ερωτηθείς για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, απάντησε πως θα εξαρτηθεί από την το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1 έχει ως εξής:

Αναφορικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γ.Καραϊβάζ ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Καταρχάς είναι μια σοκαριστική είδηση η οποία έχει συγκλονίσει τους πάντες. Έχει συγκλονίσει και στο εσωτερικό τους πάντες αλλά νομίζω ότι έχει συγκλονίσει και στο εξωτερικό. Δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ευρώπη και μάλιστα με μαφιόζικο τρόπο δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο  συνηθίζεται. Είναι τεράστια η ευθύνη των διωκτικών αρχών να ρίξουν άπλετο  φως σε αυτή την υπόθεση και βεβαίως να φανεί γιατί ένας δημοσιογράφος ο οποίος δεν φαίνεται να βρισκόταν από πρώτη ματιά μπλεγμένος σε οποιαδήποτε σκοτεινή υπόθεση ή δεν έκανε μια δημοσιογραφία η οποία πάντοτε ήταν τρομερά αποκαλυπτική ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη σύγκρουσή του με συγκεκριμένα παράνομα συμφέροντα πως βρέθηκε δολοφονημένος με αυτό τον φοβερό τρόπο. Δεν έχει περάσει απαρατήρητη αυτή η δολοφονία ούτε στο επίπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και με αυτό τον τρόπο πρέπει να το αντιληφθούν και οι διωκτικές αρχές».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της εγκληματικότητας επί των ημερών ΝΔ σημείωσε: «Είναι πολύ εύκολο ο  ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους να κάνει λάθη. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένει πριν εξάγει τα οποιαδήποτε συμπεράσματα».

Αναφορικά με την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψη θα γίνει εφόσον δεν θα υπάρχουν από την Τουρκία φοβερές προκλήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην ακύρωση αυτής της επίσκεψης.  Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε μια ακύρωση, αυτό όμως θα κριθεί από την συμπεριφορά των γειτόνων μας οι οποίοι θα έπρεπε να δείξουνε την ανάλογη σοβαρότητα απέναντι σε αυτή την υπόθεση γιατί οι προχθεσινές αναρτήσεις και τα  βίντεο που βγήκανε δεν νομίζω ότι καλλιεργούν ένα καλό κλίμα.  Εμείς αυτό που θελουμε πραγματικά να συμβεί είναι να μπούνε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια διαδικασία σοβαρού διαλόγου γύρω από τα ζητήματα που μας αφορούν. Δεν μπορεί οι  δύο χώρες να βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση «πολεμική».  

Αναφορικά με το «sofagate» τόνισε: «Το sofagate σε επίπεδο εικόνας νομίζω ότι ήταν τραυματικό για την εικόνα της ευρωπαϊκής ηγεσίας όμως η ουσία της επίσκεψης ήταν ταυτισμένη με τα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών συμβουλίων. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επισημάνουμε γιατί τα μηνύματα τα οποία  στάλθηκαν στην Άγκυρα ήταν απολύτως ταυτισμένα με αυτά τα οποία ζήτησε το ευρωπαϊκό συμβούλιο να πούνε και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας». 

Για τον τρόπο αντίδρασης  των ευρωπαίων αξιωματούχων ανέφερε: «Αυτή ήταν η εκτίμηση που κάνανε ότι αυτό το οποίο  πήγαμε να κάνουμε στην Τουρκία  ουσιαστικά είναι να βρούμε  μια εξομάλυνση στις σχέσεις μας με την Τουρκία και όχι να πυροδοτήσουμε τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις που θα μας οδηγούσαν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό ηταν αυτό που εκτιμήσανε και αυτό είναι αυτό το οποίο πράξανε.  Είναι σίγουρο ότι το «sofagate» έχει φέρει πολύ μεγάλη αναστάτωση και τόνους κριτικής για τη στάση ιδιαίτερα του Βέλγου  προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία τον Απρίλιο απάντησε: «Η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα θα κρίνει και τη συνέχεια όλης της διαδικασίας».

ΔΗΜ: Θα παίξει ρόλο και η πενταμερής για το Κυπριακό ή μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές και πριν από αυτή;

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η διαδικασία του Κυπριακού είναι ανοιχτή διαδικασία, είναι πολύ σοβαρή, ξαναμπαίνουμε στο τραπέζι των συζητήσεων όλοι οι εμπλεκόμενοι και τώρα ζητάμε να συμμετέχει και η ΕΕ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ σοβαρή για το μέλλον της Κύπρου, θεωρώ ότι  παίζονται πάρα πολλά με την έννοια ότι σε αυτές τις διαδικασίες τελικά διαμορφώνονται οι λύσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να μένει αρραγές το μέτωπο μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ώστε να μην υπάρχει καμία ρωγμή στην εθνική εκπροσώπηση».