«Τα self test είναι μια καλή πρακτική για να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί»

«Θα πρέπει να περάσει αυτή η εβδομάδα με θετικό πρόσημο ώστε στη συνέχεια να γίνουν εκτιμήσεις για το Πάσχα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Όσον αφορά στην εικόνα των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ επεσήμανε: «Όντως είχαμε μέχρι και την Πέμπτη μια καλή εικόνα η οποία έδειξε για πρώτη φορά μια μείωση της συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Τετάρτης –Πέμπτης σε σχέση με τη Δευτέρα –Τρίτη. Πολύ καλό νέο όμως δεν σημαίνει ότι ενθουσιαζόμαστε, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα σημαίνει ότι είναι μια ευχάριστη νότα που θα τη δούμε και αυτή την εβδομάδα αν πάμε σε επιπέδωση πρώτα και στη συνέχεια σε αποκλιμάκωση. Με τι λογική αυτή όσο και αν ακούγεται κοινότυπο «διατηρούμε την αυτοκυριαρχία μας, διατηρούμε την ατομική μας υπευθυνότητα», είναι κουραστικό όμως είναι το μόνο που έχουμε έτσι ώστε αυτό που είδαμε να γίνει πράξη και να αντικατοπτριστεί στον πορεία και στον αριθμό των κρουσμάτων».

Και συμπλήρωσε, «Επειδή η πανδημία είναι μια δυναμική πορεία, αλλάζει μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα για αυτό το λόγο επαναλαμβάνω το κοινότυπο να δείχνουμε μια τάση καλυτέρευσης όμως εξαρτάται από εμάς».

Σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα εκτός περιφέρειας, ο κύριος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως, «Πρώτον υπάρχουν ειδικά όργανα που παίρνουν τις αποφάσεις και δεύτερον με βάση την εμπειρία η οποία υπάρχει ακόμη είναι νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα. Άρα ας περάσει και αυτή η εβδομάδα με θετικό πρόσημο δηλαδή να έχω αυτές τις μειώσεις που εκτιμώ ότι θα έχω και τότε στο τέλος αυτής της εβδομάδας να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις».

Ερωτηθείς σε ποια μείωση ελπίζει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την έξοδο, ο πρύτανης του ΑΠΘ, ανέφερε ότι «Η μείωση δεν σχετίζεται μόνο με τα λύματα, το ξεκλείδωμα της όποιας αποκλιμάκωσης σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την εικόνα του συστήματος υγείας, κατά κύριο λόγο με τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των θανάτων.

Σχετικά με τα self test, ο κύριος Παπαϊωάννου εξέφρασε πως «Τα seflf test είναι μια πολύ καλή πρακτική για να μπορέσεις να διαπιστώσεις έστω και τους ασυμπτωματικούς οι οποίοι για κάποιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν θα μετακινούνται επομένως δεν θα υπάρχει διασπορά».

Ακούστε τη συνέντευξη του πρύτανη